8
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara és aviat perquè es comencin a notar els efectes de la doble vaga de Hollywood al calendari d’estrenes imminents. Com presumien (o amenaçaven, si preguntem als vaguistes) durant l’esclat de la crisi, Netflix i altres grans plataformes tenen prou nevera per a uns quants mesos. Hi ha hagut lleus moviments: per exemple, la cinquena entrega de ‘Fargo’, protagonitzada per Jon Hamm, que s’esperava per al setembre, es veurà finalment al novembre. Però tan sols això, lleus girs... de guió. Hi continua havent moltíssims títols interessants per explorar, en part perquè la producció audiovisual tampoc comença i acaba als Estats Units; aquí trobaran títols nacionals i francesos i, per descomptat, coreans

1. ‘One Piece’ (Netflix, 31 d’agost)

1. ‘One Piece’ (Netflix, 31 d’agost)

Arriba l’adaptació en imatge real de l’hiperpopular manga i anime, una aventura còmica de pirates sota el joiós influx de ‘Bola de drac’. Iñaki Godoy (el Bruno de ‘¿Quién mató a Sara?’) serà Monkey D. Luffy, el noi de goma llançat a la recerca del tresor titular junt amb una variada tripulació.


2. ‘Justified: Ciudad salvaje’ (Disney+, 6 de setembre)

2. ‘Justified: Ciudad salvaje’ (Disney+, 6 de setembre)

Timothy Olyphant torna a calçar-se el barret de l’agent de la policia judicial Raylan Givens en aquest ‘spin-off’ de ‘Justified’, aquella gran adaptació d’històries d’Elmore Leonard. Aquesta vegada, la inspiració és una novel·la (‘Ciudad salvaje’, de 1980) que no contenia Givens originalment i que Tarantino va pensar a portar al cine.


3. ‘El cuerpo en llamas’ (Netflix, 8 de setembre)

3. ‘El cuerpo en llamas’ (Netflix, 8 de setembre)

El nucli creatiu d’‘Intimidad’ s’ha marcat un dur desafiament: superar des de la ficció el doble episodi de ‘Crims’ sobre el ‘Crim de la Guàrdia Urbana’. Úrsula Corberó, Quim Gutiérrez i José Manuel Poga són els tres vèrtexs d’aquell triangle inquietant. 


4. ‘The changeling’ (Apple TV+, 8 de setembre)

4. ‘The changeling’ (Apple TV+, 8 de setembre)

En aquesta adaptació d’una novel·la de Victor LaValle, LaKeith Stanfield (el Darius d’‘Atlanta’) mira de buscar la seva dona, que va desaparèixer després de donar a llum el primer fill de tots dos, en un món aparentment limítrof entre la realitat i el somni. Fosc i estilitzat conte per a adults. 


5. ‘Sex education (temporada 4)’ (Netflix, 21 de setembre)

5. ‘Sex education (temporada 4)’ (Netflix, 21 de setembre)

La temporada final de la modèlica sèrie ‘teen’ està plena de canvis: Maeve (Emma Mackey) estudia ara als Estats Units, i després del tancament del Moordale, la resta de la banda encara el seu primer dia en un institut progressista fins al deliri. 


6. ‘The Continental’ (Prime Video, 22 de setembre)

6. ‘The Continental’ (Prime Video, 22 de setembre)

L’univers ‘John Wick’ s’estén a les sèries amb aquesta preqüela protagonitzada per un jove Winston Scott (Colin Woodell), futur director del famós hotel d’assassins on no es pot matar ningú. Canvia l’època (es desenvolupa en els setanta), però continua allà l’alè de còmic. 


7. ‘Generación V’ (Prime Video, 29 de setembre)

7. ‘Generación V’ (Prime Video, 29 de setembre)

I parlant de ‘spinoffs’, només una setmana després arribarà aquesta sèrie de l’univers ‘The Boys’ sobre la imaginària universitat Goldokin, única dels Estats Units exclusivament per a superherois. Entre els nous protagonistes, Patrick Schwarzenegger com l’expert en foc Golden Boy. 


8. ‘Pòquer face’ (SkyShowtime, setembre)

8. ‘Pòquer face’ (SkyShowtime, setembre)

Rian Johnson, director de ‘Els últims Jedi’ i la saga ‘Punyals per l'esquena’, ret homenatge a les sèries estil ‘Colombo’ (és a dir, anirem a raó d’un cas per setmana) amb les aventures de Charlie Cale (Natasha Lyonne), buscavides amb un do gairebé sobrenatural per detectar mentides. 


