El PSOE torna a insistir a multar els clients de les prostitutes

Ratifica la seva intenció en la negociació amb Podem tot i que el Govern la va aparcar

Les sancions actuals han demostrat ser insuficients per desincentivar la demanda

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El PSOE aposta per «abolir» la prostitució i promet impulsar iniciatives desincentivadores de la demanda, com la de multar els clients, enl’oferta amb 370 propostes programàtiques que va fer a Podem. Els socialistes ratifiquen així la seva intenció d’adoptar mesures abolicionistes posades en marxa en països com ara Suècia i França, malgrat que durant els seus mesos de Govern van aparcar aquesta idea i van centrar els seus esforços en una llei contra el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual. Es calcula que un 90% de les prostitutes exerceixen aquesta activitat de manera forçada i, malgrat això, molt poques s’atreveixen a denunciar-ho i les autoritats troben serioses dificultats per ajudar-les.

Per això, el Pacte d’Estat contra la violència masclista va acordar aprovar una legislació específica que potenciï la persecució delsproxenetes i protegeixi i procuri per la recuperació de les víctimes. Per complir-ho, el Govern de Pedro Sánchez va crear tres grups de treball, un d’ells format pel Consell Assessor d’Igualtat del PSOE i dos més amb altres especialistes. El primer va entregar a l’Executiu un esborrany en què insistia en la necessitat de«sancionar la compra de prostitució», amb penes de presó o multes, tal com figurava en el programa electoral del PSOE. Però el Govern va desatendre aquesta petició i es va centrar, gairebé exclusivament, en les mesures contra el tràfic.

Divisió sobre la prostitució

De fet, l’informe sobre la llei que va aprovar al novembre el Consell de Ministres assenyalava que per desincentivar els clients es farien campanyes i tallers de conscienciació, sense esmentar les sancions. Fonts governamentals van indicar llavors a EL PERIÓDICO que en una legislatura curta no podien abordar una cosa tan complexa com abolir la prostitució en el seu conjunt, tenint en compte a més que no compta amb el consens necessari. En el moviment feminista hi ha divisió sobre si convé abolir o regular aquesta pràctica, per a així poder donar drets laborals als qui l’exerceixen. I a Unides Podem es reprodueix aquesta segmentació. IU és prohibicionista, però En Comú Podem no, així que el partit no ha fixat posició. I a la dreta, el PP és contrari a la legalització i Cs no.

Espanya, un dels països líders en sexe de pagament

Notícies relacionades

La llei de seguretat ciutadana i algunes ordenances ja contemplen sancions per als clients (i les prostitutes). En el primer cas, si s’accepten els serveis sexuals en llocs públics. Però han sigut clarament insuficients per minvar l’activitat, ja que Espanya és un dels països líders en el sexe de pagamentlíders . Per això, les associacions que treballen amb prostitutes com APRAM i alguns col·lectius feministes demanen anar més enllà. Per exemple, la sociòloga i coautora del llibre ‘El Putero español’ Águeda Gómez reclama que les víctimes de tràfic no estiguin obligades a denunciar i que la fiscalia actuï d’ofici; que s’ofereixin alternatives econòmiques per a les dones que vulguin deixar la prostitució i ques’eduqui «en els efectes negatius de la masculinitat patriarcal i la cultura porno de la violació».

«Per a això, penalitzar els ‘puteros’ com a manera simbòlica d’estigmatitzar-los socialment, podria ser un camí», apunta. Si bé, la presidenta d’APRAM, Rocío Nieto, avisa que les sancions i les mesures abolicionistes poden servir perquè no sigui tan fàcil aconseguir una prostituta menor d’edat, per exemple, però és difícil erradicar completament la prostitució, que pot trobar cursos en la il·legalitat, com molts altres negocis.