ACCIÓ SOLIDÀRIA A L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

El celler destruït per la riuada del Francolí ven el vi tret del fang

L'empresa Rendé Masdéu va quedar destruïda, però amb ajuda veïnal van aconseguir rescatar centenars d'ampolles

Cadascuna tindrà un preu de 15 euros que es destinaran al «renaixement» de la companyia

zentauroepp50542663 espluga de francol    23 10 2019  sociedad  cadena de vecino191030130245

zentauroepp50542663 espluga de francol 23 10 2019 sociedad cadena de vecino191030130245 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No en va quedar gairebé res. Però a l’anar apartant arbres, vegetació i parets enderrocades, van descobrir que el fang havia creat una capa protectora. I a sota, centenars d’ampolles de vi que esperaven el seu moment, encara per etiquetar. El celler Rendé Masdéu de l’Espluga de Francolí, una vegada assumit el cop i amb la mirada posada en la reconstrucció, ha decidit posar a la venda part del vi recuperat. Concretament, el Trepat del Jordiet, el qual han pogut identificar per la forma del vidre. 

Notícies relacionades

Serà els dies 1, 2 i 3 de novembre, d’11 a 15 hores, a la denominada zona zero del desastre esdevingut el dimarts 22 d’octubre, quan una riuada provocada per una pluja impossible es va carregar tot el que trobava al seu pas, desbordant cursos i arrossegant tot el que hi haviaa prop del Francolí. Entre altres coses, el celler i el restaurant contigu, del qual tampoc ha quedat res. Ja l’endemà de la tragèdia, Arnau Roig, net del fundador d’aquesta empresa vinícola que es remunta al segle XVII, assegurava que la intenció era reconstruir el celler. Aquell dia, i els següents, desenes de veïns, d’amics del poble, es van posar fins al coll de fang per donar un cop de mà en les tasques de rescat d’ampolles. Van crear una cadena humana i van anar traient gènere. Una a una, fins que arribaven a la furgoneta, encara recobertes de fang. Ja llavors, la idea d’una venda solidària va planar per la zona. «Ho estudiarem, és una bona idea», apuntava el jove Arnau a aquest diari. 

Cadena humana de veïns per rescatar el vi / JORDI COTRINA

Cada ampolla (anyada 2017) tindrà un preu de 15 euros, una mica superior al d’altres anys, però amb molta més història per explicar.  «Passat l’estat de xoc, ara vivim un tsunami solidari que ens empeny cap al renaixement», diu el celler a través d’un comunicat en què agraeixen l’ajuda que els està animant a continuar «compartint plaer en forma de vi». Guillem Roig, enòleg de Rendé Masdéu, explica que el vi està a punt per beure, amb set mesos de criança en àmfora de fang i un any en ampolla. Estava previst que les ampolles sortissin per a la campanya de Nadal. Es vendran sense etiqueta, amb el coll net, però tal com van sortir del fang. 

Temes:

Catalunya