Els plans de futur

Andorra, una sola estació, un sol forfet

Grandvalira i Vallnord tanquen un preacord per crear un únic domini que serà operatiu després de la temporada d’esquí amb activitats d’estiu

Andorra, una sola estació, un sol forfet

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La temporada d’esquí 2021-2022, que s’ha inaugurat oficialment aquest cap de setmana coincidint amb el pont de la Constitució, serà l’última en la qual el Principat d’Andorra es presentarà als aficionats a la neu amb dues estacions (Grandvalira i Vallnord), ja que dijous es va fer el primer pas per a la seva fusió perquè a finals d’any, coincidint amb la campanya 2022-2023, Andorra tingui una sola estació que es denominarà Grandvalira Resorts i un sol forfet, de manera que aquest serà el domini més gran del Pirineu, més de 300 quilòmetres de pista, a l’estil dels millors paratges dels Alps.

Fins a finals del segle passat, Andorra es presentava al món de l’esquí amb les estacions de Soldeu-El Tarter, Grau Roig-Pas de la Casa, Pal-Arinsal i Ordino-Arcalís. Les dues primeres es van unir el 2003 i van crear Grandvalira, mentre que Pal-Arinsal i Ordino-Arcalís van formar Vallnord un any més tard per competir amb el seu rival directe, fins que la societat SAETDE, propietat de Joan Viladomat, amo dels sectors de Grau Roig i Pas de la Casa, va adquirir Ordino-Arcalís per incorporar-la a Grandvalira el 2019, just abans del caos per la pandèmia.

Al mig hi va haver una guerra de poders a l’estil de les millors escenes de la sèrie ‘Succession’, que va fer témer per la ruptura de la societat Grandvalira arran de les discrepàncies entre els socis i que es tornés a fragmentar l’estació, com fins a principis d’aquest segle.

Al final, tot es va arreglar i Viladomat va adquirir més notorietat a la societat Grandvalira, on també són accionistes el Comú (ajuntament) de Canillo i l’entitat bancària Crèdit Andorrà. I ara s’ha constituït una nova empresa, després del preacord a què s’ha arribat aquest dijous entre els accionistes de Soldeu-El Tarter i els de Pal-Arinsal, que suposadament no crearan cap conflicte amb l’altre sector de Grandvalira per aconseguir una unificació d’estacions que beneficia tothom.

La nova societat es denomina SETAP 365 però la fusió no preocupa gaire els aficionats de la neu, que tindran a la seva disposició l’any que ve 300 quilòmetres per esquiar, sobretot si decideixen visitar Andorra durant diversos dies i anar canviant de pistes i muntanyes per lliscar amb les taules.

La idea d’aquesta nova societat és explotar, ja a partir del 2022, els paratges de les estacions per mantenir-les obertes durant els 365 dies de l’any amb l’objectiu de crear una mena de parc d’atraccions en plena naturalesa. Però abans, el pròxim estiu, els esquís tindran el relleu dels pals de golf i de les rodes de les bicis: Soldeu serà la destinació dels golfistes i Pal dels ciclistes de muntanya, ja que allà ja se celebra cada any una de les proves de la Copa del Món de ciclisme de muntanya.

Notícies relacionades

El preacord es produeix la mateixa setmana en què Andorra ha oficialitzat internacionalment la seva candidatura per acollir el 2027 el campionat del món d’esquí alpí, a Soldeu-El Tarter, la designació del qual es produirà al maig durant el congrés de la FIS (Federació Internacional d’Esquí), que se celebrarà a la localitat portuguesa de Vilamoura, molt lluny dels paratges nevats. Fins ara mai s’havia celebrat un mundial de l’especialitat a la serralada.

I arriba també amb les autoritats andorranes molt preocupades per la nova onada de contagis, just la setmana en què torna a ser obligatòria la mascareta als espais exteriors –al contrari que a Espanya i França, que obliguen a ensenyar el certificat de vacunació per entrar a restaurants, bars i establiments turístics– i després de dictar-se l’ordre d’estar vacunat a partir d’ara per sol·licitar un lloc de treball al país.