9. ‘Lupin (part 3)’ (Netflix, 5 d’octubre)

9. ‘Lupin (part 3)’ (Netflix, 5 d’octubre)

Torna un dels èxits més grans en llengua no anglesa de Netflix. En aquests nous episodis, Assane (Omar Sy) proposa a la seva dona i fill començar una altra vida lluny de París, però una tornada inesperada espatllarà el pla. 


10. ‘Loki (temporada 2)’ (Disney+, 6 d’octubre)

10. ‘Loki (temporada 2)’ (Disney+, 6 d’octubre)

No hi ha hagut millor sèrie de Marvel que ‘Bruja Escarlata y Visión’, però ‘Loki’ s’hi acosta ella perillosament. I d’acord amb el que veiem al tràiler, continuarà enlluernant en la seva continuació. També de l’UCM podrem veure, des del 29 de novembre, ‘Echo’, amb Alaqua Cox com la superheroïna sorda introduïda a ‘Ojo de Halcón’. 


11. ‘La caída de la Casa Usher’ (Netflix, 12 d’octubre)

11. ‘La caída de la Casa Usher’ (Netflix, 12 d’octubre)Si és octubre, toca sèrie de terror del director Mike ‘Hill House’ Flanagan a Netflix, però no ens malacostumem: aquesta serà l’última, en principi. Junt amb actors de la seva tropa de sempre (Carla Gugino, Rahul Kohli, Zach Gilford) i algun nouvingut al clan (Mark Hamill), es marca aquí una revisió moderna del relat d’Edgar Allan Poe. 


12. ‘Cocina con química’ (Apple TV+, 13 d’octubre)

12. ‘Cocina con química’ (Apple TV+, 13 d’octubre)

En aquesta adaptació de l’exitosa novel·la de debut de Bonnie Garmus, Brie Larson encarna una química que es converteix, una mica a despit, en l’estrella del programa de cuina més seguit dels Estats Units. Utilitzarà aquesta plataforma per llançar lliçons sobre progrés social.


13. ‘¡Doona!’ (Netflix, 20 d’octubre)

13. ‘¡Doona!’ (Netflix, 20 d’octubre)¡Amants de la ‘romcom’ sud-coreana, uniu-vos! Basada en un popular ‘webtoon’, ‘¡Doona!’ explica la fascinació d’un universitari normal i corrent per una nova companya de casa amb passat en el K-pop (Suzy, fent una mica de si mateixa). De Lee Jung-hyo, director de ‘Crash landing on you’. 


14. ‘30 monedas (temporada 2)’ (HBO Max, octubre)

14. ‘30 monedas (temporada 2)’ (HBO Max, octubre)

Álex de la Iglesia continua desplegant el seu humor salvatge i erudició fantàstica en una temporada de ‘30 monedes’ amb extra de ‘star power’: s’afegeixen al repartiment Najwa Nimri i Paul Giamatti en persona. Els habitants de Pedraza s’enfronten, pel que sembla, a un enemic temut fins i tot pel dimoni. 


15. ‘La luz que no puedes ver’ (Netflix, 2 de novembre)

15. ‘La luz que no puedes ver’ (Netflix, 2 de novembre)

Shawn Levy (‘Stranger things’) dirigeix i Steven Knight (‘Peaky Blinders’) escriu aquesta adaptació de la novel·la guanyadora del Pulitzer. En la Segona Guerra Mundial es creuen els camins de dos personatges oposats: una jove francesa cega (Aria Mia Loberti), filla d’un pare entregat (Mark Ruffalo), i un jove alemany al servei del Tercer Reich (Louis Hofmann). 


16. ‘Scott Pilgrim da el salto’ (Netflix, 17 de novembre)

16. ‘Scott Pilgrim da el salto’ (Netflix, 17 de novembre)

La sèrie de novel·les gràfiques de Bryan Lee O’Malley ja va tenir adaptacions al videojoc i, de la mà d’Edgar Wright, al cine; ara arriba la sèrie animada de Netflix, desenvolupada en clau anime pel barceloní Abel Góngora. Wright és productor executiu. 


17. ‘Fargo (temporada 5)’ (Movistar Plus+, 29 de novembre)

17. ‘Fargo (temporada 5)’ (Movistar Plus+, 29 de novembre)Tres anys després d’aquella quarta temporada sobre un dens conflicte entre gánsters negres i italoamericans a la Kansas City dels cinquanta, ‘Fargo’ canviarà de terç amb una trama de segrest i complicacions maritals en (gairebé) l’actualitat. Juno Temple i Jon Hamm lideren el repartiment. 


