Distinció de les dones al camp de les STEM

El futur: digital i en femení

Vuitanta candidatures opten avui a la setena edició dels Premis DonaTIC

S'emmarquen en un pla incrementar la presència femenina en el sector tecnològic

El futur: digital i en femení
3
Es llegeix en minuts

El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ocupa a Catalunya 125.900 persones treballadores, xifra que suposa el 3,7% de la població catalana ocupada, segons dades de l’enquesta de població activa del primer trimestre de 2021. El sector de les TIC s’ha erigit com a generador d’ocupació durant els darrers anys, fet que el situa com un dels àmbits d’activitat amb millors perspectives econòmiques i socials. 

Malgrat això, l’últim Baròmetre del sector tecnològic, presentat per CTecno, alerta sobre la necessitat i la urgència per incrementar la participació de les dones en el sector TIC. Així, el talent femení segueix essent una assignatura pendent en les posicions tècniques, amb només el 8,6%. 

Pla DonaTIC

El Govern té la voluntat d’apoderar les dones en el món digital a través del Pla DonaTIC, un pla estratègic que impulsa el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori amb l’objectiu prioritari d’incrementar la presència femenina en el sector tecnològic. 

El Pla DonaTIC consta de quatre eixos d’actuació:

 • eix 1, per fer les TIC atractives per al talent femení del futur

 • eix 2, per visibilitzar la dona tecnològica i els continguts creats per dones

 • eix 3, per formar i capacitar digitalment a tothom

 • eix 4, per promoure una participació plena i efectiva de les dones TIC en la presa de decisions i l’emprenedoria

Una vuitantena de candidatures opten avui als Premis DonaTIC 2021 que s’atorgaran a vuit categories agrupades en tres àmbits: professional; acadèmic i de revelació, i de divulgació i iniciatives referents.

Els Premis DonaTIC tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines STEM –ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques– en el futur. Aquests guardons promouen l’accés de les dones a l’àmbit tecnològic, n’incrementen la presència, reconeixen el paper essencial d’aquelles que ja pertanyen al món TIC i, en definitiva, en fomenten la participació en la construcció de la societat digital amb criteris d’igualtat. 

Des de l’any 2015, els Premis DonaTIC han rebut un total de 541 candidatures. En comparació amb anys anteriors, en l’edició d’enguany destaca l’augment de candidatures en la categoria DonaTIC Revelació, fet que demostra que les noies cada vegada estan més preparades per competir en el sector digital. 

Les 80 candidatures presentades en aquesta edició s’han distribuït de la següent manera:

 • 11 candidatures per a la categoria d’Emprenedora (fundadora o cofundadora d’una empresa del sector de les TIC)

 • 7 candidatures per a la categoria d’Empresària (ha consolidat una empresa d’aquest sector)

 • 5 candidatures per a la categoria de Professional (treballa en una empresa o organització d’aquest sector i té titulació universitària)

 • 12 candidatures per a la categoria d’Acadèmica o Investigadora (es dedica la formació o recerca en aquest àmbit)

 • 13 candidatures per a la categoria de Divulgadora (es dedica a l’àmbit de la comunicació vinculada a les TIC)

 • 9 candidatures per a la categoria Revelació (té un paper rellevant en aquest sector tot i tenir una trajectòria curta)

 • 11 candidatures per a Estudiants TIC universitaris o a FP; i 12 candidatures per a Iniciatives referents, que posin en valor el paper de la dona en l’àmbit de les TIC. 

Notícies relacionades

El lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC, organitzats amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital, es fa coincidir amb el Dia d’Ada Lovelace, en reconeixement de la que fou la primera programadora de la història. 

Com aquest any el segon dimarts d’octubre cau en festiu, el lliurament es fa avui, 13 d’octubre. L’acte es podrà seguir en directe pel canal de Youtube de Polítiques Digitals.