CRISI SANITÀRIA

Catalunya no detecta casos de listeriosi per carn contaminada

Els lots afectats s'han distribuït a Andalusia, Madrid, Extremadura, Castella la Manxa i Tenerife

zentauroepp36171572 hospital virgen del rocio de sevilla190819142909

zentauroepp36171572 hospital virgen del rocio de sevilla190819142909

1
Es llegeix en minuts

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, ha assegurat aquest dimarts que no hi ha “cap afectat” a Catalunya pelbrot de listeriosi detectat a Andalusia, que afecta ja 114 persones, segons les últimes dades oficials.

Guix ha confirmat que “cap unitat” de carn entatxonada contaminada de la marca La Mechá ha sigut distribuïda a Catalunya.

No obstant, atès el temps d’incubació que té el virus, entre 70 i 90 dies, el secretari ha reconegut que no descarten que algun ciutadà català que hagi viatjat a Andalusia pugui haver emmalaltit per listeriosi.

Segons ha informat aquest dimarts el director de la unitat d’infecciosos de l’hospital Virgen del Rocío (Sevilla), José Miguel Cisneros, una anciana de 90 anys s’ha convertit en la primera víctima mortal del brot de listeriosi.

La Conselleria de Salut i Famílies va decretar oficialment el 15 d’agost una alerta sanitària sobre el producte de carn entatxonada amb el nom comercial La Mechá, fabricat per la firma Magrudis, amb domicili a Sevilla capital, després de comprovar que era l’agent causant dels brots de listeriosi registrats a Sevilla en les últimes setmanes. 

Notícies relacionades

La ministra de sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha xifrat aquest dimarts en 80 casos la intoxicació a Andalusia i les dues sospites d’avortament, ha confirmat un cas de listeriosi a Extremadura amb sospites de quatre més i la possibilitat d’un altre malalt a Madrid.

També ha insistit que la carn afectada va ser distribuïda majoritàriament a Andalusia i en petites quantitats a Madrid, Extremadura, Castella la Manxa (es van vendre 750 grams, segons la ministra) i Tenerife (1,4 quilos), i ja ha sigut immobilitzada i retirada.