EMPRESA MAGRUDIS

Andalusia ordena retirar tots els productes de l'empresa de carn contaminada amb listeriosi

El veto s'estén al llom al pebre vermell, el llardó andalús i al llard ibèric, entre d'altres

Ja són 150 els infectats i set les autonomies afectades

zentauroepp49507134 21 08 2019 juanma moreno preside la reuni  n del gabinete de190821140312

zentauroepp49507134 21 08 2019 juanma moreno preside la reuni n del gabinete de190821140312 / EUROPA PRESS MAR A JOS L PEZ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta d’Andalusia ha ordenat aquest dimecres que es retirin tots els productes comercialitzats per Magrudis, l’empresa de la qual van sortir els lots de carn entatxonada que han desencadenat un brot de listeriosi que arriba ja a diferents punts d’Espanya. D’aquesta manera, segons ha informat en una entrevista a la televisió el conseller de Salut de la comunitat, Jesús Aguirre, quedaran fora del mercat el llom al pebre vermell, el llardó andalús i el llard ibèric, entre d’altres.

La mesura, segons ha volgut remarcar després el portaveu de la Junta d’Andalusia per a aquesta crisi sanitària, José Miguel Cisneros, s’ha pres simplement per "prevenció", ja que han insistit que la carn entatxonada és fins ara l’única en la qual s’ha detectat el bacteri de listèria, i la seva producció es va paralitzar el 15 d’agost. "Només han d’anar al metge els pacients que hagin consumit el producte identificat; els altres, que no tinguin preocupació, perquè no tenen listèria," ha postil·lat Cisneros. Convé recordar que la listeriosi només s’encomana si es consumeixen aliments contaminats; no es transmet entre persones.

Les últimes dades sanitàries indiquen que existeixen 150 persones contagiades oficialment per listeriosi i se sospita de 523 casos més. La infecció, per la qual ja s’ha decretat l’alerta sanitària a tot Espanya, s’ha propagat principalment per Andalusia, amb 132 malalts, però ha arribat a altres comunitats, com ara Extremadura (quatre contagis), Aragó (tres), Castella i Lleó ("un cas probable"), Astúries (tres) i Madrid (sis persones en estudi). A Catalunya, el Ministeri de Sanitat n’ha confirmat tres casos, dos dels quals són persones que van resultar infectades després d’haver consumit la carn entatxonada que els va portar un familiar de Sevilla i que van patir febres i diarrees, però que ja estan plenament recuperades. La Conselleria de Salut només reconeix l’existència d’aquests dos casos i nega el tercer que apunta el ministeri, segons el qual aquesta alerta sanitària podria arribar a més comunitats i, fins i tot, a altres països en els pròxims dies.

23 embarassades

Notícies relacionades

Ahir, a Andalusia, continuaveningressades per la infecció 53 persones. D’elles, 23 eren embarassades, cosa que suposa un increment de cinc dones en estat de gestació. Del que no consta informació és de l’edat de les tres persones que estaven a la unitat de cures intensives per una malaltia que és especialment nociva per als col·lectius de salut més vulnerables i que ara per ara li ha costat la vida a una dona de 91 anys.

Dades sanitàries al marge, la polèmica continua creixent des del punt de vista polític. Després d’haver esclatat el brot, es va descobrir que la Junta d’Andalusia va tenir constància des de la segona quinzena de juliol d’un augment considerable dels casos de listeriosi a la regió, segons va avançar 'El País’. "Nosaltres sabíem que alguna cosa estava passant a començaments d’agost, perquè hi va haver un repunt de casos. Però, fins que no es va produir el primer brot familiar, l’enquesta epidemiològica no ens va portar fins a dos o tres productes", ha admès Aguirre, que per acabar-ho d’adobar ha reconegut que hi va haver "dos o tres dies de desfasament" en la reacció contra el brot. Organitzacions de consumidors ja han demanat la seva dimissió.