debat dels anticossos

Reinfectats: ¿Serà impossible aconseguir la immunitat de grup?

Científics apunten que el SARS-CoV-2 actua com els coronavirus del refredat i que una persona curada de Covid-19 podria reinfectar-se en setmanes

zentauroepp54111920 barcelona 14 07 2020 sociedad  ambiente en hospitalet  plaza200715134517

zentauroepp54111920 barcelona 14 07 2020 sociedad ambiente en hospitalet plaza200715134517 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Rafa López (Faro de Vigo)

A Espanya, l’última ronda de l’ampli estudi de seroprevalença realitzat per Sanitat va mostrar la pèrdua d’anticossos per part del 14% de les persones que setmanes abans havien passat la Covid-19. A això s’afegeix a un estudi recent del King’s College britànic amb resultats similars i l’aparició de més reinfectats, cosa que porta no pocs científics a pensar que la immunitat de grup serà impossible, avança ‘Faro de Vigo’, del mateix grup editorial que EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

El que abans semblava forassenyat, la possibilitat que hi hagi nombrosos reinfectats pel nou coronavirus, comença a ser una possibilitat tan inquietant com real. Aquests dies s’ha informat del positiu de cinc persones d’una residència de gent gran de l’Hospitalet que ja havien patit la malaltia.

Un 15% dels refredats que coneixem els provoquen quatre coronavirus identificats pels viròlegs molt abans de la irrupció del SARS (2002) i el MERS (2012). Després de superar aquests refredats podem tornar a infectar-nos amb aquests coronavirus mesos després. Això mateix podria passar amb el SARS-CoV-2, segons temen alguns científics de gran prestigi i apunta un estudi britànic recent. Atès que depèn d’una immunitat duradora, la immunitat de grup podria ser una aspiració impossible i l’eficàcia d’una futura vacuna podria veure’s compromesa.

Preguntat per aquest cas en concret dilluns passat, Fernando Simón, que ja el 15 de maig havia assenyalat que el risc de reinfecció era «molt poc probable», es va tornar a mostrar escèptic, i va atribuir aquest fenomen a una presa de mostres insuficient. «La mostra per fer la prova PCR per al coronavirus es pren amb un tampó que es fica pel nas o per la boca –va explicar–. Depenent de com de profund la posis i quanta mostra prenguis, és més probable o no que es detecti el virus». Pel portaveu científic del Govern, aquests malalts que després de passar la malaltia donen negatiu i temps després tornen a donar positiu «no són realment reinfectats, en la mostra intermèdia pot ser que la càrrega [viral] no sigui suficient i en la següent prova sí». «Dels 250.000 infectats a Espanya n’hi ha hagut 452 que podem dir que són reinfectades, són un número mínim i que no implica risc ni per a elles ni per als altres», va concloure.

No pensa el mateix el nord-americà William A. Haseltine, antic professor de la Harvard Medical School i un dels investigadors del virus de la sida de més prestigi. Ahir va recolzar a la CNN els resultats de l’estudi preliminar del King’s College de Londres, que indica que els malalts de Covid-19 recuperats poden perdre la immunitat mesos després, ja que els anticossos comencen a decaure unes tres setmanes després de l’aparició dels símptomes, una cosa que també suggeria l’estudi fet a Espanya.

«Els estudis són molt significatius –opina Haseltine–. Mostren una cosa que sospitàvem, i és que aquest virus, com els seus coronavirus ‘germans’ que ens produeixen refredats, són molt diferents dels virus de la infància, com el del xarampió, que el passes una vegada i tens protecció per a tota la vida».

No tenim immunitat de grup per als virus del refredat, i aquest coronavirus és com un germà d’aquests virus, només que molt més nociu

El científic nord-americà recorda que una vegada contreus aquests virus del refredat, el cos «s’oblida» que l’has tingut, per la qual cosa poden tornar i infectar-te una altra vegada any rere any i fer-te patir el mateix refredat. «La immunitat de grup –adverteix– depèn de la immunitat duradora, i si no existeix, no la pots aconseguir. No tenim immunitat de grup per als virus del refredat, i aquest coronavirus és com un germà d’aquests virus, només que molt més nociu». A més, segons aquest científic nord-americà, la segona infecció «podria causar la mateixa malaltia que la primera vegada o pitjor».

Notícies relacionades

Un altre antic metge de la Harvard Medical School, Clay Ackerly, ha relatat a Vox.com que ha tractat un pacient que va tornar a contreure el SARS-CoV-2 tres mesos després de la infecció prèvia, per la qual cosa la immunitat de grup és una quimera.

Entorn de l’estudi del King’s College, que va analitzar la resposta immune de més de 90 pacients i sanitaris, l’investigador del CSIC Antonio Figueras assenyala que «el sistema immune té múltiples maneres de combatre el coronavirus, però si els anticossos són la principal línia de defensa, les troballes suggereixen que les persones podrien reinfectar-se en brots estacionals i que potser les vacunes poden no protegir-los per molt temps».

Temes:

Coronavirus