A la recerca de la normalitat

Assaig a les Canàries per un turisme sota control

4
Es llegeix en minuts

Ja a primera hora del matí, alguns fins i tot abans de l’esmorzar, desenes de turistes holandesos col·loquen les seves tovalloles sobre les hamaques més ben situades, les més pròximes al mar i a la piscina panoràmica. No importa que hi hagi algun núvol gran ocultant de tant en tant el sol. Per ells, després d’un hivern llarg i fred, i després de més d’un any sense viatjar a l’estranger, això és el paradís. «Ho necessitàvem imperiosament», diuen.

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, el govern holandès desaconsella als seus ciutadans viatjar a l’estranger. La gran majoria obeeix. Però al llarg d’aquesta setmana, 180 holandesos s’exposen al sol a l’hotel RIU Gran Canària, un quatre estrelles de la cadena espanyola-alemanya a Maspalomas. No temen que les autoritats els renyin: és el seu propi govern qui ha organitzat aquest viatge de vuit dies.

És una de les moltes proves ‘field lab’ (laboratori de camp) que Holanda munta per mesurar els possibles contagis en esdeveniments amb públic, des de concerts i congressos fins a partits de futbol i, com aquest, viatges turístics. El mes passat ja hi va haver una sortida a l’illa grega de Rodes, on el grup de viatgers no va poder sortir en tota la setmana de l’hotel.

Al 40% d’ocupació

«A nosaltres ens van demanar també tancar l’hotel, per minimitzar els riscos, però els vaig dir que d’això res, que aquest no és un test de veritat, que si vols fer-ho bé els turistes han de sortir fora, i barrejar-se amb una altra gent», diu Maurice Damen, responsable de vendes de RIU a les Canàries. A més, aquesta setmana també s’allotgen altres hostes a l’hotel, espanyols i d’altres països. D’espai n’hi ha, amb 738 habitacions i un 40% d’ocupació.

Més de la meitat dels holandesos solen passar les vacances d’estiu a l’estranger, amb Espanya com a segona destinació preferida després de França. Però l’any passat pràcticament tots es van quedar al seu propi país. Així que hi ha ganes de viatjar. Quan es va obrir la inscripció per al xàrter a Gran Canària, es van registrar 68.000 sol·licituds.

«Ens sentim com si ens hagués tocat la loteria»

«Ens sentim uns privilegiats, és com si et toca la loteria», diu el matrimoni Peter i Petra Schoon, tots dos de 52 anys, que com tothom han hagut de pagar 800 euros per persona, tot inclòs. «Solem viatjar molt. L’any passat vam haver de cancel·lar un creuer pel Carib i una estada a Jamaica i Florida». De por de contagis no en tenen. «Ara mateix, el risc a Holanda és molt més gran que a les Canàries. I tots els que vam pujar a l’avió havíem de tenir una PCR negativa».

A causa d’aquesta exigència, dos dels aspirants es van quedar en terra a Holanda. I aquest divendres, a l’hotel, els 180 tornaran a passar una prova PCR abans de tornar dissabte a casa. De més normes no n’han de complir, només les que hi ha a les Canàries i al mateix hotel: les mascaretes posades –tot i que no per prendre el sol ni banyar-se– i toc de queda a les 23 hores.

Però això ja és el paradís per a ells, acostar-se a una de les grans terrasses al passeig de Meloneras i prendre alguna cosa fins ben entrada la nit. A Holanda, les terrasses dels bars –els interiors encara no– van obrir dimarts després de cinc mesos de clausura i han de tancar a les sis de la tarda. A més, amb pluges i temperatures de 10 graus la primavera continua sense arribar-hi.

«És la glòria»

«Només el fet de poder sortir una setmana llarga de l’habitació on he estat treballant en els últims 15 mesos és la glòria», diu Femke, de 30 anys, que treballa com a informàtica. Els primers dos dies els va passar, com gairebé tots, a la piscina de l’hotel. «Però llogaré un cotxe per veure també alguna cosa de l’illa», afirma.

Prefereix que no li posin el seu cognom al diari; després del primer viatge a Rodes, diversos participants que van explicar les seves vivències van rebre dures crítiques a les xarxes socials. Amb els hospitals encara plens, molta gent encara no veu amb bons ulls que es muntin aquest tipus de viatges. A Holanda, els contagis per Covid estan encara per sobre dels 600 per 100.000 habitants en els últims 14 dies, sis vegades més que a les Canàries.

Jordy Pijl, de 25 anys, és a la piscina amb la seva mare. Diu que ell no ha rebut retrets, ni dels seus companys de feina: «Just he acabat la carrera de Medicina i l’últim any he estat treballant en un hospital, en oncologia i cirurgia. Però tots veuen bé que m’hi hagi apuntat després d’un any tan dur. Em tenen enveja i tot».

Notícies relacionades

A Maspalomas veuen l’experiment de manera positiva. «Aquí vivim de tomàquets i de turistes, res més», diu Maurice Damen, de RIU. El balanç turístic a les Canàries és tan trist com a la resta del país; a l’hivern i a la primavera sol ser a més la destinació preferida de molts europeus. Entre novembre del 2019 i febrer del 2020 van arribar 5,1 milions de turistes a les illes; un any més tard, en la mateixa època, només en van ser 684.000. Al costat de l’hotel on s’allotgen els holandesos n’hi ha dos més de grans dimensions que es mantenen tancats.

Serà segurament l’última prova viatgera de les autoritats holandeses. Si Europa aprova el ‘passaport’ Covid per viatjar, les empreses turístiques ja podran organitzar els seus propis xàrters, tot i que a Alemanya ja ho fan, per exemple. Però a comptagotes, i que no calmen la set de la indústria del turisme a Espanya.