INVESTIGACIÓ INTERNACIONAL

Un estudi demostra per primera vegada l'eficàcia d'una teràpia personalitzada contra el càncer el pàncrees

El treball, en el qual ha participat el Vall d'Hebron, "canviarà els estàndards de tractament existents fins al moment"

h 3510290

h 3510290 / Laura Figuls

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) de Barcelona han participat en un assaig internacional sobre un tractament de manteniment amb inhibidor d’unes proteïnes en pacients amb càncer de pàncrees que ha sigut "el primer estudi amb resultats positius guiat per biomarcadors" en aquest tipus de tumor.

El treball, publicat al 'New England Journal Of Medicine' i presentat en el congrés anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO són les sigles en anglès), proporciona la primera alternativa personalitzada de tractament per a un subgrup de pacients per poder "descansar" de la quimioteràpia.

"Estem davant de la primera opció de tractament dirigit per a càncer de pàncrees", ha destacat la líder de l’equip del VHIO, la investigadora Teresa Macarulla, que ha reclutat activament pacients per a l’assaig. El centre ha afirmat en un comunicat que l’estudi, que porta el títol ‘Pol’, "canviarà els estàndards de tractament que existeixen fins ara".

El treball ha avaluat l’eficàcia del tractament de manteniment amb olaparib en pacients amb aquest tipus de càncer i amb una mutació de línia germinal en un gen (el BRCA), ja que estudis anteriors demostraven que responia a aquest inhibidor i s’havia provat en càncer d’ovaris.

"Aproximadament entre un 6% i un 8% dels pacients amb càncer de pàncrees són portadors d’aquesta mutació i es poden beneficiar d’aquest tractament", ha observat Macarulla, que creu que és necessari continuar treballant per ampliar el grup de pacients amb altres mutacions que també se’n puguin beneficiar.

Baixa supervivència

Notícies relacionades

El càncer de pàncrees és un tumor que encara té un pronòstic pobre, amb una taxa de supervivència menor del 10% als cinc anys. La falta de millora en la supervivència i el seu augment en els últims anys han fet que les prediccions situïn el càncer de pàncrees com la segona causa de mort per càncer als Estats Units l’any 2030. A Europa s’espera que ja a partir del 2018 hi hagi més morts per càncer de pàncrees que per càncer de mama.

El congrés anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica és la cita mèdica sobre pràctica clínica del càncer més important del món, que se celebra del 31 de maig al 4 de juny a Chicago, on investigadors de tot el món presenten els avenços en els tractaments.