Ocupació pública

¿Quina és la millor acadèmia per preparar oposicions a Barcelona?

Aquest any l’Estat ha convocat l’oferta d’ocupació pública més important de les últimes dècades, que s’afegeix a l’oferta de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona

Practic BCN és una de les acadèmies millor valorades de la Ciutat Comtal per la qualitat de la seva docència, materials i preparació

Enguany hi ha moltes oportunitats per a preparar oposicions

Enguany hi ha moltes oportunitats per a preparar oposicions / Archivo

6
Es llegeix en minuts

L’ocupació pública és sinònim de sou competitiu, jornada intensiva, conciliació entre vida laboral i familiar, 14 pagues anuals i, sobretot, d’una feina per a tota la vida. Aquest any és el millor per preparar oposicions a Barcelona. D’una banda, el govern ha tret l’oferta d’ocupació pública més important de l’última dècada, amb més de 30.000 places. En el cas de la Generalitat de Catalunya s’han convocat 1.421 places per a l’exercici del 2021 i l’Ajuntament de Barcelona 599 més. 

Preparar oposicions no és bufar i fer ampolles. Requereix temps, molta constància i sacrifici. La competència és elevada i, en aquest sentit, el més important és aconseguir la millor nota possible per aconseguir la plaça. Molts opositors opten per preparar-se la prova per compte propi per la flexibilitat de temps i l’estalvi econòmic que suposa, però la responsabilitat és molt més gran. Preparar temes, memoritzar-los i entendre’ls pot ser en moltes ocasions un maldecap.

Una altra opció és apostar per una acadèmia d’oposicions. Els avantatges que ofereix aquest model són molts: la majoria compta amb formadors experimentats, temes actualitzats, exàmens d’anys anteriors i ofereixen guies a l’opositor per poder estudiar, memoritzar i entendre els temes que podrien aparèixer en l’examen.

«El més recomanable per preparar oposicions és fer-ho a través de professionals del sector», afirmen des de Practic BCN, una acadèmia que des de fa anys prepara els seus alumnes per aconseguir una plaça d’ocupació pública. A més, comptar amb l’assessorament de professionals pot ajudar a conèixer amb més detall el procés i tenir una pauta per començar a estudiar.

El millor moment per fer oposicions

El millor moment per fer oposicionsLa pandèmia de la Covid-19 ha portat una situació econòmica complexa amb ertos, acomiadaments o autònoms que han hagut de cessar la seva activitat. Com ja va passar durant la crisi econòmica del 2008, l’ocupació pública es presenta com una garantia de seguretat i estabilitat comparat amb el sector privat. Aquesta situació complexa, juntament amb l’oferta d’ocupació pública disponible actualment, converteix aquesta època en el millor moment per fer oposicions.

«Ens trobem en una època de canvis, incertesa i inestabilitat. L’ocupació està pendent d’un fil i milers de persones estan veient perillar la seva situació laboral. En aquest context s’ha pogut comprovar que els funcionaris tenen més avantatges referent a l’estabilitat laboral», diuen des de l’acadèmia barcelonina.

Les claus per enfrontar-se a unes oposicions

Les claus per enfrontar-se a unes oposicionsPer preparar unes oposicions és important tenir temps, disciplina, constància i molta organització. Però l’actitud és una altra de les regles indispensables. «És fonamental tenir confiança en un mateix. Tots som capaços d’aconseguir-ho», afirmen des de Practic BCN. Si no es tenen en compte aquestes aptituds podria caure en l’estrès, la falta de concentració i la falta de motivació, els principals mals dels opositors.

Moltes persones que es plantegen fer oposicions estan en un moment de la seva vida en què estan treballant i, en algunes ocasions, amb una vida familiar a la seva esquena. ¿Es pot fer oposicions i treballar? La resposta és sí.

«Estudiar i treballar és possible. El nivell de dificultat s’incrementa i no és recomanable abandonar l’aliment econòmic per preparar unes oposicions», diuen des de Practic BCN. En aquest sentit, apunten que s’ha de tenir molt clar a quina plaça es vol aspirar, tenir interès real i valorar el temps per preparar-se abans de l’examen.

Per fer oposicions i treballar és fonamental tenir més organització del temps, aprofitar el màxim de moments de la jornada per dedicar a l’estudi, dormir i descansar per recuperar energia i investigar nous mètodes d’estudi que s’adaptin a les necessitats particulars de cada persona.

