el coronavirus no cedeix

Espanya bat rècord en contagis i morts, però Sanitat nega que trenqui la tendència

Hi ha 9.222 nous positius i 849 morts més, però el Govern ho atribueix a un retard en la notificació el cap de setmana

El ministre de Sanitat assegura que Espanya es troba en una «fase d'estabilització» i amb l'aturada econòmica pot passar a una altra, d'alentiment

coronavirus-del-da / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Espanya ha registrat aquest dimarts un rècord tant en encomanats com en nombre de morts per coronavirus. El nombre d’infectats ha ascendit a 94.417, amb 9.222 nous positius en les últimes 24 hores, la xifra més alta fins ara, i això que continuen sense contemplar-se els malalts lleus, davant el retard en la posada en marxa dels testos ràpids. I el nombre de morts ha escalat fins a les 8.189 defuncions, 849 més en un dia, el còmput més important des que la greu malaltia va arribar a Espanya.

Tanmateix, el Ministeri de Sanitat ha negat que aquests registres trenquin la tendència a la baixa que es va iniciar entre el dia 24 i 26 de març, en funció de la comunitat autònoma, gràcies a les mesures de confinament decretades amb l’estat d’alarma. Segons ha explicat el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, que ha comparegut per videoconferència des de casa seva, ja que s’ha encomanat i està aïllat, el repunt es deu al fet que la notificació durant els caps de setmana «sol estar per sota del real» i, per tant, «els descensos registrats dissabte i diumenge no serien tan acusats».

De fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat, en la roda de premsa vespertina, que Espanya es troba en aquests moments en una «fase d’estabilització» en la batalla contra la Covid-19 i que l’objectiu d’aquesta setmana d’aturada dels sectors econòmics no essencials és passar a una altra fase, d’alentiment

Segons l’opinió de Simón, «la corba indica clarament» que entorn del 25 de març es va produir «un canvi de tendència» perquè les mesures de restricció de moviments estan «tenint l’efecte desitjat». Per això, el doctor i coordinador del grup d’experts que assessoren el Govern ha descartat endurir encara més el confinament, ja que «no té sentit» aprovar noves mesures restrictives «sense valorar l’impacte» de les actuals. «Això no és una cursa cap amunt», ha manifestat.   

Les fluctuacions

Per la seva banda, la doctora María José Sierra, cap d’àrea del centre d’emergències sanitàries, ha explicat que en la vigilància epidemiològica «és normal tenir fluctuacions». En la roda de premsa del comitè de gestió de la crisi, en què també ha participat Simón, ha assenyalat que entra dins de l’«esperat» que el grau d’exactitud de notificació no sigui igual els caps de setmana, per això ha pronosticat que cap al final d’aquesta setmana hi haurà una «idea molt més clara» de l’evolució de l’epidèmia.  

Sierra ha ratificat que en aquest escenari el més preocupant continua sent la saturació que pateixen les ucis de moltes autonomies. Per això ha precisat que l’intercanvi de material, com respiradors, entre les menys congestionades i la resta és «continu», mentre que el trasllat de pacients en estat molt greu entre unes regions i d’altres només es farà «de manera consensuada» amb les comunitats i quan en «manifestin la necessitat». Andalusia, el País Valencià i la Rioja s’han ofert a acollir malalts, però encara no ha arribat cap petició oficial, més enllà d’una demanda d’un hospital d’Albacete al servei murcià de salut que no ha arribat a materialitzar-se per decisions clíniques.  

Pacients a l’uci   

Notícies relacionades

El nombre de pacients a l’uci ha augmentat aquest dimarts un 7%, fins als 5.607 pacients, 376 més en les últimes 24 hores, una xifra més alta que la que es va registrar els dos últims dies. A més, per segon dia Catalunya (amb 1.652) té més pacients a l’uci que la Comunitat de Madrid (1.512), malgrat que el nombre d’encomanats i hospitalitzats en l’última és superior.  

Pel cantó positiu, la xifra global de persones curades arriba ja a gairebé les 20.000, en concret 19.259 persones, una mica més del 20% dels contagiats.