Pandèmia de Covid-19

Els tests d’antígens arriben per fi a les farmàcies

  • Les farmàcies esperen un ‘boom’ en la venda d’aquestes proves perquè contribuiran a normalitzar la vida social

  • Alguns farmacèutics temen que els qui es facin la prova a casa no notifiquin si són positius

Els tests d’antígens arriben per fi a les farmàcies

Ferran Nadeu

6
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els tests d’antígens ja han arribat a les farmàcies d’Espanya i estaran a la venda a partir de demà. «Ja era hora», diu la presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona (COFG), Rosa Núria Aleixandre. Hi ha els qui asseguren que la venda d’aquestes proves diagnòstiques serà tot un èxit. «Serà un boom, com el de les mascaretes», adverteix Estela Rodríguez, propietària i farmacèutica de la Farmàcia del Monestir (Sant Cugat del Vallès), que el cap de setmana es va tancar a la seva farmàcia per estudiar com funcionen. S’ha preparat a consciència per vendre proves d’antígens aquesta setmana. Els tests seran una eina important per normalitzar la vida social en els pròxims mesos. Els faran, per exemple, els qui acudeixin a un àpat familiar o a visitar una persona vulnerable, per a la seva pròpia tranquil·litat. També a aquells que desitgin entrar en discoteques (ara mateix tancades a Catalunya): el conseller Argimon va proposar fa dues setmanes que l’oci nocturn obligui la clientela a presentar un test d’antígens negatiu fet 12 hores abans. I qui sap si no els exigiran també altres sectors.

Les farmàcies ensumen ja l’èxit que tindran aquestes proves diagnòstiques. «Des del Nadal la gent només ens demana tests... I, per fi, els podrem vendre. Crec que podran ajudar molt», certifica Helena Carazo, titular de la Farmàcia Provença 156, a l’Eixample de Barcelona. El preu dels tests d’antígens rondarà els 10 euros.

Rodríguez, a més de ser titular d’una farmàcia, té un màster en Salut Pública i és professora a la Universitat de Barcelona (UB) de Farmàcia Clínica. Sap que els tests d’antígens no tenen tota la fiabilitat del món i prova d’això és com no van prevenir els supercontagis als festivals de música aquest estiu. «Fa diverses setmanes que mirem bé quin test comprem, i hem optat per vendre els d’antígens que venen de cinc en cinc», explica mostrant un dels productes que té emmagatzemats. «D’aquesta forma, les persones que se’ls comprin es podran fer diversos tests al llarg dels dies per veure si la malaltia es manifesta», justifica.

Molts dubtes

A Rodríguez la preocupa que molts dels clients que donin positiu en els TAR ho ocultin. «Fins ara, quan una persona dona positiu, sigui en un CAP o un laboratori privat, les autoritats sanitàries coneixen el seu cas i, per tant, saben dades de l’abast de la pandèmia. Si ara la gent es testeja sense cap control, és responsabilitat seva informar o no les autoritats», assenyala.

Expressa la mateixa preocupació el director dels Serveis Tècnics del Consell General de Farmacèutics, Antonio Blanes. «Estem preocupats. Aquesta setmana s’eliminarà la necessitat que hi hagi una recepta mèdica per comprar un antígens, per la qual cosa qualsevol persona pot sol·licitar una prova», adverteix. «Nosaltres oferim a les autoritats que aprofiti la situació de les farmàcies i que facin un registre on puguem recollir la informació d’alguna forma. Que les farmàcies puguem comunicar els resultats». Blanes recorda que crear aquest registre depèn de cada comunitat autònoma i algunes com Navarra ja ho han fet. A Catalunya, el resultat del kit automostra d’antígens només es podrà registrar si es realitza a la farmàcia i hi ha una supervisió del farmacèutic.

També Rodríguez proposa que siguin les farmàcies les encarregades de supervisar que els clients es fan el test correctament i que puguin avisar Salut si les persones estan infectades. «És cert que es pot perdre el rastreig dels casos. Potser podrien haver-nos obligat a comunicar a qui l’hi venem o a aplicar algun tipus de control, però confio que la gent ho dirà, que serà responsable», afirma Carazo, des de l’Eixample.

No obstant, no opina el mateix Aleixandre, des del Col·legi de Farmacèutics de Girona: «Els tests d’antígens comprats en farmàcies es fan per a tranquil·litat de la persona o d’una empresa. No estan pensats per fer cribratges. Si una persona dona positiu, ha d’anar al CAP que li facin una PCR de confirmació», explica aquesta farmacèutica que considera «una vergonya» que no s’hagi deixat fins ara a les farmàcies vendre aquestes proves diagnòstiques

Vendes des de fa mesos

Fa mesos que algunes farmàcies tenen clients que els imploren poder comprar tests. «Hi ha farmàcies que fa setmanes que els estan venent, tot i que no es pugui», denuncia la farmacèutica Rodríguez. «A nosaltres ens ho van demanar moltíssim per Nadal, la gent volia anar a veure els familiars amb un mínim de seguretat. O bé per reunir-se amb els seus pares... Ara, amb la tornada de l’estiu i les vacances, ha sigut una mica el mateix. I la veritat és que penso que hi podem ajudar moltíssim», expliquen des de l’Eixample, que no coneixen casos que s’hagin venut tests fins a dia d’avui. Tot i que la demanda, existeix.

«El que a mi em preocupa és que la gent compri un test que no té a penes fiabilitat, que siguin molt barats, però que donin una falsa sensació de seguretat», afegeix Rodríguez. A qualsevol mercat, la llei s’aplica amb el preu i la demanda. I hi ha qui pot jugar brut. «Nosaltres ens hem fiat del nostre majorista habitual, venem tests d’una sola aplicació per nou euros. Espero que ningú s’arrisqui a jugar-se-la i comprar-se un test per menys de cinc euros», sospira la farmacèutica de Barcelona.

Tot i així, tant el Consell General de Farmacèutics i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona asseguren que, tot i que hi haurà tests d’antígens de moltes marques, tots els que venguin les farmàcies tindran la certificació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps). Per això és important comprar aquestes proves a les farmàcies, no al mercat negre. «Els tests d’antígens de les farmàcies són fiables. Qualsevol prova d’autodiagnòstic que es dispensi a les farmàcies ha de tenir una certificació prèvia d’un organisme qualificat, complir uns estàndards de qualitat i especificitat i haver passat un control previ», defensa Blanes.

Tests per als casals

Notícies relacionades

Els que ja poden anar a fer-se tests d’antígens supervisats a la farmàcia són els monitors de casals i campaments d’estiu. Una de les que participa en aquests cribratges és la del Monestir de Sant Cugat. «Ens han arribat persones que ja han rebut l’SMS per venir aquí, però no n’he pogut fer ni un perquè no em funcionen les claus», explica la farmacèutica, que, abans que res, demana paciència. «Això va ser com l’‘operació mascareta’, però la segona part. Serà un boom i hi hem de posar seny», resumeix. Els resultats del cribratge a monitors i nens del casal, al fer-se a les farmàcies, es registra a la plataforma Tarcat.

Aleixandre celebra que les farmàcies participin en aquests cribratges per a monitors i nens dels casals. «És per donar-los seguretat a aquests nens i monitors i que arribin als casals nets. Els CAP no poden fer en aquests moments aquests cribratges. Aquesta possibilitat la hi vaig oferir jo a l’ara conseller Argimon al març», assegura Aleixandre.