METEOROLOGIA ADVERSA A PONENT

Així afecta la boira a la nostra salut

Els metges de Lleida adverteixen que els llargs períodes de núvols baixos agreugen patologies com la grip o les malalties mentals

zentauroepp51655306 lleida 09 01 2020 dies de boira  foto  ramon gabriel200109190335

zentauroepp51655306 lleida 09 01 2020 dies de boira foto ramon gabriel200109190335

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’una treva breu, la boira ha tornat ha instal·lar-se a Lleida. La ciutat està registrant la temperatura mitjana més baixa des de finals del 2017, cosa que ha convertit aquest inici d’any en un suplici meteorològic. La capital del Segre amb prou feines ha vist el sol des del dia de Nadal i la cosa no sembla que hagi de canviar fins, com a mínim, divendres. L’anticicló no permet que l’aire de la ciutat es renovi. I aquest casc ambiental, a més de ser incòmode, a més d’anar minant la ment i l’estat d’ànim, també pot ser dolent per a la salut. 

Carmel Vidal és el cap d’Urgències de l’Hospital de Vilanova de Lleida des de fa gairebé dues dècades. Coneix bé els efectes de la boira en l’organisme dels ilerdencs perquè el seu equip i ell formen la primera línia de defensa contra els efectes d’aquest espès i humit núvol que condemna els ciutadans a viure en blanc i negre. Explica que aquests dies afloren o s’agreugen certes patologies, sobretot «les que tenen a veure amb el sistema respiratori» per aquesta mania de la boira de viciar l’aire, de no permetre que es renovi. Aquest fenomen empitjora, per exemple, els quadros de grip. «Es produeix una més gran descompensació i es registren més casos de bronquitis», detalla el doctor. Les persones grans són les que més acusen els efectes de la boira. Els símptomes més habituals són ofegament i quadros d’insuficiència respiratòria, que deriven en dispnea. També les persones amb cardiopaties, adverteix Vidal, s’han de mantenir alerta durant aquests dies de clima infernal. 

Sense relacions socials

Notícies relacionades

Àngel Pedra, coordinador de l’àrea de Psiquiatria de l’Hospital Santa Maria de Lleida, també adverteix dels efectes que la boira té sobre les malalties mentals. Explica que aquests llargs períodes de fred i núvols baixos, en què el rellotge biològic es veu alterat per l’absència de sol, «causen una disminució de les relacions socials, cosa que pot agreujar certes patologies psiquiàtriques». «Això fa que aquest tipus de persones estiguin més ansioses i nervioses, que siguin menys tolerants a la frustració. També causa insomni perquè el cos, davant de la falta de llum, no es regula de manera correcta».

El doctor Pedra explica, amb certa sorpresa, que la població migrada procedent del continent africà no sol acudir a visitar-se per aquests problemes, com sí que ho fa habitualment per moltes altres malalties. Afirma que es pot deure «a una qüestió cultural, al fet que en molts, en aquests països, la malaltia mental està molt mal vista i estigmatitzada». El responsable de Psiquiatria del Santa Maria de Lleida també fa menció dels conductors, ja que aquest col·lectiu, molt extens i heterogeni, pot experimentar una pèrdua de paciència originada per la falta de visibilitat que pot derivar en un ensurt al volant. També els nens, afegeix aquest expert, experimenten durant els períodes de boira un augment del nerviosisme. Es mostren més tensos, més irascibles, i això és una cosa que les escoles noten. «Estan més rebels que de costum», conclou el doctor Pedra.