EL PERFIL DEL GUANYADOR

Joaquim Maria Puyal, referent del periodisme esportiu i precursor de la normalització lingüística

Joaquim Maria Puyal, a l’entrar a la gala del Català de l’Any 2011. / MÒNICA TUDELA. Foto: JULIO CARBÓ.

1
Es llegeix en minuts

El nom deJoaquim Maria Puyal, nascut el 1949 al barri Gòtic, va lligat a la ràdio i alBarça. Les seves locucions s'han convertit en un referent per als seguidors del club blaugrana des que el 1976 va fer la primera retransmissió de futbol en català. Va ser el 5 de setembre i el Barça va guanyar per golejada el Las Palmas. Des d'aquell moment, ha desenvolupat tota la seva carrera en llengua catalana, convençut que el treball dels periodistes podia contribuir de forma decisiva a la normalització lingüística de la llengua, després de 40 anys de repressió del règim franquista.

Puyal ha donat a l'imaginari col·lectiu algunes frases, com aquell "Urruti, t'estimo!". Però aquest periodista no només passarà a la història per la seva veu. La seva cara també hi és present quan es recorden els primers anys de televisió amb programes com Vostè pregunta (TVE) oUn tomb per la vida (TV-3).

Pregoner de la Mercè

Notícies relacionades

Condecorat amb la Creu de Sant Jordi el 1993, l'any passat també va rebre el reconeixement de la seva ciutat, que el va escollir per fer el pregó de les festes de la Mercè, en què va oferir un cèlebre discurs amb format radiofònic, en el qual va repassar la història de la ciutat durant el segle XX des d'un punt de vista personal i crític, enaltint les virtuts de ser barceloní.

Des del 1997 ha orientat, preferentment, la seva feina cap a l'activitat universitària, a la Universitat de Barcelona, i la investigació en l'àmbit de la teoria de la comunicació. "Ser a lallista de candidats a Català de l'Any és comprovar que hi ha molta gent que t'estima, que t'aprecia i valora la teva feina i la dels teus", comentava el comunicador abans de saber que ha estat l'elegit pels lectors d'EL PERIÓDICO i els espectadors d'Els matinsde TV-3.