REUNIÓ AMB LES ENTITATS SOCIALS

El Govern vol que les subministradores condonin el deute acumulat de la pobresa energètica fins a arribar a un acord

Presenten una proposta de conveni en què les administracions només assumeixen el 40% de les factures dels més vulnerables

Fanalets. Manifestants reivindiquen mesures contra la pobresa energètica

Fanalets. Manifestants reivindiquen mesures contra la pobresa energètica / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les administracions catalanes volen que les empreses elèctriquescondonin tot el deute acumulat de les famílies vulnerables que viuen a Catalunya i que no poden pagar la llum. I per al futur es comprometen afinançar el 40% de les factures de la llumd’aquestes llars. Aquestes són les principals mesures de la proposta de conveni sobre pobresa energètica que avui ha presentat el conseller d’Afers Socials, i que haurà de negociar amb Endesa, i la resta d’elèctriques a Catalunya. L’empresa diu que no té constància de cap proposta.

A l’agost Endesa va manifestar la voluntat de negociar el pagament del deute de la pobresa energètica a Catalunya, amb cartes als ajuntaments que molts van considerar «amenaçadores». Al setembre, la Conselleria d’Afers Socials, va reunir les quatre diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, la Taula d’Entitats del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica, per discutir quina proposta de conveni presentarien a la companyia. I quatre mesos després, el document ha vist la llum. Ara doncs, s’obre una negociació formal amb la companyia, si bé al llarg d’aquests mesos ja hi ha hagut contactes informals.

És la segona vegada que la Generalitat fa aquest pas per aconseguir els convenis que regulen la gestió del deute de la pobresa energètica. La primera vegada, el 2017, les negociacions no es van arribar ni a obrir. Aquesta vegada, Afers Socials no es vol marcar una data límit, encara no hi ha data prevista per a la primera trobada. I, de moment, Endesa diu que no ha rebut el document, i per tant, no s’hi vol pronunciar. 

Deute acumulat

El document estableix que tot el deute acumulat de les famílies vulnerables és responsabilitat exclusiva de l’empresa. «Fa dos anys les empreses es van negar a negociar les quantitats; per tant, assumim que aquest deute és conseqüència de la seva irresponsabilitat i de la falta de voluntat de complir amb la llei», ha exposat el conseller d’Afers Socials Chakir el Homrani. Un deute que a Catalunya se situa en els 21 milions d’euros, segons dades d’Endesa. I que a la ciutat de Barcelona afecta 3.700 llars per un cost total de 6 milions d’euros. L’empresa, en el seu moment, va manifestar que aquest deute s’havia de pagar al 50%, i va exigir al consistori Barceloní que pagués 3 milions abans de l’1 d’octubre. 

Condonació del 60%

Segons exposa aquesta proposta de conveni, totes les factures que s’emetin després de l’acord, es financessin de manera conjunta entre administracions i empresa a través d’un fons d’atenció solidària. El 60% d’aquest fons, segons la proposta, l’hauria de condonar l’elèctrica, i el 40%, les administracions catalanes. I d’aquesta part de les administracions, la meitat dels fons els posaria el Govern, i l’altra meitat, el món local. És a dir que la Generalitat s’obre a finançar el 20% de les factures de les famílies més pobres Catalunya. De moment, es desconeix els diners que va haver d’aportar cada part. L’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques està calculant el cost econòmic que podria representar.

Notícies relacionades

Pendents de la resposta d’Endesa, que ara té la pilota a la seva teulada, totes les administracions s’han congratulat per l’acord. La responsable de l’àrea social de la diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha felicitat la iniciativa, a més de tractar-se d’un «front comú», perquè la taula d’entitats i ajuntaments es continua reunint. «Els ajuntaments han estat assumint la pobresa energètica amb dificultats i en solitari», ha explicat, per la qual cosa l’acord de coordinació entre administracions, ha dit, «és clau». 

La regidora de Drets Socials de Barcelona, Laura Pérez, ha demanat a les elèctriques que firmin l’acord. «Si volen fer negoci amb un dret social se n’han de responsabilitzar». Mateixa crítica i petició de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, que, de fet, eren més partidaris que les elèctriques es fessin càrrec al 100% de tot el deute sempre. «Aquests diners no arriben ni al 0,4% dels seus beneficis», va apuntar, tot i que els agrada el projecte de conveni. «Endesa no pot menysprear la ciutadania», ha afegit.