Sobreesforç sanitari

La donació d'òrgans d'un pacient de Lleida permet cinc trasplantaments enmig del rebrot

El dispositiu, que va beneficiar quatre pacients, va mobilitzar un centenar de professionals

zentauroepp54039472 arnau200709141603

zentauroepp54039472 arnau200709141603 / JORDI V POU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un donant de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha permès que, en ple rebrot per coronavirus a la comarca del Segrià, s’hagin portat a terme fins a cinc trasplantaments a quatre persones que els esperaven. 

Segons ha informat el Departament de Salut, la donació va tenir lloc durant la segona setmana de juliol i a través d’un pacient que estava ingressat a l’uci del centre hospitalari de referència de Lleida. 

La coordinadora de trasplantaments de l’Arnau de Vilanova, Mariona Badia, ha explicat que «davant la mort d’un ésser estimat, una família va manifestar la seva voluntat de donació» i, tot i que la doctora assegura que la situació a l’uci «no està sent fàcil», era necessari fer «un esforç perquè aquest acte de màxima generositat es pogués portar a cap». 

«Segona oportunitat de vida»

A més, la doctora celebra que, gràcies a aquesta múltiple donació d’una mateixa persona, altres malalts que estaven esperant un òrgan no van perdre «aquesta segona oportunitat de vida». 

L’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) va ser l’encarregada de coordinar el dispositiu comprès per tres equips extractors de Barcelona i un quart arribat d’un altre centre espanyol i que va actuar per a un pacient que es trobava en «situació d’urgència 0». 

El transport aeri d’aquest últim equip es va executar gràcies a la col·laboració de l’aeroport d’Alguaire, ja que va allargar el seu horari d’obertura fins a la matinada per poder acollir el vol. 

Sobreesforç

Notícies relacionades

Segons Salut, el dispositiu va moure en total un centenar de professionals sanitaris i no sanitaris de diferents hospitals i entitats i, per al director de l’OCATT, Jaume Tort, «és d’agrair el sobreesforç que s’ha fet per tirar endavant una donació amb tot el que suposa i amb els moments de cansament i estrès acumulat a causa de la pandèmia». 

Per la seva banda, la gerent de les regions sanitàries de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha volgut destacar que estan molt orgullosos que, «en una situació tan difícil, el sistema de salut hagi respost amb celeritat davant l’oportunitat d’una donació tan valuosa».