A GRANADA

El jutge decreta llibertat provisional per a Juana Rivas

La fiscalia sol·licitava presó provisional sense fiança per a la mare de Granada

La jutge ha dictat mesures cautelars perquè no pugui treure els nens de l'espai Schengen

5
Es llegeix en minuts
El Periódico / Granada

Juana Rivas, la mare de Maracena que estava il·localitzable des del 26 de juliol després de no entregar els seus fills al pare, condemnat el 2009 per lesions en l'àmbit domèstic, ha comparegut aquest dimarts en seu judicial i ha sigut detinguda. La fiscalia ha sol·licitat presó provisional sense fiança per a ella, però el jutge ha decretat la seva llibertat provisional. La mare fugida no ha contestat a les seves preguntes i ara falta saber la decisió que adopta el jutge.

Rivas ha arribat a les dependències judicials sense els seus fills i amb la seva assessora. En declaracions als mitjans a les portes de la seu judicial granadina, no ha volgut donar informació sobre el parador dels nens. A l'arribar, Rivas ha rebut el suport de les participants en una concentració promoguda davant dels jutjats de Caleta per la plataforma en la seva defensa a través de les xarxes  socials. "Tots som Juana", "Un maltractador no és un bon pare", "Davant els maltractadors, protecció als menors", "Ens toquen a una, ens toquen a totes", han sigut algunes de les consignes que s'hi han sentit.

La jutge va dictar ahir mesures cautelars perquè no pugui treure els nens de l'espai Schengen. La magistrada va ratificar així l'ordre que entregui els seus fills al seu pare i que els menors no puguin abandonar ni Espanya ni Itàlia sense l'autorització del seu pare o del jutjat, una mesura que vol evitar que es pugui emportar els nens a un altre país. 

La seva assessora

Francisca Granados ha explicat que la intenció de Juana és la de traslladar davant el jutjat que el seu fill gran pugui ser escoltat. La directora del Centre Municipal de Maracena, que ha assessorat Rivas en aquest procés, ha confirmat que Rivas ha accedit a la seu judicial de Caleta en un vehicle policial perquè el jutjat així ho ha estimat "oportú", una decisió que respecten.

Granados també ha dit que Juana Rivas, després d'estar en parador desconegut des del 26 de juliol, ha valorat la situació judicial i ha considerat que finalment havia de comparèixer "perquè, per a ella, per sobre de tot hi ha la protecció dels seus fills".

Segons la seva assessora, Rivas manté la confiança en el sistema judicial espanyol i el que vol en aquest moment és que el jutjat l'escolti i li doni el temps necessari per exposar la situació dels seus fills i aportar la corresponent documentació. "Juana no és una pròfuga, no fugirà de la justícia", ha sentenciat la també directora de l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Maracena. 

'Juana ens necessita'

En un missatge difós per via telefònica i recollit per Europa Press, Francisca Granados ha assenyalat que en aquesta compareixença, a les 11.00 hores als jutjats de Caleta, a Granada capital, "més que mai, Juana ens necessita", i "hem de ser moltes i molts".

"No pot estar sola", ha afegit Granados en referència a la situació de la mare de Maracena, contra qui el Jutjat d'Instrucció número 2 de Granada va dictar ordre de detenció i presentació en seu judicial el 8 d'agost, després que no es presentés a la citació prevista en el marc de les diligències penals que la investiguen per una possible sostracció de menors.

Rivas, després de més de 26 dies en parador desconegut, tampoc va anar aquest dilluns a la citació del Jutjat de Primera Instància número 3 de Granada per dirimir sobre les mesures extraordinàries i urgents en protecció dels menors sol·licitades pel progenitor.

Missatge a Rajoy

Rivas s'ha dirigit per carta al president del Govern, Mariano Rajoy, perquè intercedeixi per ella i els menors. En una missiva amb data 21 d'agost, que també dirigeix al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i "al president del Tribunal Constitucional, Manuel García-Pelayo", la dona exposa la seva situació i els trasllada que ha estat fent "l'únic que pot fer com a mare, protegir" els seus dos fills, de 3 i 11 anys.

A la carta, de tres pàgines, a la qual ha tingut accés Efe, recorda que el 18 de maig del 2016 va haver de "fugir de l'infern" en què vivien els seus fills i ella a Itàlia, "sotmesos a la violència diària del seu pare", Francesco Arcuri.

"Ell és un maltractador reincident", subratlla en l'escrit Juana Rivas, que relata que ella i els seus fills nascuts a Espanya han viscut "històries de terror en completa soledat, un maltractament sever físic i psicològic" i que, des del punt de vista legal, també són "víctimes de tota una cadena de despropòsits i injustícies".

La mare sol·licita ajuda, admet que la situació els ha portat a "un carreró sense sortida amb conseqüències irreparables" per a la resta de les seves vides, i assegura que no ha volgut "evadir la llei".

"Fins i tot amb tota la por que m'han produït tots els precedents, encara confio que la justícia espanyola pugui reconduir tota la sèrie d'errors", indica Rivas, que insisteix que no ha deixat d'"intentar seguir el camí legal per protegir els seus fills" i que ni tan sols es va rendir quan el Tribunal Constitucional "va desatendre" la seva petició final d'empara.

"Avui ell (Francisco Arcuri) es passeja lliure per la meva ciutat mentre jo m'amago terroritzada pels meus fills, amb tota la meva energia posada perquè ells no acusin aquesta situació insostenible", continua Juana Rivas, que recorda que un jutjat va trigar més d'un any a derivar a Itàlia la seva última denúncia per maltractaments a la seva exparella.

La missiva està dirigida, a més de a Rajoy i a Maza, a García Pelayo com a president del TC, càrrec que va ocupar entre el 1980 i el 1986, i que actualment exerceix Juan José González Rivas. 

L'última citació

Notícies relacionades

A l'última citació per la via civil del cas sí que hi va assistir aquest dilluns el seu excompany sentimental, Francesco Arcuri, pare dels dos nens, d'11 i 3 anys. També hi va anar la lletrada d'ofici de Juana Rivas a Granada, María Castillo Pozo, que, després de la compareixença, va transmetre als mitjans un missatge de la dona de Maracena en què considerava que "com a mare, és l'única" que ha de "protegir" els dos menors d'edat davant la "desprotecció" que, en la seva opinió, estan patint.

L'advocada va apuntar, així mateix, que no tenia notícies de si la Fiscalia adscrita al Tribunal Constitucional presentaria el recurs de súplica a què té dret fins a aquest dimarts contra la inadmissió del recurs d'empara sol·licitat per la seva representada per no haver de tornar a Arcuri, resident a Itàlia, els seus fills, tenint en compte els seus drets fonamentals.