Crisi del coronavirus

Sanitat mantindrà la mascareta obligatòria al transport públic i els avions

Carolina Darias demana «prudència» als ciutadans que tinguin símptomes covid pel repunt de casos

Sanitat mantindrà la mascareta obligatòria al transport públic i els avions
3
Es llegeix en minuts

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha descartat que el Govern hagi d’eliminar l’ús obligat de la mascareta al transport públic i els avions, malgrat que l’Agència Europea de Seguretat (EASA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) hagin anunciat que retiraran aquesta recomanació.

Així ho ha dit Darias en roda de premsa aquest dimecres després del Consell Interterritorial de Salut, en què ha assenyalat que les recomanacions de l’ECDC i AESA sobre l’ús de la mascareta tant als aeroports com en els vols s’ha d’alinear amb les mesures nacionals sobre el seu ús als mitjans i centres de transport.

En aquest sentit, ha recordat que el decret aprovat per l’Executiu l’abril passat estableix que no és obligatori l’ús del tapaboques ni a les andanes ni als aeroports, però sí als transports públics i en vols.

A més, ha dit que els esmentats organismes europeus han recomanat als operadors de vols que en mantinguin l’ús, abans d’insistir que Espanya «fa molt poc» que va decidir estendre l’obligació de portar la mascareta al transport públic.

«Totes les mesures han de tenir un recorregut i per tant s’ha d’anar caminant de la mà de la prudència i la proporcionalitat com fins ara i sempre amb la unanimitat en les propostes de les persones expertes que ens assessoren i, en aquest cas, amb la practica unanimitat de l’Interterritorial», ha afegit Darias.

Darias demana «prudència»

A més, Carolina Darias ha assegurat que en almenys 9 territoris el nivell de transmissió de la covid manté una tendència ascendent, mentre que en 10 més està estabilitzat, i ha fet una crida a la «prudència» als ciutadans que tinguin «símptomes compatibles» perquè segueixin amb les mesures de control i protecció.

La ministra ha apuntat que la incidència acumulada a 14 dies en els ciutadans de 60 anys i que actualment es troba a prop dels 850 casos amb una evolució dispar segons la comunitat o ciutat autònoma.

Darias ha apuntat «a certa estabilització» en general de la incidència a Espanya després de setmanes de repunts, propiciats pels dies festius de l’abril i el maig, però ha matisat que són dades que s’han de prendre «amb tota la cautela».

Segons l’últim informe de Sanitat d’ahir, la incidència entre els més grans de 59 anys a Espanya ha augmentat des del final de la Setmana Santa en 288 punts, fins als 843 casos, mentre que 11 territoris ja superen els 1.000 casos, és a dir que dupliquen o tripliquen el risc molt alt de transmissió: Múrcia (1.686), Ceuta (1.667), La Rioja (1.580), Extremadura (1.530), Castella i Lleó (1.447), Cantàbria (1.441), Galícia (1.319), Astúries (1.235), Navarra (1.118), el País Basc (1.065) i Castella-la Manxa (1.074).

Tanmateix, Darias ha recordat que en l’última onada s’ha reduït la gravetat de la malaltia que provoca el Sars-Cov-2, una situació que es reflecteix actualment en els indicadors hospitalaris, amb una mitjana global que s’acosta al 5,9% i, concretament a l’uci, està en el 3,9%.

Notícies relacionades

Ha recordat que l’actual context epidemiològic, amb un alt nivell de vacunació, ha permès flexibilitzar les mesures, mentre ha reiterat la seva crida a la prudència a «totes les persones amb símptomes compatibles» perquè continuïn mantenint mesures de control i protecció, com l’ús de la mascareta en cas de simptomatologia o reduir la interacció social per protegir principalment els més vulnerables, entre altres recomanacions que marca Sanitat.

Finalment, la ministra ha reafirmat el compromís d’Espanya amb el mecanisme internacional COVAX per a la donació de vacunes i ha xifrat en més de 70 milions les dosis compromeses fins ara.