Política local

Polèmic acomiadament d’una coordinadora de barri a l’Ajuntament de Badalona

A1-114903391.jpg

A1-114903391.jpg / Robert Ramos (EPC)

  • «Em van dir que jo no aportava vots», denúncia Hannah Serroukh, que veu motius «classistes» i caires racistes en la destitució del seu càrrec de coordinadora del barri de la Salut

  • Fonts de l’ajuntament asseguren que el cessament s’ha produït perquè «busquen un altre perfil» a causa d’un «canvi de prioritats»

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Badalona, sota el comandament de l’alcalde del PP Xavier García Albiol, va destituir el 28 d’abril a la fins aleshores responsable del barri de la Salut i encarregada de projectes de migracions i mediació, Hannah Serroukh. Ella denuncia a EL PERIÓDICO que el seu cessament s’explica per classisme i superioritat moral amb caires racistes. «Em van dir que jo no aportava vots», explica. El consistori, per la seva banda, es limita a dir que el seu és un càrrec eventual i que el consistori ha canviat de prioritats. Una desena d’entitats multiculturals del municipi han lamentat la destitució.

Tot i que mai ha militat en el PP, Serroukh es considera una dona de dretes, de perfil conservador. «D’una dreta que no sigui rància, que reconegui la pluralitat i els valors democràtics, que no es basi en privilegis sinó en el dret». Per això, diu, vol denunciar ara la seva situació a l’ajuntament. «Em van tractar amb superioritat moral, amb classisme i per això em van acomiadar», denuncia. Nascuda a Catalunya i d’origen marroquí, és educadora i experta en estudis islàmics com a assessora dels cossos de seguretat de l’Estat. Vol ara fer públic el seu cessament perquè, insisteix, no creu en una dreta «rància».

Massa comerços de menjar ‘halal’

Feia mesos que tenia una mala relació amb els responsables municipals. Parla de menyspreu per l’origen migrant de la seva família, una càrrega de treball i exigències desproporcionals i cert menysteniment, fins i tot en l’aspecte personal. «Jo em vaig criar en un centre de menors, no tinc família política ni orígens adinerats. I m’ho han retret a la cara», assumeix. Tot i que, segons ella, tot va esclatar el mes d’abril, quan una veïna de Badalona que prefereix no identificar se li va acostar.

«Em va dir que a la Salut hi havia massa comerços de menjar ‘halal’ [on no es venen productes prohibits per l’islam com el porc] i em va demanar que, des de l’ajuntament, tanquéssim aquests negocis», explica Serroukh. «Jo li vaig respondre que tots complien les llicències i les seves obligacions, i que no en tancaríem cap», prossegueix. Al cap de pocs dies, sempre segons la seva versió, Irene González Poveda, tinent d’alcade de Seguretat, Protecció Civil i Convivència, li va mostrar la porta de sortida. «Em va dir que jo no els aportava vots», es queixa Serroukh, que relaciona clarament els dos fets.

Sense aplicar privilegis

L’afectada afegeix que aquesta dona que es va queixar sobre els establiments ‘halal’ està molt ben relacionada a la cúpula del PP de Badalona. «Quan vaig entrar a la institució vaig deixar de banda l’activisme i em vaig centrar a ser responsable, en aplicar la llei i tractar tots els ciutadans per igual, sense aplicar privilegis», assegura. Una cosa que, segons la seva opinió, l’ajuntament de Xavier García Albiol no comparteix. Tem que, sense ella al capdavant, ara el consistori vulgui tancar aquests negocis sota una motivació racista. «Espero que no passi, que no pateixin persecució ni assetjament», sospira.

Notícies relacionades

Diverses entitats de la ciutat que treballen amb persones migrants per la multiculturalitat han lamentat l’acomiadament. En una carta, l’Associació per la Taula de Diàleg Interreligiós de Badalona es mostra «sorpresa» per la marxa de Serroukh i li agraeixen el seu recolzament. «Esperem que el municipi mantingui els valors que ella ha promocionat en el diàleg cívic i de pau», acaba avisant aquesta nota d’agraïment firmada per una desena d’entitats, entre les quals, Justícia i Pau. També temen la seva marxa l’associació de dones pakistaneses ACESOP, que parla de «tristesa» després del seu acomiadament, com també l’associació Bétulo Tots Units.

Serroukh ha volgut trencar el silenci, gairebé dos mesos més tard, després de conèixer que el coordinador del barri de Llefià, Manuel Maldonado, nomenat també pel PP, ha sigut igualment destituït. «Ell va ser l’única persona que em va defensar i va criticar el meu cessament», apunta Serroukh. L’educadora social explica, no obstant, que les «pressions», i l’«assetjament» patit pels seus superiors ve de lluny. «En realitat tot va començar quan vaig anar a les llistes del 14-F pel Parlament amb Alejandro Fernández», recorda la ja excoordinadora. «A ell no li sembla bé l’ocorregut. El problema és que l’ànima rància, intolerant, s’apropiï de la dreta», sentencia.

Temes:

Racisme Badalona