ciutats desconfinades

Gandia assaboreix l'antiga normalitat

La ciutat valenciana reobre terrasses i petits establiments el seu primer dia en la fase 1 de la desescalada

Comerciants i restauradors miren de recuperar clients, encara amb molts dubtes

zentauroepp53380424 gandia lorenzo200511135822

zentauroepp53380424 gandia lorenzo200511135822 / A Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

«‘Baaaares, qué lugares...’». Són les nou del matí a Gandia i Voro estrena l’entrada en la fase 1 cantant i prenent un cafè amb uns amics en una terrassa. «Hi havia ganes; això és el que més he trobat a faltar. Al final, tant esport és dolent», assegura entre rialles. Ha tornat l’alegria, les compres que es paguen amb monedes i una certa relaxació en les normes. Manen les mascaretes, però ja es veuen les primeres abraçades clandestines, els primers copets a les espatlles.

Els somriures del carrer són ganyotes dins del bar. «És la prova de l’ou», explica resignat el Jose, el seu propietari. «Hi ha més incertesa que una altra cosa. No sabem com funcionarà sol amb la terrassa i la gent no té clar a quines hores pot venir o si pot venir amb nens», explica. Amb l’interior del local inutilitzat almenys fins a final de mes, ha demanat duplicar les taules fora per poder treure les que ja tenia. «Però cal tenir firma digital i està tot col·lapsat», apunta.

Malgrat les traves, la ciutat més gran de la província de València que ha canviat d’etapa en la desescalada del coronavirus s’ha despertat amb una altra cara. Al carrer Major, després de gairebé dos mesos amb la persiana abaixada, l’Alfonso ha reobert una rellotgeria que fa mig segle que marca l’hora del carrer més comercial de la ciutat. 

L’Alfonso, rellotger del carrer Major de Gandia, prepara les peces de l’aparador, aquest dilluns. / MIGUEL LORENZO

Ell i la Tere, la dependenta, estan reorganitzant la botiga. Hi ha mampares a tot arreu i s’ha limitat l’espai on hi pot haver els clients i així s’evitarà que deambulin a la recerca del rellotge desitjat. «Veurem com va l’assumpte. Crec que segons vagi el matí decidirem si obrim aquesta tarda», diu insegura.

Ganes de comprar

«Espero que la gent tingui ganes de comprar», diu el cap. Com si l’hagués sentit, el primer client entra a la botiga. Només han passat deu minuts i surt de la vitrina el primer rellotge («amb energia solar, calendari i agulles», recita el Francisco, que sembla que fa sis setmanes que pensa en el model).

En dos minut l’Alfonso tanca la primera venda des del 14 de març abillat amb una pantalla protectora. Aquest matí són el producte estrella. Les venen des de farmàcies fins a les perruqueries i entre els que estan de cara al públic van guanyant quota de mercat a poc a poc.

Uns metres més enllà, l’Amparo està esperant la seva per obrir la botiga de joguines on treballa. Agrana i frega amb una il·lusió que segur que no tenia amb aquestes mateixes tasques a principis de març. «Es nota que hi ha un raig d’esperança; segur que costarà tirar endavant, però almenys ja hem pogut obrir», apunta. 

Notícies relacionades

Explica que l’ànim en els xats aquest cap de setmana havia canviat per complet. «Quatre amigues meves tornaven avui a treballar», anuncia. En el seu cas, han trampejat aquest temps amb un erto i amb el bon funcionament de la web. D’alguna manera calia entretenir els nens a casa.

Uns clients s’asseuen en una terrassa de Gandia. / MIGUEL LORENZO

A un parell de quilòmetres d’allà, a la zona de platja d’aquesta localitat, les millors terrasses treballen gairebé a preu fet mentre s’acosta el migdia. Taules separades, sí, però ¿quanta gent pot compartir-la? Ningú ho té gaire clar. Sigui per les franges horàries, per la falta de costum de deixar passar el temps o per solidaritat amb els que esperen, hi ha bon ritme en la rotació. Tant que de vegades els nous clients s’asseuen abans que s’hagi netejat la taula. Quant a les cadires, potser per al segon dia. Vaja, el que es feia fins que va esclatar la crisi de la Covid-19. Però aquest dilluns sembla que l’antiga normalitat ha empatat el partit. S’haurà de veure quines implicacions té això per a la segona part.