Facebook afronta multes a Europa per transferir dades de Whatsapp

Itàlia i França li imposen sancions mentre Espanya i Holanda estudien els casos

37135039 601

37135039 601 / JOSH EDELSON (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Agències de protecció de dades de tot Europa mantenen obertes diverses investigacions i demandes sobre presumpta infracció de la protecció de dades dels usuaris de l’anomenat grup Facebook (Facebook, Instagram i WhatsApp), l’altre gegant de la publicitat a internet juntament amb Google. Des de l’agost passat, quan van modificar les condicions d’ús de les seves 'apps', és impossible utilitzar WhatsApp sense cedir informació de l’ús que es fa a Facebook «per millorar l’experiència publicitària». Un extrem contra el qual carreguen les agències nacionals, i més quan WhatsApp està experimentant intercalar continguts publicitaris als xats.

Espanya, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades tramita dues demandes sobre transferència de dades entre Facebook i WhatsApp, que encara estan en curs i que segurament no seran resoltes fins passat l’estiu. A Itàlia, l’acord també li ha costat a Facebook una multa de tres milions d’euros imposada per l’organisme de competència de mercats, l’AGCM.

França, la CNIL li va imposar dimarts passat una sanció de 150.000 euros per aquesta transferència de dades. La CNIL també li qüestiona les seves polítiques per rastrejar usuaris a través de les anomenades 'cookies' DATR, un tipus de súper cookies que, a partir del navegador, proporcionen l’adreça IP, la data i hora i la web des d’on s’ha accedit, per identificar un usuari únic.

Bèlgica han decidit portar l’assumpte als tribunals de justícia, després d’una investigació de la Universitat de Lovaina demanada per l’autoritat belga de dades que va concloure, el maig del 2015, que Facebook rastrejava els seus usuaris encara que no estiguessin connectats a la plataforma a través dels plugins socials (els botons de compartir) i sense que ells ho sabessin. Les autoritats belgues esperen que hi hagi un judici oral al Tribunal de Primera Instància de Brussel·les a l’octubre.

PREFERÈNCIES SEXUALS

Holanda també estudia una sanció pel possible ús de dades sobre preferències sexuals per enviar publicitat, un extrem prohibit per la legislació europea, i investiga si han utilitzat un altre tipus d’informació sensible (com dades de salut o de preferències polítiques).

Notícies relacionades

Alemanya, on els 'lands' tenen traspassades les competències en protecció de dades, el d’Hamburg va dictar una ordre per la qual prohibia la transferència de dades entre Facebook i WhatsApp.

Facebook sosté que se sotmet a Europa a la jurisdicció d’Irlanda, a qui va remetre un informe sobre les seves activitats i la comissionada de privacitat de la qual el va obligar al seu dia a modificar diverses de les seves polítiques.