Retorn a la normalitat

El carrer opina: «La mascareta no desapareixerà, almenys de moment»

  • «El virus no ha mort, així que la gent hauria de seguir portant-ne», defensa el Jaime, client del mercat de Collblanc, a l’Hospitalet

  • «Des del juliol no me l’he tornat a posar. En porto una a sobre perquè és necessària per entrar als comerços», comenta el José

El carrer opina: «La mascareta no desapareixerà, almenys de moment»

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts

Amb l’eliminació de les restriccions de la Covid-19, que entren en vigor dijous a mitjanit, sorgeixen dubtes sobre la possibilitat de retirar l’ús obligatori de les mascaretes. Els ciutadans tenen opinions dispars. «El virus no ha mort, així que la gent hauria de continuar portant les mascaretes», defensa, per exemple, el Jaime, al mercat de Collblanc, a l’Hospitalet de Llobregat. «El temps tot ho cura, ara la gent considera que portar la mascareta és una cosa positiva, però a la llarga quan s’acostumaran a anar sense», assegura, per la seva banda, el Joan. Aquests són alguns dels testimonis recollits al popular mercat. Els ciutadans recolzen, en una gran majoria, l’ús del cobertor nasobucal, sobretot en llocs amb una gran aglomeració de persones.

«Això ha arribat per quedar-se, va amb el pensament de cada un, però on hi ha grans concentracions de gent jo crec que hauríem de continuar portant-la», comenta el Jaime, un altre dels molts que defensen l’ús de la mascareta, sobretot, en llocs tancats amb gran nombre de persones. Alguns ciutadans com la Patricia no confien en la retirada del tapaboques almenys fins d’aquí un temps. «Això va per llarg. Segurament en el futur el virus quedarà com una grip, però moltíssima gent continuarà portant-la», afirma. L’Eva, per la seva banda, assegura que no es trauria la mascareta tot i que deixés de ser obligatori el seu ús. «Jo no em trauré la mascareta durant un temps, la societat encara no acaba de ser del tot responsable, a les discoteques se suposa que l’has de portar posada però només amb el fet de consumir ja se’t permet treure-te-la», diu.

El Moussana, no obstant, és un dels pocs usuaris que sí que deixaria d’utilitzar la mascareta quan deixés de ser obligatòria. «Actualment cal portar-la però quan la treguin deixaré d’utilitzar-la. Les persones necessitem respirar i tornar a la normalitat», comenta, igual com el José i la María Pilar, que la van deixar d’utilitzar als llocs que no és obligatori portar-la. «Des del mes de juliol no me l’he tornat a posar. En porto una a sobre perquè és necessària per entrar als comerços, però és necessari tornar a la normalitat», comenta el José. «La mascareta és molt segura, però pel carrer ja no la porto. És una bona mesura contra altres malalties i és una cosa que ens costarà treure’ns a tots», comenta la María Pilar.

No obstant, la majoria dels ciutadans temen que el virus pugui tornar a ser molt perillós i prefereixen no arriscar-se. «Als espais tancats es continuarà utilitzant la mascareta. Hi continua havent por, hi ha gent molt conscienciada que malgrat tot continuen protegint-se», assegura la Susana, que, com l’Albert, encara no se senten segurs sense el seu ús. «Estic vacunat però continuo tenint por, no vaig a les discoteques, només vaig de casa a la feina i viceversa i sempre porto la mascareta. No crec que treguin la restricció de portar mascareta, això durarà anys», afirma.

Notícies relacionades

I és que malgrat estar vacunats, molts ciutadans continuen pensant que és millor anar amb precaució pel carrer. «Tot i que estiguem vacunats cal continuar anant amb compte. Tot i que diguin que la Covid ja no existeix, jo la continuo portant. Només me la trec si no hi ha ningú pel carrer», diu el Pedro Pablo. «Per poder treure les mascaretes és necessari que estigui tota la població vacunada, per tant, no crec que a curt termini ens la traguem si no estem amb la nostra bombolla», aclareix l’Ángela.

Fins i tot amb l’eliminació de les restriccions de la Covid-19, els habitants continuen tenint por d’exposar-se, sobretot, en llocs amb una gran confluència de persones, com el José Luis, que defensa el seu ús depenent de la situació. «En segons quines situacions continuem portant-la. El metro o els hospitals són zones aglomerades on ens costarà mes desfer-nos-en», o com el Giovanni, que defensa la distància de seguretat entre les persones a l’hora de socialitzar. «Els meus fills ja no porten mascaretes a l’escola. És cert que hem adoptat nous costums, sobretot de distància. Jo tinc una nena petita que no ha de portar-la i no vull que ningú se li acosti perquè tot i que la pandèmia estigui millor encara tinc por», comenta.

Temes:

Mascaretes