Travessar les vies a Montcada, entre la ruleta russa i el joc de l'oca

La ciutat, en què han mort 169 persones atropellades per trens, espera que el compromís de Foment no quedi en paper mullat com el 2007

zentauroepp38486623 montcada170518193311

zentauroepp38486623 montcada170518193311 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / MONTCADA I REIXAC

El municipi de Montcada i Reixac encara l’anunci del soterrament de les vies de la línia R2 al seu pas per la localitat com una victòria que no podrà ser celebrada fins que les vies desapareguin de veritat de la superfície de la població. Ja són molts els compromisos de Madrid amb la ciutat, i per això els veïns no es volen fer gaires il·lusions fins que sigui una realitat i puguin moure’s pel centre de la ciutat sense haver de jugar a un híbrid de ruleta russa i joc de l’oca, esquivant passos a nivell, trens i ponts.

El primer compromís del 2007 va arribar a adjudicar els projectes a l’empresa Idom. L’objectiu era posar els fonaments per soterrar d’una vegada per sempre les vies, una obra que donaria pas a una Montcada unida, on el tren deixaria pas a un passeig que els veïns poguessin disfrutar. No va ser així, i les penúries econòmiques van fer caure el projecte del llistat de prioritats de Madrid.

Els treballs s’havien de fer a la vegada que es projectava la línia d’alta velocitat al seu pas pel municipi, però mentre aquells trens ja circulen, els de Rodalies segueixen interferint en la vida de la gent. Les barreres dels passos a nivell, que pugen i baixen 196 vegades cada dia, no són un fre per als veïns, que no poden perdre temps esperant que els combois passin, diuen. Per això, molts s’hi juguen la vida i travessen malgrat els avisos acústics.

Accidents i descuits

Aquestes aventures no sempre acaben bé. Al llarg de la història, un total de 169 persones han mort atropellades pel tren a la localitat. Alguns dels casos són suïcidis, però la majoria són accidents i també descuits, ja sigui de gent gran que no té prou temps per travessar o de persones joves que cauen accidentalment a les vies.

Notícies relacionades

A l’espera que arrenquin els treballs, ja s’han començat a fer petites obres. «El dia 4 d’aquest mes ens va visitar el president d’Adif i quan el vam fer passar per la porta de ferro que dona accés als vianants, que sembla que estiguem als anys 30, ens va dir que li havia arribat a l’ànima, i al cap de pocs dies van ordenar millorar-la», va explicar ahir l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos.

Mentrestant, els veïns de la localitat seguiran jugant-se el tipus per fer el seu dia a dia, resant perquè mentre esperen el soterrament la xifra de morts per atropellaments ferroviaris no augmenti més.