Gresca contra la normativa

‘Botellon’ convocat per WhatsApp

  • Joves amb bosses amb ampolles d’alcohol busquen llocs on consumir-les fugint de la vigilància policial quan tanca l’oci nocturn

  • A les localitats amb toc de queda, a la una s’han de confinar a casa, i on no està vigent està prohibit beure a l’espai públic

A1-121589286.jpg

A1-121589286.jpg / David Aparicio (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Eduardo té 17 anys i va somrient per Calella de Palafrugell amb tres còmplices d’edat similar, tots amb pinta del que fa uns anys es coneixia com a nens pera i després, nens ‘pijos’. Camisa blanca i bronzejat de setmanes. L’Edu, així li diuen, porta la veu cantant del grupet, que porta una bossa blanca amb ampolles que dringuen. «No, no és ginebra», diu amb aquest somriure de llest que té, mentre persisteix, com els seus companys, a no revelar quina és la destinació d’aquesta nit.

És dimecres, ja dijous de matinada, i no hi ha bars per visitar: l’oci nocturn ha tancat fa gairebé mitja hora i, de fet, ja des de mitjanit és complicat trobar un lloc on prendre una cervesa. Per això, perquè no hi ha una taula lliure, un grup, alguns familiars i altres no, que descansa després d’una jornada treballant en una ‘food truck’, pren alguna cosa al passeig, a terra, en un tram de sorra que no és a la platja, on no es pot anar de nit, com passa amb totes les de Palafrugell.

Aquí, com a Calonge, no hi ha toc de queda, però tampoc un lloc on anar a beure alcohol legalment que no sigui un domicili. I en aquest segon cas, la reunió no hauria de superar la nòmina de les 10 persones. No s’ha de ser tan llest com l’Edu per comprendre que molts van a llocs que no són domicilis.

Tanca la discoteca

Mentre l’Edu, repentinat, apuja la veu, encantat d’haver-se conegut, i crida «¡Rastaflauta!» a un enemic imaginari, diversos vehicles dels Mossos que estaven estacionats surten del carrer. Es dirigeixen al pàrquing de la discoteca Costa Este. Com totes, aquesta tanca a les 00.30, i els treballadors semblen molt conscienciats que res pot fallar en l’evacuació. Alguns s’instal·len a l’aparcament per ajudar els cotxes a anar tocant el dos.

Per descomptat, aquí no està permès el ‘botellon’, tot i que no és difícil veure ampolles a la mà entre la gent que comença el llarg procés d’acomiadar-se de la discoteca molt abans del que solia fer. Fins que va arribar la Covid, els aparcaments de les discoteques han servit històricament a molts llocs com a seus per al final de la festa, aproximadament fins a les sis del matí, hora a què bé la policia local, bé l’autonòmica, els desallotjava. El fet que sigui freqüent que siguin lluny de les vivendes evita molèsties als veïns. Ara, el pàrquing és el punt des d’on els més agosarats trien un nou lloc en què reunir-se a passar l’estona, beure i sentir música. No és que ho decideixin cridant.

Els Mossos observen

En un límit de l’aparcament, estan estacionades les furgonetes dels Mossos que han sortit d’on l’Eduardo gallejava. Els agents miren com els joves van entrant als seus cotxes per anar-se’n, de forma bastant diligent. No han d’actuar. Una altra cosa és que sàpiguen on aniran aquests nois amb les seves ampolles, tot i que no tots ho facin. Alguns trien el camí de ronda de Calella a Llafranc. D’altres el passeig de Sant Antoni, on aquest dijous de matinada un parell de grups comparteixen l’alcohol. Una presència reduïda.

D’altres van a la platja, tot i que estigui prohibit. ¿Com pot Begur vigilar que ningú vagi a la platja amb quatre agents per a una població estiuenca de 25.000 persones? L’alcaldessa, Maite Selva, ho troba inviable.

Per això, la Teresa, nom suposat d’una adolescent de 17 anys, i els seus amics, van passar aquesta setmana unes hores de celebració nocturna a sa Riera sense cap obstacle. Hi ha grups que improvisen a l’aparcament de la discoteca, no és el seu cas. «Una amiga em va ficar en un grup de 20 persones, jo en coneixia 5, i cadascú podia afegir qui volgués. Vam acordar el lloc i l’hora tres dies abans. Ens vam assegurar que algú portés un altaveu per tenir música i cadascú es va portar beguda».

«‘Pijos’ eixelebrats»

Notícies relacionades

El perfil dels assistents als ‘botellons’, diuen alguns dels alcaldes, és el de gent jove, menor d’edat, sense vehicle, que deambula a peu amb les bosses plenes d’ampolles. Però no és així a tot arreu. Ho assenyala l’alcaldessa de Mont-ran, Vanessa Peiró: «A Calonge és gent jove, però els que venen a Mont-ran són quatre ‘pijos’ descerebrats de Barcelona, que pensen que són els amos de tot».

Diu que no respecten res, troba a faltar més controls d’alcoholèmia i tem que els veïns, farts de no poder dormir, «s’acabin prenent la justícia per la seva mà» davant els molestos visitants, de qui afirma: «Van amb cotxes d’alta gamma, és gent amb un poder adquisitiu alt». Tot apunta als germans grans de l’Eduardo.