Les dues víctimes espanyoles mortes al festival Love Parade eren catalanes

Clara Zapater i Marta Acosta havien acabat una beca Erasmus a la universitat alemanya de Münster

Eren originàries de les comarques de Tarragona

Els serveis d’emergències alemanys assisteixen els ferits durant el festival Love Parade.

Els serveis d’emergències alemanys assisteixen els ferits durant el festival Love Parade. / Hermann J. Knippertz (AP)

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
DUISBURG

Les dues víctimes espanyoles mortes dissabte a la Love Parade de Duisburg eren catalanes. Clara Zapater Caminal i Marta Acosta Mendoza, totes dues de 22 anys, havien acabat un Erasmus a la Universitat de Münster, a un centenar de quilòmetres d'on hi va haver el tràgic accident. Zapater estava estudiant Psicología a la Universitat Autònoma de Barcelona tot i qué és de les comarques de Tarragona. En el cas de l'altra víctima, Marta Acosta, era veïna de Cambrils (Baix Camp) i feia estudis de Filologia Anglesa.

La Universitat de Münster, centre on feien l'Erasmus les dues estudiants de Tarragona que han mort, s'ha mostrat "consternada" i "molt trista" per la mort de les dues noies. En un comunicat publicat a la seva pàgina web i recollit per Europa Press, ha explicat que les dues estudiants, de 22 anys, han participat en el programa d'intercanvi Erasmus durant dos semestres a la universitat alemanya.

La universitat ha informat que dissabte van anar a Duisburg  amb un grup de gent d'unes trenta persones, i que tenien pensat tornar a Espanya aquesta setmana.

La universitat s'ha reunit avui amb amics i coneguts de les dues alumnes, i ha posat a la seva disposició tota l'ajuda disponible, i ha anunciat que celebrarà aquesta setmana un acte de record. La rectora de la universitat, Ursula Nelles, ha assegurat que estan "consternats" i "molt tristos", i han fet arribar el seu condol a familiars i amics de les víctimes d'aquest "terrible succés".

Primeres notícies

El Ministeri espanyol d'Afers Exteriors ha confirmat avui que entre els morts hi ha dues estudiants espanyoles. Les famílies de les noies ja han estat avisades i viatgen a Alemanya. Entre els ferits, hi ha quatre espanyols, tres dels quals ja han estat donats d'alta.

Entre les 19 víctimes mortals hi ha com a mínim cinc estrangers més. La policia de Duisburg ha explicat que de moment s'han pogut identificar 18 dels morts, 11 dels quals són de nacionalitat alemanya i els set restants, estrangers.

A més a més de les dues noies espanyoles, entre les víctimes hi ha també ciutadans holandesos, xinesos, australians, bosniansi italians.Segons la policia d'aquesta localitat ubicada a l'est del país, les víctimes van morir al túnel d'entrada al recinte on s'estava celebrant la multitudinària Love Parade, una festa de música electrònica que té més de 20 anys de vida.

La celebració havia començat al voltant de les dues del migdia. Com passa en altres cites d'aquestes característiques, més de 15 carrosses s'havien passejat pels carrers d'aquesta localitat de només mig milió d'habitants com a pas previ als concerts que s'havien de celebrar a l'antiga estació ferroviària de mercaderies de Güter. L'afluència massiva podria haver estat el detonant de la ­tragèdia.

AVÍS DE LA POLICIA / De fet, setmanes ­enrere la policia de Duisburg ja ­havia alertat de les dificultats que podia comportar el fet de celebrar aquest festival, que es va estrenar a Berlín el 1989 però que ha visitat moltes ciutats alemanyes, per les multituds que acostuma a congregar. Un total de 1.200 agents estaven distribuïts ahir pel municipi per encarregar-se de la vigilància de l'esdeveniment, que va reunir al voltant d'1,4 milions de persones, segons els primers càlculs.

Cap a les cinc de la tarda, segons van narrar diversos testimonis, la galeria d'accés a l'estació ferroviària estava plena a vessar. No se sap per quin motiu es va desencadenar exactament l'accident: si va ser per una estampida humana o si es va bloquejar l'entrada perquè l'aforament estava complet i els que no podien entrar van empènyer la resta d'assistents. El que sí que van explicar diversos testimonis és que hi havia assistents al festival techno que escalaven les parets del túnel per evitar l'enorme gentada.

LA MÚSICA VA SEGUIR / A més de les 19 víctimes mortals --dues van perdre la vida a l'hospital a causa de les greus ferides sofertes--, 10 persones més van perdre el coneixement i van haver de ser reanimades pels serveis d'emergència després de l'incident, segons va revelar el cap de la policia, Ralf Klauck. Els ferits de menys consideració podrien ­superar el centenar, segons algunes fonts.

Notícies relacionades

No obstant, els organitzadors de la Love Parade van preferir no suspendre immediatament les actuacions que s'estaven portant a terme al recinte de l'antiga estació perquè no s'estengués el pànic. La música va continuar almenys una hora més i després es va desallotjar l'espai dels milers de participants en la festa.

CITA INELUDIBLE / La Love Parade es va crear el 1989 amb cert component de reivindicació del col·lectiu homosexual, però això s'ha anat diluint amb el pas dels anys per acabar-se centrant en la música. Fins a finals dels 90 va viure els millors moments amb artistes de primer ordre de l'escena electrònica, una característica que també s'ha anat perdent.