Davant del CGPJ

Dones Juristes Themis denuncia el jutge del vot particular de 'La manada'

El col·lectiu creu que la redacció del jutge González conté "passatges que són ofensius per a la víctima i la ciutadania"

abertran43179570 3 5 2018 pamplona  el juez ricardo gonz lez  que emiti  un p180510090407

abertran43179570 3 5 2018 pamplona el juez ricardo gonz lez que emiti un p180510090407

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’Associació de Dones Juristes Themis ha presentat una denúncia davant la Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) contra el jutge Ricardo González que va emetre un vot particular en la sentència sobre 'La manada’ per demanarl’absolució dels cinc joves condemnats per abús sexual a una noia en els Sanfermines del 2016.

L’objecte de la denúncia és una "sèrie d’expressions injurioses, vexatòries i manifestament ofensives per a la víctima" que, segons el parer de l’associació, hi ha en la redacció del vot particular. Per a l’organització, són "innecessàries i improcedents des del punt de vista del raonament jurídic".

En el seu vot particular, el magistrat de la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Navarra va expressar que no quedava acreditat que "la denunciant, durant les referides relacions sexuals, es trobés en una situació de xoc o bloqueig que li hagués impedit comunicar als cinc acusats, si així ho hagués volgut, que el seu desig no era el de mantenir-les". És més, el jutge va afirmar que els actes sexuals es van produir "en un ambient de gresca i alegria", entre altres expressions que l’associació inclou en la seva denúncia.

Per a Dones Juristes Themis, la redacció d’aquest vot discrepant incorre en les infraccions recollides en els articles 418.5 i 6 de la llei orgànica del poder judicial. "Les referències a la falta de pudor de la víctima, a la gresca i l’afirmació que els gestos o els sons que emet la víctima li suggereixen excitació sexual" –així com altres expressions i frases recollides del vot particular del magistrat– estan recollits com a faltes en la llei orgànica del poder judicial, segons recalca Dones Juristes Themis.

Passatges ofensius

"Aquestes expressions injurioses i vexatòries ocasionen, a més d’un mal immens a la víctima, una revictimització que està vedada pel nostre ordenament, així com que la ciutadania desconfiï de la Justícia", recalca l’associació.

A més d’aquest tracte pejoratiu cap a la víctima, innecessari en l’argumentació del vot particular, segons l’opinió de Dones Juristes Themis, hi ha "altres passatges que són ofensius per a la ciutadania, ja que posen de manifest una falta de respecte i de consideració cap a la resta dels membres del Tribunal i cap a treballadors i treballadores de l’Administració de Justícia i a agents de l’autoritat".

Notícies relacionades

"El magistrat del vot particular s’erigeix en advocat defensor dels acusats, endinsant-se en judicis morals sobre la intimitat de la víctima", assenyala l’associació, que també veu "falta de respecte i dignitat" cap als pèrits psicòlegs de l’Institut de Medicina Legal "als quals acusa de falta d’imparcialitat".

El Promotor de l’Acció Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Ricardo Conde, ja va arxivar el mes de maig passat una altra denúncia presentada per l’organització feminista Women’s Link Worlwide contra aquest magistrat. Entre altres coses, reclamava una sanció al magistrat per unes expressions "innecessàries o improcedents, extravagants o manifestament ofensives" en el seu vot particular.