Repte tecnològic

Barcelona regula l’ús d’una intel·ligència artificial «ètica»

  • L’Ajuntament estableix una normativa per a l’aplicació pública d’aquesta tecnologia perquè respecti els drets humans

  • La capital catalana crearà un registre obert dels algoritmes que s’utilitzen perquè la ciutadania pugui consultar-los

camaravideovigilancia

camaravideovigilancia

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona ha fet un pas endavant en l’aplicació d’una intel·ligència artificial (IA) «ètica». Aquest dimecres l’Ajuntament de la capital catalana ha anunciat que per primera vegada disposarà d’una normativa que regula l’aplicació pública d’aquesta tecnologia perquè s’utilitzi amb respecte als drets humans i perquè no amplifiqui les desigualtats socials o de gènere.

La tercera tinenta d’alcaldia de l’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha presentat una estratègia que limita la implantació de l’IA en els serveis municipals. El consistori portarà a terme una vintena d’actuacions de gestió, organització i governança en el període 2020-2023 i treballarà juntament amb els altres grups polítics per aconseguir un «consens» en la matèria.

Una de les mesures clau d’aquest nou marc normatiu és la creació d’un registre públic d’algoritmes. D’aquesta manera, la ciutadania de Barcelona tindrà un accés transparent a tots els algoritmes utilitzats per l’ajuntament, cosa que permetrà la seva audició i escrutini. Barcelona també promourà la creació de l’Observatori Internacional d’Intel·ligència Artificial Urbana.

Normes per a les licitacions

Notícies relacionades

Així mateix, també incorpora clàusules per a les licitacions públiques que incorporin sistemes intel·ligents. En aquest cas, les empreses subcontractades pel consistori hauran d’aplicar l’IA respectant els drets dels ciutadans. Barcelona crearà un organisme participatiu en què s’impliquin els agents socials per revisar que l’aplicació d’aquests sistemes sigui correcta.

El pla ha sigut presentat aquest dimecres, coincidint amb la primera legislació de la Unió Europea sobre aquesta matèria. La normativa prohibeix la majoria de sistemes de vigilància massiva així com els sistemes d’identificació biomètrica remota. Barcelona i Europa van a l’una en aquest camí.