18. ‘Mr. & Mrs. Smith’ (Prime Video, novembre)

18. ‘Mr. & Mrs. Smith’ (Prime Video, novembre)

‘Reboot’ de ‘Mr. & Mrs. Smith’ protagonitzat per Donald Glover i Maya Erskine, aquesta relleu d’una Phoebe Waller-Bridge que no va acabar de tenir química creativa amb Glover. L’increïble repartiment inclou, a més, Parker Posey, Wagner Moura, Michaela Coel, John Turturro i Paul Dano.


19. ‘El monstruo de la vieja Seúl’ (Netflix, 22 de desembre)

19. ‘El monstruo de la vieja Seúl’ (Netflix, 22 de desembre)S’esperen grans coses d’aquesta producció èpica i fantàstica sud-coreana, entre altres motius perquè ha sigut renovada fins i tot abans de la seva estrena. En la primavera de 1945, en els dies previs a l’alliberament coreà, un jove acabalat (Park Seo-joon) i una especialista en localització de desapareguts (Han So-hee) s’enfronten a un monstre nascut de l’avarícia.


20. ‘Balenciaga’ (Disney+, data per determinar)

20. ‘Balenciaga’ (Disney+, data per determinar)Alberto San Juan dona vida a l’emblemàtic modista, símbol d’elegància i innovació, en una sèrie biogràfica firmada pel trio (Aitor Arregi, Jon Garaño, Jose Mari Goenaga) darrere de ‘Loreak’, ‘Handia’ i ‘La trinchera infinita’. 


21. ‘The Crown (T6)’ (Netflix, data per determinar)

21. ‘The Crown (T6)’ (Netflix, data per determinar)La temporada final de la saga real abordarà el desenvolupament de la relació entre Diana i Dodi; la mort dels mateixos i el seu conductor quan eren perseguits pels paparazzis, i l’idil·li entre Guillem (Ed McVey) i Kate Middleton (Meg Bellamy). Torna Imelda Staunton com Isabel II, però s’esperen cameos de Claire Foy i Olivia Colman.


22. ‘Frasier’ (SkyShowtime, data per determinar)

22. ‘Frasier’ (SkyShowtime, data per determinar)El psiquiatre i, després, psicoterapeuta radiofònic Frasier Crane (Kelsey Grammer) tornarà a brillar iradament a les nostres pantalles. Per desgràcia, no tornen el seu germà Niles (David Hyde Pierce), el seu pare Martin (l’actor John Mahoney va morir el 2018) ni la cuidadora d’aquest últim, Daphne (Jane Leeves). ¿Pot dir-se a això ‘Frasier’ sense tots ells? 


23. ‘La Mesías’ (Movistar Plus+, data per determinar)

23. ‘La Mesías’ (Movistar Plus+, data per determinar)En aquest nou encreuament de gèneres de Los Javis (’La llamada’, ‘Veneno’), un vídeo viral de pop cristià impacta en la vida d’Enric, la infància del qual va estar marcada pel fanatisme religiós. Refree i Hidrogenesse s’encarreguen de l’apartat musical. Els mateixos Javis produeixen ‘Vestidas de azul’ (ATRESplayer Premium, data per determinar), adaptació del llibre de Valeria Vegas sobre el tractament social i cinematogràfic de la transsexualitat en els anys de la Transició. 


24. ‘Romancero’ (Prime Video, data per determinar)

24. ‘Romancero’ (Prime Video, data per determinar)Tomás Peña, signant de vídeos per a Rosalía i Katy Perry, dirigeix aquesta història de terror sobrenatural escrita per Fernando Navarro (‘Verónica’). Dos joves desemparats (Sasha Cócola i Elena Matic) fugen de criatures sobrenaturals per una Andalusia desèrtica. 


25. ‘True detective: Night country’ (HBO Max, data per determinar)

Notícies relacionades

25. ‘True detective: Night country’ (HBO Max, data per determinar)

Sí, d’acord, serà estrany veure una temporada de ‘True detective’ no escrita per Nic Pizzolatto. Però tampoc es pot rebutjar una temporada de ‘True detective’ produïda per Barry Jenkins (‘El ferrocarril subterráneo’) i amb la gran Jodie Foster com a policia que investiga una desaparició múltiple en un centre d’investigació àrtic a Alaska.