Panorama desolador

La meitat de les màquines dels hospitals espanyols estan obsoletes

En l'actualitat hi ha equips que estan emetent radiacions més elevades del que seria necessari

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El 50% delsequips tecnològics dels hospitals del Sistema Nacional de Salut tenen més de 10 anys, cosa que suposa una «inadmissible» obsolescència pels riscos que comporta tant per als pacients com per als professionals sanitaris, segons es desprèn de l’estudi ‘Perfil tecnològic hospitalari i propostes per a la renovació de tecnologies sanitàries’, elaborat per la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN), amb la col·laboració d’empreses del sector de Tecnologia i Sistemes d’Informació Clínica.

Com en treballs anteriors, s’ha analitzat el nivell d’obsolescència de 13 famílies de tecnologia sanitària tant d’hospitals públics com privats de la major part de comunitats autònomes, si bé en aquesta ocasió s’han inclòs els sistemes digitals d’injecció de contrast (SDIC) i l’endoscòpia flexible-torres (ENDO). «Hem comprovat que, a data de 31 de desembre del 2018, es manté el deteriorament de la tecnologia espanyola per l’obsolescència», ha comentat la secretària general de Fenin, Margarita Alfonsel.

El model de referència per al càlcul de l’obsolescència s’ha basat en el criteri europeu, en el qual s’assenyala que almenys el 60% dels equips instal·lats en un centre han detenir menys de cinc anys, el 30% entre 6 i 10 anys i limita a un màxim de 10 anys la tecnologia disponible amb més de 10 anys.

Dèficit d’inversió

No obstant, a Espanya la meitat de l’equipament tecnològic supera la dècada, situació especialment «preocupant» als equips de teràpia de calor (el 72% supera els 10 anys), suport vital (67%), radiologia (61%), monitoratge (55%), SDIC (54%), ressonàncies magnètiques (44%) o mamògrafs (41%).

«El dèficit d’inversió acumulat en els anys passats ha provocat un perfil tecnològic on els equips obsolets superen en més de cinc vegades el màxim recomanat en moltes de les administracions regionals. Per tant, estem davant d’un deteriorament rellevant que provoca una situació insostenible», ha dit Alfonsel.

I és que, per exemple, als equips de tomografia computaritzada (TAC), el 35% té menys de cinc anys, el 31% de cinc a 10 anys i el 34% més d’una dècada, cosa que situa Espanya al penúltim lloc dels països de la Unió Europea, només per davant de les Repúbliques Bàltiques.

A la cua d’Europa

El mateix passa amb les ressonàncies magnètiques que, amb el 44% d’equips amb més de 10 anys, situen Espanya al mateix lloc en el rànquing europeu, i supera aquesta vegada només Croàcia.

En aquest sentit, el president del sector de Tecnologia i Sistemes d’Informació Clínica de Fenin, David García, ha cridat l’atenció sobre els equips de suport vital, ja que només el 14% té menys de cinc anys, igual com el 18% dels SDIC. «Aquesta obsolescència suposa més risc  perquè un error o un mal manteniment d’aquests equips pot suposar un desenllaç fatal per als pacients», ha avisat García.

Notícies relacionades

De fet, s’ha constatat que en l’actualitat hi ha equips que estan emetent radiacions més elevades del que seria necessari i aporten «molta menys informació» de la que pot proporcionar un d’última generació, especialment referent a l’àrea del diagnòstic per imatge.

No obstant, el responsable de l’informe, Carlos Sisternas, ha reconegut que les tecnologies d’imatge i tractament mèdic han experimentat un «avenç positiu» gràcies als 320 milions donats per la Fundació Amancio OrtegaFundació Amancio Ortega. En concret, en l’àmbit de l’Oncologia Radioteràpica aquesta donació ha suposat el 70% del total de la quantitat donada, cosa que ha suposat la incorporació de 99 equips distribuïts entre les comunitats autònomesentre les comunitats autònomes, dels quals la majoria han sigut renovació d’equips obsolets que tenen més de 10 anys.