DISCUTIT XOU AL BAIX EBRE

¿Han tornat els toros a Catalunya?

Admesa a tràmit una demanda contra un consistori que permet espectacles taurins sense matar el brau

El denunciant assegura que una ramaderia es lucra amb els russos que disfruten d'"exhibicions clandestines"

corrida-video / periodico

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pugen a un autobús en alguna localitat de la Costa Daurada i els traslladen fins a una ramaderia en la qual hi ha una petita arena amb llotges. Primer,l’aperitiu, que fa molta calor. Després,l’espectacle taurí. Va passar durant l’estiu de l’any passat malgrat que aquests esdeveniments en els quals no es dona mort al brau estan en principi prohibits a Catalunya. Els fets els va denunciar en el seu moment el torero tarragoní Rubén Marín, que acumula ja mig any de batalla ambl’Ajuntament d’Alfara de Carles (Baix Ebre) i amb la ramaderia Mur, la que presumptament organitza aquestes "exhibicions clandestines". Un jutjat acaba d’admetre a tràmit la seva denúncia contra el consistori per una llicència que considera il·legal. Acompanya la seva demanda d’un vídeo que deixa poc lloc al dubte sobre les activitats.

Marín va aconseguir les imatges del xou gràcies al vídeo que van gravar dues turistes russes. Van pagar 164 euros per l’excursió (al tiquet s’hi pot llegir la paraula "corrida"), celebrada en aquest cas el 10 d’agost del 2018. Explica aquest matador que ell va ser l’inventor d’aquests espectacles el 2012, un any després que se celebrés l’última corrida de toros a Catalunya, a laMonumental de Barcelona, amb un José Tomás que gairebé tomba la plaça. Sense infligir cap mal a l’animal, Rubén va pensar que no hi hauria cap problema per complir amb la llei catalana antitaurina, aprovada pel Parlament a mitjans del 2010. Però una oenagé li va posar una demanda i el 2015 un jutge va crear jurisprudència al declarar també “il·legals les proves de bravura o temptes realitzades amb públic”. Va haver de marxar a treballar a Castelló.

Tot legal

Notícies relacionades

Tot seguia dins d’un ordre fins que l’any passat li va arribar la notícia que en alguns hotels de la Costa Daurada, els turoperadors russos oferien als seus compatriotes una cosa molt semblant al que ell assegura que va crear anys enrere, però amb publicitat que reproduïa corrides de toros. Toreig i retallades, tot el que li havien arrabassat. Ho va denunciar repetidament però al ser una propietat privada, relata, era molt difícil agafar-los in fraganti. Quan va aconseguir les imatges, tot va canviar. Va denunciar els fets davant de l’ajuntament, que en una resolució densa dictada el passat 4 de setembre, va decidir desestimar la denúncia interposada per Marín.

Segons l’autoritat municipal, l’activitat que es desenvolupava al recinte no atempta contra la legalitat vigent, ja que, a la seva manera de veure, això és un corral de prova, la prova en la qual es calibra la bravura dels animals. Segons Marín, això es fa davant d’escoles taurines, mai com a espectacle. Entre altres coses, perquè requereix un silenci absolut que, com es pot apreciar en el vídeo, brilla per la seva absència perquè la guia dels turistes russos encoratja els talls entre els ‘olé’ dels visitants. Deixant de banda que la sentència del 2015 també prohibeix la prova de jònecs amb públic. En qualsevol cas ara un jutge haurà de decidir si permet l’espectacle o si al contrari li dona l’estocada.

Temes:

Toros Catalunya