Iniciativa per a aquest curs

Fundesplai educarà més de 115.000 menors en alimentació saludable

  • «Menjar canvia el món», és el títol de la proposta de l’entitat per a aquest curs

Menjar canvia el mon

Menjar canvia el mon

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte Fundesplai ha presentat la proposta educativa «Menjar canvia el món» sobre el dret a l’alimentació saludable i sostenible, i que es desplegarà aquest curs entre els més de 115.000 nens i joves participants en els esplais i a les escoles. Aquesta iniciativa s’ha donat a conèixer en la tradicional jornada d’inici d’activitats celebrada a la seva seu del Prat de Lobregat, a la qual han assistit més de 250 monitors de manera presencial, però amb totes les mesures de seguretat de prevenció de la Covid.

L’objectiu d’aquesta proposta és educar perquè els nens, els joves i les famílies adoptin, des de la seva participació activa, una alimentació saludable, sostenible i justa que impacti en la salut personal i, alhora, en la del planeta.

Actualment el món es troba en una situació d’emergència climàtica, sanitària i social en què l’alimentació juga un paper fonamental, segons Fundesplai. D’una banda, l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura adverteix que el 2020 encara passen gana uns 800 milions de persones, mentre que un 40% de la població té sobrepès o obesitat. De l’altra, el sistema de producció agrícola i ramader que abusa dels regadius, cultius intensius, granges industrials, etcètera, suposa en molts casos un factor accelerador del canvi climàtic (emissió de CO2, consum excessiu d’aigua), d’empobriment de la qualitat nutricional per a les persones o de malbaratament alimentari, entre d’altres.

«Menja. Actua. Impacta»

Fundesplai es proposa contribuir a millorar aquesta situació a través de «Menjar canvia el món», que inclou tota una sèrie de materials pedagògics, com una web plena de recursos i activitats, un quadern amb la fonamentació i una maleta educativa plena de jocs i contes . Tots aquests elements es complementaran amb una gran exposició de 1.100 metres quadrats que porta per títol «Menja. Actua. Impacta», que l’entitat inaugurarà el 20 de novembre del 2021.

Notícies relacionades

La jornada d’aquest dissabte inclou una taula rodona «¿Per què menjar canvia el món?» amb la participació d’Ana Moragues Faus, de la Universitat de Barcelona; Gemma Salvador Castillo, dietista-nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i Javier Guzmán, director de Justícia Alimentària. També se celebren diferents espais formatius per oferir a educadors recursos per treballar amb nens i joves. En total, 11 tallers, que van des de com aprendre a cuinar a l’esplai, com fer un hort a l’escola o al centre, com treballar en les entitats els objectius de desenvolupament sostenible, fins a les experiències d’una pastora o l’impacte que produeix en la salut els sobreenvasats.

Fundesplai és una iniciativa sense ànim de lucre que, entre altres qüestions, desenvolupa la seva acció educativa i social a 1.424 escoles (menjador escolar, activitats extraescolars, recolzament a les necessitats educatives especials, entre altres activitats) i 119 centres recreatius i projectes d’oci. En aquests dos àmbits participen més de 115.000 nens i joves.

Temes:

Alimentació