Seguretat viària

Prop de 470 conductors estan entre reixes a Catalunya per delictes de trànsit

Trànsit impulsa una nova campanya contra les imprudències i actituds temeràries al volant

whatsapp-image-2019-07-27-at-175708

whatsapp-image-2019-07-27-at-175708

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el marc de la segona operació sortida de l’estiu és bo recordar el preu que es paga per les imprudències al volant, quan no la pròpia vida. El Servei Català de Trànsit (SCT) i els Mossos han impulsat una campanya amb el lema '¿...seràs tu el següent?' per recordar que les actituds temeràries porten penes de presó. De fet, 467 conductors estan entre reixes actualment a Catalunya.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha firmat aquest dimecres amb els presidents de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), David Saldoni, i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Rogeli Salvador, un conveni per difondre els cartells d’aquesta campanya en punts d’espera municipals, com ja passa a les comissaries dels Mossos.

Al cartell es veu una dotzena de rostres, simulant una llista dels més buscats, amb la pena de presó a què han sigut condemnats alguns conductors en casos reals per conducció temerària, negligent o imprudent, que han comportat en ocasions la mort d’altres usuaris de la via.

Enmig del cartell es deixa espai per a un petit mirall, perquè es visualitzi el rostre de la persona que s’hi fixi, amb el lema '¿...seràs tu el següent?', amb què la divisió de Trànsit de Mossos i el SCT pretenen conscienciar de les conseqüències penals que comporta una actitud imprudent al volant, amb 467 conductors actualment a la presó a Catalunya per delictes de trànsit.

Morts a la carretera

De fet, Buch ha recordat que en els últims vuit dies han mort a Catalunya 10 persones en accidents de trànsit i que les principals causes han sigut les distraccions, la velocitat i l’alcohol.

El cap de la comissaria de Mobilitat dels Mossos d’Esquadra, el comissari Joan Carles Molinero, ha advertit que al juliol hi ha hagut 15 accidents mortals amb 18 víctimes i que d’aquests11 es podrien haver evitat, ja que han sigut per distracció o falta d’atenció del conductor, especialment per mirar el mòbil, per infraccions al volant o per excés de velocitat.

El comissari ha posat com a exemple l’accident de Xerta (Tarragona) de dissabte passat, en el qual van morir els tres ocupants d’un vehicle –el conductor, la seva filla de 3 anys i el copilot–, després que el seu vehicle intentés avançar en línia contínua i xoqués amb una petita furgoneta que venia de cara.

Negligències mortals

Molinero ha advertit sobre la "negligència molt greu" del conductor mort, ja que a més d’avançar en un lloc prohibit i amb poca visibilitat, la seva filla de 3 anys no anava en un sistema de retenció infantil ni portava el cinturó de seguretat.

Notícies relacionades

Un altre exemple que ha posat Molinero ha sigut el d’un motorista que va morir la setmana passada a la C-17, a l’altura de Mollet del Vallès (Barcelona), al ser envestit per un cotxe que anava amb excés de velocitat i va perdre el control perquè el conductor estava mirant un vídeo a Youtube pel mòbil mentre conduïa, segons els Mossos.

El president de l’ACM, David Saldoni, ha sigut molt gràfic al definir la necessitat d’aquesta campanya divulgativa: "Cada dia, quan estem al volant, tots som candidats a morir o a matar".

Cinc condemnes per conduir des del 2011 sense punts

<span style="font-size: 1.6rem;">Va perdre tots els punts del carnet el 2011, però això no ha sigut impediment perquè un home continuï conduint des d’aleshores, tot i que en aquest temps hagi acumulat <strong>fins a cinc condemnes penals</strong> fermes per conduir sense permís. </span><span style="font-size: 1.6rem;">L’última, de set mesos de presó, la primera en què li imposen una <strong>pena privativa de llibertat</strong> atesa la "perillositat del subjecte" per ser un<strong> exemple de "multireincidència". </strong></span>