Entrevista

«La renda bàsica universal traurà les ganes de treballar en llocs de treball de merda»

Sergi Raventós, responsable del pla pilot que ha d’implementar l’RBU a Catalunya: «Sense estat propi tenim molt pelut aplicar-la»

«La renda bàsica universal traurà les ganes de treballar en llocs de treball de merda»

Ferran Nadeu

6
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Doctor en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), treballador social i, fins fa un any, tècnic d’inserció laboral per a persones amb trastorns de salut mental. Sergi Raventós és el responsable de l’oficina que ha d’iniciar el pla pilot per implementar una Renda Bàsica Universal a Catalunya, una de les exigències de la CUP per recolzar la investidura de Pere Aragonès. L’experiment, que començarà el desembre del 2022, donarà 900 euros mensuals a 5.000 persones durant dos anys i estudiarà les seves conseqüències.

¿Què és la Renda Básica Universal (RBU)? És una assignació monetària incondicional, individual i universal per als ciutadans d’un territori durant tota la seva vida. La rep tothom, les persones pobres i riques. Va dirigida a les persones, no a caps de família. No està subjecta a controls burocràtics ni requisits. Igual que la sanitat o l’educació pública, és una ajuda social que perceben els ciutadans pel simple fet de ser persones. El Papa de Roma i el ‘Financial Times’ ja s’hi han posicionat a favor. També els dirigents de l’ONU, que estan deixant de defensar una cosa tan obsoleta com el treball digne.

¿Per què la necessita Catalunya? Tots els països la necessiten. El dret a l’existència no està garantit. Els experiments en diferents llocs del món (Namíbia, Finlàndia, Canadà...) demostren que l’RBU dona tranquil·litat psicològica. Redueix l’estrès, l’ansietat d’haver de buscar-se la vida, la por de ser acomiadat... Al Canadà, es van reduir els ingressos en hospitals psiquiàtrics. També ajuda l’emancipació dels joves o l’empoderament de les dones.

«Ara com ara, el dret a l’existència no està garantit. El treball digne és obsolet»

¿Com? Hi ha famílies que cobren l’Ingrés Mínim Vital o la Renda Garantida, i no es poden separar perquè deixaran de cobrar-la. Amb l’RBU això no passaria, és un dret individual. També s’ha vist que es redueix l’alcoholisme. El consum de drogues és una fugida endavant, un refugi, quan el teu dia a dia és una merda. A Namíbia i l’Índia van disminuir els furts. La delinqüència cau perquè ja no hi ha necessitat de robar. A més, afavoreix la possibilitat de reinserció dels presos.

Els seus opositors diuen que desincentiva la recerca d’ocupació. L’RBU treu les ganes de treballar de segons quina merda d’ocupació. Imagina’t que els temporers o les cuidadores de residències percebessin cada mes 900 euros. Tindrien la llibertat de renunciar als llocs de treball que els esclavitzen i accedir a altres de millors. L’RBU dona més poder de negociació i obligaria les empreses a apujar salaris. Però, ja sabem que els que exploten els seus treballadors amb sous de misèria no facilitaran que s’apliqui.

¿Hi ha persones que l’han pressionat perquè el projecte a Catalunya no tiri endavant? Exceptuant la CUP o ERC, els partits no volen fer grans progressos.

¿Tampoc Junts per Catalunya, soci de Govern? No són hostils, però tampoc és la seva proposta... Creuen que les coses han d’avançar de manera gradual. I no necessàriament ha de ser així. La Renda Garantida que tenim ara només arriba al 38% de llars en l’extrema pobresa perquè no compleixen els requisits. És vergonyós i molt greu. Per cada euro que ens gastem a donar ajudes a les famílies necessitades, ens en gastem un altre per contractar un exèrcit de gent que controla les seves despeses. Amb l’RBU això desapareix.

«La renda bàsica treu les ganes de treballar de segons què. Dona més poder de negociació i obligaria les empreses a apujar salaris»

Parli’ns del pla pilot. ¿Quan comença i com es farà? La idea és iniciar el projecte el desembre del 2022, amb 5.000 persones que rebrien al mes un import de 900 euros, el llindar de la pobresa. Per als menors, els pares percebran un extra d’un 30% o un 50%. Per fer-ho representatiu, seleccionarem tres nuclis de població, per exemple un poble sencer de la costa amb molta presència del sector serveis, un altre de l’interior més rural i un barri a l’àrea metropolitana més industrial.

Als pressupostos del 2022 els han assignat 4 milions d’euros. ¿Quants en necessiten? Aquests 4 milions són per contractar personal, crear l’oficina, organitzar unes jornades... Però el 2023 i el 2024 necessitarem prop de 50 milions d’euros a l’any.

¿I els té assegurats? (Riu) No teníem assegurat el pressupost del 2022, no sé com seran els següents. Espero que sí, la idea de fer aquest projecte implica un compromís en els pròxims dos anys de legislatura.

D’aquestes 5.000 persones, alguns cobraran ajudes socials, pensions... ¿Deixaran de percebre-les? Aquesta és la idea de l’RBU, que substitueix totes les prestacions. Amb el pla pilot hem de parlar amb el Ministeri de Seguretat Social per intentar una moratòria durant aquests dos anys i que després la tornin a percebre. És una gestió que no hauria de ser molt complicada, però entendria que hi hagi gent que no vulgui participar en aquest estudi per por de perdre les ajudes.

¿I els immigrants sense papers es queden fora, com sempre? Jo soc partidari de facilitar l’accés a aquestes persones després de l’empadronament, igual que el sistema sanitari.

¿Després de l’estudi es podria aplicar l’RBU a Catalunya? Sense sobirania fiscal per recaptar impostos ho tenim molt pelut, no ens podem enganyar. El pla pilot pot ser un avenç per demostrar que és bo per a la població. Però serà molt lamentable saber-ho i no poder tirar-ho endavant.

¿I llavors què? Aquest experiment és un element de transformació social. Ha de fer veure a molta gent que no tenim competències ni estat propi i que és molt difícil dissenyar polítiques socials ambicioses així, lligats de peus i mans. Alguns ja han anat a posicions més partidàries al dret de l’autodeterminació, la independència, la voluntat de tenir una república i sortir d’aquest estat monàrquic... I més gent ho anirà veient.

«Sense sobirania fiscal per recaptar impostos ho tenim molt pelut per aplicar la renda bàsica. Serà molt lamentable no poder tirar-ho endavant després del pla pilot»

Notícies relacionades

¿O Catalunya independent o el programa acaba en un calaix? El 2025, quan tinguem les conclusions, no podem imaginar com estarem. Els canvis cada vegada són més ràpids. A Catalunya, un 72% dels catalans estan a favor de la Renda Bàsica. I els governs han d’escoltar els seus ciutadans. Ara als Estats Units la gent està dimitint dels llocs de treball, hi ha gent amb feina que malviu en la pobresa, que no pot menjar carn i peix, no se’n pot anar de vacances. Però després de la pandèmia els multimilionaris cada vegada són més rics.

I els bancs d’aliments estan més plens... No podem crear societats on només funcioni la caritat. Les administracions tenen un paper cabdal per redistribuir la riquesa, en comptes de delegar-ho en les oenagés. El que és bo de l’RBU és que tothom la cobra i la defensa. No es donen les comparatives, les enveges, els arguments feixistes de considerar que estem mantenint uns paràsits, les paguetes i tot allò. L’RB enforteix el sistema i elimina l’odi de la ultradreta.