DESAFIAMENT AL PLANETA VERMELL

Tot preparat per al primer vol de l’helicòpter de la NASA sobre Mart

L’Ingenuity serà el primer aparell que s’enlaira en un altre planeta, pujarà tres metres dilluns a la matinada i farà una foto del ròver Perseverance

Tot preparat per al primer vol de l’helicòpter de la NASA sobre Mart
2
Es llegeix en minuts

L’Ingenuity, l’helicòpter que la NASA va enviar a Mart amb el ròver Perseverance, va girar les hèlixs dijous per primera vegada en una prova prèvia al seu vol previst per al dilluns a la matinada, el primer en un altre planeta d’una nau motoritzada. «L’helicòpter està bé, està sa», va dir Tim Canham, gerent d’operacions de l’Ingenuity, en una conferència de premsa feta divendres. «Ahir a la nit vam fer girar les hèlixs molt lentament i amb molta cura», va dir. 

El moment va ser captat pel Perseverance, situat a uns quants metres de distància. Els dos artefactes van arribar a Mart el 18 de febrer i es van separar l’un de l’altre el cap de setmana passat. La NASA va publicar un breu videoclip de la nau, d’aspecte similar a un gran dron, amb les hèlixs girant. El primer vol tindrà lloc dilluns a les 4.54 hores de dilluns (hora espanyola), segons va anunciar l’agència espacial nord-americana. S’espera que les primeres dades arribin a la Terra dilluns cap a les 10 del matí. Les dades es donaran a conèixer en viu a través de la web de l’agència espacial

Notícies relacionades

El vol durarà 40 segons en total. «Ens enlairarem, pujarem a tres metres d’alçada, girarem en la direcció del ròver, farem una foto i després a tornarem a baixar», va anunciar Canham. La NASA planeja fins a cinc vols, de dificultat creixent, durant un període d’un mes. Divendres es va fer una prova més, en aquesta ocasió, amb les hèlixs «a tota velocitat», va dir MiMi Aung, gerent de projecte de l’helicòpter al Laboratori de Propulsió a Raig (JPL) de la NASA. 

Enlaire-se a Mart és un desafiament, ja que hi ha una densitat equivalent a només l’1% de l’atmosfera de la Terra. Tot i que la gravetat és més petita que a la Terra, els equips de la NASA van haver de desenvolupar una màquina ultralleugera (1,8 kg) i les hèlixs giraran molt més ràpid que les d’un helicòpter estàndard. ¿Quines són les possibilitats d’èxit d’aquest vol? «L’única incertesa continua sent l’entorn de Mart», inclòs «el vent», va dir Aung. És una experiència d’«alt risc», però amb una «gran recompensa» si té èxit, va resumir.

Temes:

NASA