INICIATIVA LEGAL ALS EUA

San Francisco, pionera en la lluita contra el cigarreta electrònica

Es prohibeix la venda a botigues físiques i 'online' de qualsevol producte fins que la FDA dictamini sobre la seva seguretat

La decisió arriba enmig d'una autèntica epidèmia juvenil de vaporeig però reobre un encès debat global

Una dona exhala vapor d’un cigarret electrònic, ahir, a Londres.

Una dona exhala vapor d’un cigarret electrònic, ahir, a Londres. / REUTERS / NEIL HALL

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

És la versió 2.0 i en termes de nicotina de la dita “a cal sabater, sabates de paper”. San Francisco, una de les urbs més vinculades a Silicon Valley, es va convertir en la primera ciutat dels Estats Units que va vetar la venda de cigarretes electròniques i els seus productes relacionats, almenys fins que l’Agència Federal del Medicament (FDA per les seves sigles en anglès) reguli definitivament sobre la seva seguretat. I la decisió representa un cop, real però també especialment simbòlic, per a Juul, la companyia que controla entre el 70 i el 75% d’aquest pròsper mercat als EUA, ja que la seva seu és precisament a la ciutat de la badia.

L’ordenança aconseguida per la Junta de Supervisors, un organisme similar a un consell municipal, prohibeix tant la venda tradicional com l’entrega de productes comprats 'online'. Encara ha de ser ratificada perl’alcaldessa, London Breed, però la primera edil ja ha anunciat que pretén donar-li llum verda. A partir d’aquell moment, serà efectiva en un termini de 30 dies tot i que els venedors tindran sis mesos més per adaptar-se a la prohibició.

L’epidèmia juvenil i el govern “còmplice”

L’ordenança municipal s’interpreta com un altre toc d’atenció al regulador federal per l’abandó de les seves funcions, una reprimenda que també li ha està arribant des dels tribunals. El mes passat una cort va urgir la FDA a trepitjar l’accelerador en un procés que s’està prenent amb massa calma. I és que tot i que des del 2016 se li va donar autoritat per regular la cigarretes electròniques, l’agència va ampliar el 2017 fins al 2022 el termini perquè els fabricants donessin informació detallada sobre el seu producte i els seus efectes i es completés la revisió de seguretat.

Mentrestant la FDA no permet l’aparició de nous productes, però no ha fet res per retirar els que ja eren presents, que van començar a aparèixer al mercat el 2007. I hi ha experts en salut com Stanton Glantz, de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, que han acusat la FDA de ser“còmplice en haver permès que es desenvolupi l’epidèmia” d’addicció juvenil, un dels factors que més alertes desencadena.

Segons les dades del Centre de Control i Prevenció de Malalties dels EUA més del 20% dels adolescents vaporegen i també ho fan el 5% dels preadolescents. Són percentatges preocupants quan s’alerta del’efecte nociu de la nicotina en el desenvolupament del cervell en formació, especialment a les parts que controlen l’atenció, l’aprenentatge, els estats d’ànim i el control d’impulsos, i quan el mateix CDC adverteix que els joves que consumeixen cigarreta electrònica és més probable que acabin fumant tabac tradicional. Són, a més, percentatges que van en brutal escalada: entre el 2017 i el 2018 el vaporeig va créixer un 78% en els estudiants d’institut i un 48% en els més joves que assisteixen a l’escola intermèdia. I això que a Califòrnia, com en uns altres 15 estats, l’edat legal per adquirir qualsevol producte de tabac, tradicional o electrònic, són 21 anys i no 18 com a la resta del país.

El debat

La moratòria municipal de San Francisco ha despertat lloances de grups com les associacions americanes de pulmó o cor, des de les que s’ha recordat que les ciutats han sigut històricament els millors laboratoris per buscar mesures de combat contra el tabac i els problemes d’addicció i salut que comporten. No obstant, no tothom creu que la decisió sigui la correcta i l’ordenança ha tornat a encendre un debat candent que es viu a tot el món, inclòs Espanya, especialment a l’arribar en una ciutat on és legal la venda i el consum de marihuana i, també, el de cigarretes i altres productes de tabac tradicionals.

“Com a acció política és realment intel·ligent però en termes de salut pública és una mesura realment dubtosa”, ha denunciat el doctor Steven Schroeder, professor de salut de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, que ha definitd’“absurd”vetar les cigarretes electròniques però permetre la venda de tabac i cànnabis. I és el mateix argument que denunciava a 'Wired' Michael Siegel, un expert en salut de la Universitat de Boston: “Si vetem el vaporeig perquè tenim por de riscos a llarg termini que no coneixem ¿com podem no prohibir fumar o vendre cigarrets quan sí que en sabem els efectes?”, es va preguntar.

Falta de consens científic

Notícies relacionades

Els crítics de la mesura també plantegen el debat en altres termes: apunten que els menors, que ja se salten la llei, podran adquirir la cigarreta electrònica a localitats veïnes. També lamenten que treu als fumadors adults una alternativa a què alguns atribueixen el descens de consum del tabac tradicional. El problema, no obstant, és que tot i que s’assumeix que el cigarret electrònic és menys perillós que el clàssic no hi ha consens científic sobre quant redueix aquests perills. Tampoc és definitiva la ciència sobre els efectes que té en la salut. 

El que és segur és que, com van fer al seu dia les grans tabaqueres, els gegants d’aquest sector lluitaran contra qualsevol restricció. Juul, concretament, ja està invertint mig milió de dòlars per intentar que en les pròximes eleccions a San Francisco s’inclogui un referèndum sobre la regulació, amb el que busca que qualsevol regulació de la cigarreta electrònica hagi de ser aprovada pels votants.