Oposicions de la Generalitat de Catalunya

Oposicions de la Generalitat de CatalunyaLa Generalitat de Catalunya va donar llum verda a una oferta d’ocupació pública de 1.421 places, 520 de les quals són d’estabilització d’ocupació pública. La majoria d’aquestes places s’han destinat a serveis essencials com Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i serveis penitenciaris. Tot i que també es van convocar places en altres àmbits, com per exemple les 372 destinades per al Cos Administratiu d’Administració General.

Una molt bona opció laboral per preparar oposicions i que convoca places habitualment és el cos de Mossos d’Esquadra. La remuneració és alta, ja que s’arriba a cobrar més de 3.000 euros al mes; es disposa de 40 dies lliures entre vacances i dies d’assumptes propis, augments salarials per antiguitat, i moltes possibilitats de promocionar-se dins del cos.

Tot i així, convertir-se en Mosso d’Esquadra no és senzill sense tenir recolzament durant la preparació. La fase d’oposició consta de 4 proves: una de coneixements teòrics i d’aptituds, una altra física, una altra amb un test psicotècnic i una entrevista personal i, finalment, una prova de coneixements de la llengua catalana a què s’haurà d’acreditar un nivell de suficiència C1.

Oposicions de l’Ajuntament de Barcelona

Oposicions de l’Ajuntament de BarcelonaEl 2021 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar una nova oferta d’ocupació pública amb 670 places. Entre aquestes destaquen les oposicions a la Guàrdia Urbana amb 250 places i les 134 d’auxiliar administratiu. També s’han obert places per a tres educadors d’escola bressol, per a 51 treballadors socials i 7 subalterns.

Però aquestes no són les úniques oportunitats per als opositors que aspirin a una ocupació pública a Barcelona. Encara queda per convocar places de les OPE del 2017, 2018 i 2019. En el cas de les oposicions a auxiliar administratiu serien 365 places, per a subaltern 20 i per a educadors d’escola bressol unes 475 places.

Oposicions de l’estat

Oposicions de l’estatL’oferta d’ocupació pública del 2021 ha sigut la més important fins al moment i amb un 8,5% més de places que l’any passat. En total, l’OPE 2021 oferta més de 30.000 places que s’afegissin a les que encara queden per convocar del 2019 i el 2020. La majoria corresponen a l’administració general de l’estat, justícia i hisenda.

Les places convocades corresponen a categories diferents, i els sous d’aquestes posicions varien en funció d’aquest factor. Per exemple, un tècnic d’hisenda de categoria A2 cobraria un sou brut de 31.942,59 € anuals. Per accedir a aquesta plaça és necessari estar en possessió d’una titulació universitària o equivalent i a l’OPE 2021 s’han convocat 300 places.

Una altra opció que ha que tenir en compte són les oposicions de Correus. La Societat Anònima Estatal de Correus i Telègrafs va convocar més de 3.000 places per al 2021. Aquesta és una molt bona opció per a aquelles persones que vulguin aspirar a una ocupació pública. És un lloc de per vida, el sou és variable i compta amb extres en funció de les tasques i les hores de treball.

¿Quina acadèmia escollir per preparar oposicions a Barcelona?

¿Quina acadèmia escollir per preparar oposicions a Barcelona?Com s’esmentava més amunt, una de les millors opcions per preparar oposicions és assistir a una acadèmia preparatòria. Barcelona compta amb una oferta molt àmplia i adaptada a les necessitats personals i econòmiques dels opositors. Un exemple és Practic BCN. Aquesta acadèmia, que compta amb anys d’experiència formant opositors, compta amb un personal docent especialitzat, materials actualitzats i ofereix un tracte familiar i pròxim a tots els seus alumnes.

«Posem a disposició dels nostres alumnes els millors mètodes per a l’estudi del temari, i els aconsellem sobre com planificar-se i superar els diferents tipus de proves que poden formar part de la seva oposició, com les físiques, les psicotècniques o les d’ofimàtica», diuen des de Practic BCN.

Actualment el centre compta amb una àmplia varietat oposicions entre les seves preparacions. Ofereix cursos tant per a oposicions de l’estat, com per a la Generalitat de Catalunya i també l’administració local. A més, és una de les acadèmies més ben valorades pels opositors per la qualitat de les seves classes, els seus temaris i el quadro docent.