«Xacra» a Rodalies

Renfe torna a utilitzar la ironia per denunciar els grafiters

Netejar les pintades dels trens de Rodalies va costar 6,5 milions d’euros el 2020

BARCELONA 11 11 2020 Estos dias se ha detenido a 90 grafiteros  En la foto tren con grafitis  Sagrera    FOTO  ALVARO MONGE

BARCELONA 11 11 2020 Estos dias se ha detenido a 90 grafiteros En la foto tren con grafitis Sagrera FOTO ALVARO MONGE / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Renfe ha tornat a utilitzar la ironia per denunciar els grafiters, les pintades als trens de Rodalies dels quals ha comportat una despesa a l’erari públic de 6,5 milions d’euros el 2020 en treballs de neteja. Un 80% dels trens de Rodalies circulen amb pintades. Durant l’any passat es van netejar 68.000 metres quadrats de trens, i els grafiters, incansables, van arribar a pintar cada tren més de set vegades, segons ha informat aquest dimarts Rodalies de la Generalitat, que apunta que només el 2020 va interposar més de mil denúncies per aquests actes vandàlics.

Notícies relacionades

En el seu comunicat, Rodalies Renfe recorre a la ironia per denunciar la situació: «En un acte d’altruisme, solidaritat i empatia, el col·lectiu grafiter s’ha ofert a Renfe per netejar les pintades que embruten els trens de Rodalies a Catalunya. A cara descoberta i de dia, han demanat disculpes a tots els ciutadans que paguen els seus actes vandàlics i als viatgers que pateixen les seves gamberrades». Però, immediatament, i perquè ningú doni per certes aquestes boniques afirmacions, afegeix: «Desafortunadament, tota la informació anterior no se la creu ningú». I passa a relatar la realitat: la «xacra» que suposen els grafitis: Un 80% de trens circulen amb pintades i una despesa de més de 6,5 milions d’euros en neteja. A més de la molèstia que suposa per als usuaris viatjar amb la sensació d’«efecte túnel» durant tot el trajecte.

I no només això, les pintades obliguen en ocasions a retardar o suprimir trens, que no poden circular per falta de visibilitat o pintades en elements d’inseguretat. Per tot això, Renfe assenyala que l’activitat vandàlica dels grafiters li impedeix operar amb normalitat.