Les entitats ratifiquen finalment la renda garantida

Les associacions promotores aproven per unanimitat l'acord amb la Generalitat

icoy23366744 renda170512193338

icoy23366744 renda170512193338

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

La comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC)  va aprovar ahir per «unanimitat» el preacord verbal aconseguit amb la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies dimecres passat per implantar aquesta ajuda a partir del setembre a les famílies vulnerables.

    

Les dues parts negociadores: la Generalitat i els promotors de la ILP, subscriuran dilluns l’acord. Després d’aquest tràmit, serà el Parlament de Catalunya qui hi doni l’últim vistiplau. Per això, la comissió ha reclamat, a més a més, que la proposta sigui aprovada «en el terme més breu possible pel ple» de la Cambra catalana. La prestació pujarà aquest any a 564 euros per persona, fet que equival al 85% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC).

    

La renda garantida arriba després de mesos de negociació i tres anys després que els impulsors de la ILP presentessin, el desembre del 2013 al Parlament, més de 120.000 firmes per reclamar aquesta prestació per pal·liar els efectes de la pobresa severa a Catalunya.

Les claus d'una prestació

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) serà l’organisme encarregat de gestionar la prestació i de tramitar els expedients. La paga social de 564 euros que s’ha aprovat per a aquest any es revisarà cada any fins al 2020.

    

La quantitat inicial de la Renda Garantida de Ciutadania s’ampliarà fins a arribar als 664 euros per persona i els 1.200 per a les parelles amb un màxim de tres fills. Aquestes quantitats es percebran l’any 2020, quan s’apliqui en la seva totalitat. El pressupost previst en aquella data oscil·larà entre els 500 i els 600 milions d’euros.

    

Les xifres dels beneficiaris encara són una incògnita. El cobrament d’aquesta prestació arribarà al moment d’implantar-se a tres col·lectius. Primer, les 29.000 llars que cobren actualment la Renda Mínima d’Inserció (426 euros) i que passaran a rebre la renda mínima garantida de forma automàtica. El segon grup seran les famílies monoparentals, unes 7.000, amb contractes a temps parcial que, en aquest cas, podran compatibilitzar amb les rendes de treball inferiors a l’IRSC. I en tercer lloc, totes aquelles llars que no tenen cap ingrés.

MÉS QUE NAVARRA

El portaveu de la comissió, Diosdado Toledano, va afirmar que s’ha aconseguit «un molt bon acord» similar, segons la seva opinió, a la prestació del País Basc i «superior a la de Navarra i les Balears», que són les tres autonomies que ja han implantat la prestació per a les famílies vulnerables.

Notícies relacionades

    

De fet, les 30 persones, pertanyents a les 80 organitzacions que formen part de la comissió, «a més de votar per unanimitat ho han fet amb entusiasme».