Excés de tasques

L'auge dels 'avis esclaus'

Només un de cada 10 avis decideix quan cuidar els seus nets

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La crisi ha accentuat el fet derecórrer als avis perquè cuidin els nets. De vegades, de manera abusiva. De fet, ja se’ls ha qualificat com els ‘avis esclaus’, una definició que prop de la meitat d’ells assumeixen i reconeixen. Només el 12% dels més grans que cuiden els seus nets decideixen ells tot sols quan fer-ho, mentre que el 47% ho pacten conjuntament amb els seus fills, i en el 31% dels casos ho decideixen els fills, segons un estudi que ha enquestat 750 persones majors de 60 anys a Catalunya, promogut per Mémora a través de la seva fundació, amb el suport de Firagran.

En roda de premsa aquest dimecres, coincidint amb la inauguració d’aquest saló, que omplirà les Drassanes Reials de Barcelona amb més de 400 activitats fins dissabte, la sociòloga de Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (Siena) –que ha elaborat l’estudi– Sònia Díaz, ha explicat que la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies durant la crisi ha accentuat la figura dels 'avis esclaus’.

Es tracta d’un rol, recull Efe, que "supleix en molts casos les guarderies i les extraescolars", en el model actual en què els dos pares treballen, i que pot generar problemàtiques com que se sentin amb excés de responsabilitat per dur a terme accions que no els corresponen, com un paper més d’educador que de lleure, amb estrès i xacres físiques de mobilitat.

Han assistit a la roda el president de la Fundació FiraGran, Juli Simón, i el director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, Josep París, que ha recomanat als avis que siguin avis, que "busquin temps per a ells mateixos", i per cultivar en aquesta etapa de l’envelliment les aficions que abans no han pogut desenvolupar.

Multitasques

L’enquesta, realitzada en paper i ‘on line’, ha detectat que el 86,3% són avis i el 73% d’aquests afirmen que cuiden els seus nets, sobretot en tasques com ara portar-los i recollir-los de l’escola (27%) i donar-los menjar o sopar (24%), mentre que entre els que afirmen que no els cuiden, el 39% no ho fan perquè són molt grans, i el 28% perquè viuen lluny.

L’estudi ha determinat tres perfils: els avis cuidadors, els 'esclaus’,que estan cuidant els seus nets però que no han sabut dir no i posar límits" per cuidar el seu temps personal –un terme que han escllit perquè s’utilitza en bibliografia– i en tercer lloc els avis que saben dir no i que decideixen quan i com adopten aquest rol de cuidador.

Notícies relacionades

En preguntar-se si creuen que existeix el fenomen dels 'avis esclaus’, el 49% opinen que sí, i es dona la situació que el percentatge creix entre els més grans que no cuiden els seus nets –el 60% opina que existeix– i disminueix entre els que sí que els cuiden (25%), mentre que només el 3,36% afirmen que se senten 'avis esclaus'.

Simón ha observat que estadísticament es detecta que hi ha gent que no es considera a si mateix un avi esclau o dependent, però "reconeix en d’altres aquest fenomen", en vista d’això, s’han preguntat si hi ha certa part de no voler reconèixer-ho en si mateixos en alguns casos.

Més de 80 estands a Firagran

<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Aquest dimecres al matí han inaugurat el saló Firagran, que </span><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">compta amb més de <strong>80 estands</strong>, entre institucions, empreses i entitats, i amb l’espai de l’Àgora consolidat com a centre de debats i reflexions –sobre temes com ara la prevenció, les pensions, la solitud, la salut i el sexe–, a més dels habituals tallers i activitats físiques. </span><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Dissabte serà una jornada dedicada a les<strong> relacions intergeneracionals</strong>, amb l’objectiu de generar i intercanviar "experiències, coneixements i valors" i posar els avis com a exemple, amb propostes com ara un recital en què una coral infantil i una de gent gran han intercanviat cançons.</span>

Temes:

Tercera edat