La festa del solstici d'estiu

Revetlla de desescalada

Protecció Civil i els venedors de petards aposten per una Nit de Sant Joan casolana

La indústria pirotècnia promou lots més familiars per divertir-se al balcó o la terrassa

zentauroepp48733241 soc petardos200611151259

zentauroepp48733241 soc petardos200611151259 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Tant Protecció Civil com els venedors de petards saben que aquesta serà una revetlla de Sant Joan molt diferent de les anteriors. No només és la primera gran celebració festiva després del confinament forçós per l’aparició de la Covid-19, sinó que a més es produeix en ple procés de desescalada cap a l’anomenada nova normalitat. Per això, tots coincideixen a reclamar que la revetlla sigui familiar, casolana i tranquil·la. Però no per això eximeix de petards, tot i que sí de riscos.

«Cada any ens reunim les administracions amb associacions i empreses vinculades amb la Nit de Sant Joan per valorar riscos, des de la possibilitat de focs forestals fins a si hi haurà problemes a les carreteres. I a principi d’any ja vam veure que ens hauríem d’adaptar a aquesta nova situació», explica Xesca Baró, responsable d’informació de Protecció Civil de la Generalitat.

Totes les administracions

De la trobada, en què van participar des de representants de les conselleries d’Interior, Cultura, Salut i Educació, de la Delegació del Govern i de les diputacions, fins a associacions de diables, van sorgir diverses idees sobre la primera revetlla del coronavirus. «Sabem que la gent té ganes de divertir-se i que aquesta és la primera gran festa després del confinament», afegeix Baró abans d’insistir que «aquest Sant Joan cal celebrar-lo en família o en grups reduïts de 15 o 20 persones en funció de la fase de desescalda que ens trobem».

«Demanem que s’evitin les aglomeracions i que sobretot no es doni més feina als serveis sanitaris i d’emergències, que ja porten molt cansament acumulat», afirma aquesta experta que cada any analitza les característiques de la revetlla per realitzar la campanya de comunicació a la ciutadania per conscienciar sobre els riscos d’aquesta celebració.

Petards casolans

Per aconseguir que no hi hagi ferits aquesta revetlla s’aconsella adquirir petards de baixa intensitat, els de les categories 1 i 2. Els primers, a més, es poden utilitzar fins dins de casa. «Hi ha països en què la pirotècnia s’utilitza sobretot per Cap d’Any, en ple hivern, i per això hi ha petards que es poden tirar dins de casa, com les bombetas, tot i que aquí, i a l’estiu, és preferible fer-ho al balcó o a la terrassa», explica Josep Maria Vilardell, president de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya i amo de Petardos CM.

Els responsables polítics i de les entitats també han acordat alertar sobre la utilització del gel hidroalcohòlic, que s’ha convertit gràcies a la Covid-19 en un accessori indispensable. «Aquella nit cal evitar-lo i rentar-se bé les mans sempre que sigui necessari, ja que és inflamable», indica Baró, que també alerta del risc que una espurna pugui prendre en les mascaretes. «N’hi ha de tants tipus i teixits que és millor vigilar», afegeix.

Permisos per a les casetes

Sobre l’ús del gel hidroalcohòlic, Vilardell ha donat instruccions a tots els seus punts de venda perquè els envasos grans i amb tapa d’aquest producte no s’emmagatzemin al costat dels petards, sinó al lavabo, ja que amb la calor podrien explotar. «Això no passa amb els dispensadors, perquè no són hermètics, per això els tindrem a les botigues», explica l’empresari pirotècnic, que afirma que al seu sector estan molt acostumats a les estrictes mesures de seguretat i que per això les normes de l’era Covid-19 no els han resultat difícils d’aplicar.

Notícies relacionades

Vilardell realitza aquests dies àrdues gestions amb els diferents ajuntaments perquè puguin obrir les tradicionals casetes de petards després d’uns mesos d’incertesa sobre si la revetlla se celebraria. «La majoria d’aquests punts de venda estaran llestos a partir de dilluns, però ens hem trobat amb alguns ajuntaments, com el de l’Hospitalet de Llobregat i el de Cerdanyola, que no ens donen permisos i ens remeten fins a dos dies abans de la revetlla», denuncia Vilardell, que al seu torn agraeix que d’altres, com Barcelona, Badalona o Sant Cugat del Vallès, s’hagin abocat per agilitar els tràmits. «Moltes famílies guanyen els diners de diversos mesos amb la venda de petards aquestes dues setmanes», insisteix.

També remarca Vilardell que l’obertura imminent de les casetes permet escalonar les vendes i evitar les desaconsellades cues d’última hora, per això també aconsella fer la comanda per internet o reservar-los. Perquè del que sí que està segur aquest empresari és que «la gent té ganes de festa i de petards i ja ho estem veient als nostres locals». «Confiem a poder vendre el 75% del que veníem en anteriors revetlles de Sant Joan», afirma optimista.