FORA DE CONTROL

L'incendi a Gran Canària comença a remetre

Les flames no han entrat a la reserva natural d'Inagua, d'alt valor ecològic

zentauroepp49485879 flames and smoke from a forest fire are seen in the village 190819092102

zentauroepp49485879 flames and smoke from a forest fire are seen in the village 190819092102 / BORJA SUAREZ

4
Es llegeix en minuts
Efe / Europa Press / Gran Canaria

L’incendi forestal de Gran Canària ha començat a remetre aquesta matinada després de tres jornades completes cremant sense possibilitat de control i ha perdut potencial, segons ha anunciat en el seu compte de Twitter el president del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres.

 Les primeres notícies d’aquest dimarts sobre la situació del foc indiquen a més que no ha entrat a la reserva natural d’Inagua, un valuós espai natural que ja es va cremar en el gran incendi del 2007, on el pinsà blau de Gran Canària (espècie exclusiva de l’illa i en perill d’extinció) té un dels seus últims reductes. 

L’incendi forestal declarat dissabte a incendi forestalGran Canàriaafecta ja unes 10.000 hectàrees i tot i que un del seu flancs està més contingut, l’altre flanc podria avançar cap al sud de l’illa, on no es descarten noves evacuacions.

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, junt amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha informat de l’evolució de l’incendi, que té un perímetre de 75 quilòmetres.

Això ha portat a haver de desallotjar La Aldea, el novè municipi grancanari afectat per les evacuacions. Els desallotjats, segons informa el Centre Coordinador d’Emergències i Seguretat (Cecoes), han sigut portats al poliesportiu Los Cascajos.

Respecte a les més de 9.000 evacuacions que s’han fet des que dissabte va començar el foc, el president canari ha assenyalat que de confirmar-se l’estabilització del front nord del foc, demà seria possible que part dels desallotjats poguessin tornar a les seves vivendes.

Garantir la seguretat

No obstant, ha advertit que només es permetrà la tornada quan estigui garantida la seguretat i ha assenyalat que els vents alisis que començaran a bufar en les pròximes hores beneficiaran el flanc nord del foc però perjudiquen el sud.

Durant la nit treballaran per extingir l’incendi un total de 475 efectius, dels quals més de 200 treballen directament en les tasques d’extinció i als quals se sumen els mitjans de protecció civil dels municipis afectats.

El risc ara és que el foc s’introdueixi a la zona d’Inagua, ha dit el president, que ha precisat que de les hectàrees afectades els 2.000 corresponen al parc natural de Tamadaba, on queda entre un 20 i un 25% de la seva vegetació sense afectar.

Durant la jornada d’aquest dilluns els avions FOCA han fet un total de 133 descàrregues sobre l’incendi, s’han abocat sobre més d’un milió de litres d’aigua sobre el foc que, malgrat això, ha augmentat el seu perímetre de 60 a 75 quilòmetres.

Pineda d’Inauga

“Cada vegada augmenta més el perímetre però hi ha zones més tranquil·les”, ha destacat el tècnic d’Emergències del Cabildo de Gran Canària, Federico Grillo, que ha explicat que el cap de l’incendi podria veure’s impulsat pel vent.

El temor dels mitjans que treballen en l’extinció de l’incendi és que el foc arribi a la pineda d’Inagua i avanci cap al sud de l’illa, cap als municipis de Mogán, La Aldea i San Bartolomé de Tirajana, on els veïns ja estan previnguts davant d’una possible evacuació durant la nit, sobretot per la contaminació que ja hi ha a la zona a causa del fum.

Entre els pobles que podrien veure’s desallotjats de les seves llars aquesta nit es troben Cercados de Araña, Ayacata, la zona de Soria, Barranquillo Andrés, Tasarte i Tasartico.

Gir de les flames

“L’incendi ha fet un gir” durant aquest dilluns i “ara té espai per devorar”, ha lamentat Grillo, que ha insistit que el panorama “continua sent delicat”.

Segons ha detallat el president del Govern canari, la zona nord de l’incendi que afecta els municipis de San Mateo, Valleseco i Moya està “continguda” i és previsible que les persones evacuades d’aquests llocs puguin tornar el matí d’aquest dimarts a les seves vivendes.

Un total de 2.144 construccions, que engloben vivendes, estanys o casetes per a eines, es troben dins del perímetre d’aquest incendi i, segons el cens, ja han sigut desallotjades de les seves llars unes 9.000 persones.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha anunciat que a partir d’aquesta nit començarà a ser operatiu un mòdul de drons que fotografiarà les zones des de l’aire a temps real i que contribuirà a les tasques d’extinció.

Notícies relacionades

A més aquest dimarts arribaran a Gran Canària dos nous helicòpters Kamov i un avió que ajudarà a coordinar el conjunt de mitjans aeris dels quals ara mateix disposa l’illa per lluitar contra el desastre mediambiental.

“És l’incendi més important a Espanya durant aquest any”, ha afegit el ministre, que també ha agraït la tasca dels que lluiten contra l’incendi i dels que contribueixen a evitar mals majors.