Un noi de 17 anys i un avi, primers morts per l'onada de calor

Un home gran també va morir a Valladolid mentre passejava pel carrer, i un treballador del camp està en estat greu a Múrcia

L'episodi de calor s'agreuja aquest divendres a bona part d'Espanya, i s'esperen les temperatures més elevades de l'any

undefined44510586 barcelona 01 08 2018 ola de calor ba istas se refrescan en l180912171410

undefined44510586 barcelona 01 08 2018 ola de calor ba istas se refrescan en l180912171410 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’onada de calor  que asfixia aquests dies bona partd’Espanya ja s’ha cobrat la seva segona víctima mortal, i la primera a Andalusia. Un jove de 17 anys ha mort la matinada d’aquest divendres després d’hores ingressat en coma a l’hospital Reina Sofia de Córdoba. El menor va ser evacuat en estat greu després de sentir-se indisposat mentre estava segant un camp, segons han confirmat fonts sanitàries. La jornada de dijous, la més calorosa fins al moment, se salda amb la mort d’un home gran a Valladolid, també per un cop de calor, quan passejava a les 18 hores per un carrer del centre de la ciutat, il’ingrés hospitalari, en estat greu, d’un treballador del camp de 45 anys a Múrcia, afectat també per una insolació.

El menor mort era veí de Castro del Río, i durant el matí de dijous va estar fent tasques del camp a la finca familiar. Les temperatures es van acostar als 40 graus a la zona durant tota la jornada. La crisi el va sobrevenir cap a les 11.30 hores del matí, quan estava segant. Pel que sembla, va sentir marejos i es va ficar en una piscina de la finca per refrescar-se. No obstant, al sortir de l’aigua va començar a convulsar, i per això els familiars van avisar immediatament els serveis d’emergències sanitàries. El noi va ser traslladat en ambulància fins al centre sanitari cordovès, on es va activar el protocol específic per a pacients de cops de calor. Va entrar en coma i va estar intubat a la unitat de cures intensives (UCI), però finalment, cap a la 1.25 hores de la matinada, va morir.

Evitar el sol en les hores centrals del dia

Notícies relacionades

Es tracta de la primera víctima mortal de l’onada de calor a Andalusia aquest estiu, després d’un 2018 que es va tancar sense morts per aquest motiu. Davant d’un cap de setmana en què s’espera un augment de les temperatures, amb avís taronja i les temperatures més elevades de l’any de moment a la província de Còrdova i a l’interior d’Andalusia, des de la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d’Andalusia recorden als ciutadans la necessitat d’extremar les mesures de precaució contra la calorevitar l’exposició continuada al sol en les hores centrals del dia i mantenir una hidratació contínua amb aigua.

Així mateix, es recomana evitar fer exercici o grans esforços físics durant les hores centrals del dia, i deixar aquestes tasques per a primera hora del matí o el vespre, i sortir sempre al carrer amb roba lleugera i de color clar, a més de protegir-se amb gorra, ulleres de sol i crema solar. La regió andalusa té actiu entre l’1 de juny i el 15 de setembre el pla de prevenció d’altes temperatures, que inclou el reforç dels recursos sanitaris i una sèrie de mesures per recordar als ciutadans com poden prevenir els perjudicis de les altes temperatures. Entre els objectius del pla hi ha evitar els cops de calor i la insolació i l’agreujament de les patologies de les persones en una situació de salut delicada.

Temes:

Andalusia Calor