guardó a la recerca científica

El metge Oriol Mitjà, premi Príncep de Girona de ciència

L'investigador ha obert el camí a l'eradicació del pian arreu del món

La malaltia, un tipus de sífilis, causa greus deformacions òssies en els nens

Oriol Mitjà, al centre, amb l’equip mèdic de l’hospital de Lihir, a Papua-Nova Guinea, l’any passat.

Oriol Mitjà, al centre, amb l’equip mèdic de l’hospital de Lihir, a Papua-Nova Guinea, l’any passat. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
A. M. Y.
MADRID

Un especialista emergent en malalties infeccioses, Oriol Mitjà Villar (Bar-celona, 1980), va obtenir ahir el premi en la categoria de recerca científica de la Fundació Príncep de Girona pels seus prometedors treballs per a l'eradicació del pian, una greu malaltia tropical emparentada amb la sífilis que causa greus deformacions òssies en els nens. El guardó, destinat a reconèixer joves científics tant de Catalunya com de la resta d'Espanya, va ser donat a conèixer en un acte celebrat a la Residencia de Estudiantes de Madrid per un jurat format pels membres del comitè assessor de la fundació i prestigiosos investigadors com l'oncòloga María Blasco, el físic Rolf Tarraf, l'epidemiòleg Pedro Alonso, el sociòleg Emilio Lamo de Espinosa i el guanyador del premi el 2010, el cardiòleg Borja Ibáñez.

El jurat va destacar «l'exemplar dedicació de l'investigador en el camp del tractament de les malalties infeccioses en països en desenvolupament», en referència al treball que Mitjà, del Centre d'Investigació de la Salut de Barcelona (Cresib), porta a terme des de fa tres anys a Papua-Nova Guinea (Oceania) per eradicar el pian. Aquesta malaltia infecciosa és un tipus de sífilis que no es transmet per via sexual. Afecta sobretot nens, i causa úlceres a la pell i malformacions als ossos. El jurat també va ressaltar «el gran impacte internacional» de la investigació de Mitjà, publicada aThe Lancet, en la qual van participar 250 nens d'entre 6 mesos i 15 anys d'edat i que demostra que en lloc de la penicil·lina injectada, n'hi ha prou amb una dosi oral d'azitromicina, un antibiòtic d'ús comú, per curar-la.

Notícies relacionades

2,5 MILIONS DE CASOS / No hi ha un registre dels afectats pel pian al món. Els últims càlculs són de fa gairebé dues dècades, quan es va pensar que es podria eliminar. Llavors hi havia 2,5 milions de casos a l'any. Després del treball de Mitjà, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu canviar les recomanacions de tractament i es planteja el repte que el pian pugui acabar sent la segona malaltia eradicada, després de la verola. Fins i tot avançaria la pòlio, que era l'objectiu per al 2010, però que va ser posposat per la persistència de casos a Nigèria, Pakistan, l'Índia i l'Afganistan.

Mitjà, que ha treballat en col·laboració amb un altre especialista en medicina tropical del Cresib, Quique Bassat, comentava fa un any a EL PERIÓDICO des de Lihir, l'illa on treballa, de 22 quilòmetres de llarg i uns 20.000 habitants, que la campanya contra el pian s'havia abandonat feia mig segle. «A més del pian hi ha altres malalties, com ara malària, tuberculosi i sida», relatava. També va explicar que a l'hospital treballaven 80 persones i ell era l'únic estranger. «El tracte és molt amable, possiblement per la tradició catòlica», assegurava. H