Estrena aquesta divendres, dia 17

‘Hasta el cielo’: l’univers d’encastadors del film de Netflix continua en forma de sèrie

‘Hasta el cielo’: l’univers d’encastadors del film de Netflix continua en forma de sèrie
3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La història d’uns encastadors marcada per una intensa i tràgica història d’amor, la que narrava la pel·lícula de Daniel Calparsoro Hasta el cielo’, té la seva continuïtat en la sèrie que Netflix estrena aquest divendres, dia 17. En aquesta sèrie es continua mostrant aquest univers constituït per delinqüents d’extraradi, però, sobretot, es dona una oportunitat a personatges potents que al film quedaven inevitablement en segon pla perquè puguin explicar la seva pròpia història. Com la Sole (Àsia Ortega, ‘El internado: Las Cumbres’, ‘Urban’), la dona del seu protagonista (Ángel / Miguel Herrán) i el pare d’ella, el senyor Rogelio (Luis Tosar, ‘Celda 211’, ‘Los favoritos de Mildas’).

Tot i que a l’equip del film no se li havia ocorregut que ‘Hasta el cielo’ pogués ser una sèrie, la proposta de la productora els va semblar una bona idea. «Vam veure que, amb aquests elements i uns cops i atracaments basats en la realitat –tot i que hagin sigut ficcionats–, teníem un material boníssim», assegura Calparsoro. I han volgut insistir en la profunditat humana, que, al ser una sèrie coral, s’intensifica respecte de la pel·lícula. «Perquè, en el fons, estem parlant d’emocions, d’un conflicte entre persones, que és una mica el cor de la sèrie, tot i que estigui plena d’acció i tot i que tingui aquest rerefons criminal», assegura el també creador d’‘Operación Marea Negra’.

Els ‘mercheros’

Així, la nova ficció, ‘Has el cielo: la serie’, dirigida, com la pel·lícula, per Calparsoro, amb guió de nou de Jorge Guerricaechevarría, la protagonitza la viuda del lladre, una dona que ha decidit agafar les regnes del negoci heretat del seu difunt marit, i evita la intromissió del seu controlador pare, un poderós ‘merchero’. Una de les intencions de la sèrie és retratar aquesta gent: dir d’on venen, qui són... «Són els hereus dels ‘mercheros’, una estirp de criminals, de lladres espanyols, que és real. Gent que viu per robar i que roba per viure. És el seu mode de vida. I són molt organitzats», explica Calparsoro.

Una altra cosa és descriure i aprofundir en els personatges, ja que amb set capítols disposen d’espai i temps suficient per desenvolupar les emocions i els conflictes que hi ha entre ells. D’una manera natural va sorgir que, al ser la Sole l’única supervivent del trio de la pel·lícula, la sèrie tingués una protagonista femenina. «Així donàvem també una visió des del costat femení. I explicàvem la història d’una dona jove que vol fer-se respectar en un món d’homes i que ha de lluitar per recuperar el que d’alguna manera és d’ella». I que, a més, s’ha de guanyar el respecte del seu propi pare.

El pare i la filla

Al personatge de Tosar, el senyor Rogelio, tot i que forma part de l’hampa, no se’l retrata d’una manera forçada i fictícia, en la qual el dolent és dolentíssim. «El Dani em va dir: “Aquest individu ha de semblar una persona normal. No pot ser que quan aparegui a la pantalla tu diguis: ‘¡Ai, cony, és el dolent!’”», confirma Tosar. «La clau d’aquest individu és la de tota la sèrie. És un pare de família amb problemes normals», descriu el creador. La seva principal preocupació és que la seva filla es vulgui emancipar d’ell i es vulgui posar en el seu mateix negoci. «Perquè ell sap que és molt perillós», insisteix Calparsoro. 

Però topa amb el fet que aquesta filla és una dona empoderada i amb les idees molt clares. «A diferència de la pel·lícula, que era ‘la filla de...’ (Rogelio) i ‘la dona de...’ (Ángel), ara la Sole és la Sole, la líder de la banda», explica l’actriu. «I demostrarà que apartant-se de la metodologia del seu pare no anirà tan descaminada», adverteix.

El que no entrava en els seus plans era enamorar-se. La conquesta un altre membre de la banda que no és qui pretén ser, personatge que interpreta Álvaro Rico (‘La otra mirada’, ‘Alba’). «Fernán s’infiltra a la banda per fer la seva feina. Però la sèrie, més que una història de lladres, explica una història d’amor. Perquè la Sole i ell s’enamoren de veritat. I es troba que complir la seva comesa suposa trair l’amor», confessa Rico. Junt amb ells, componen aquest particular univers Patricia Vico, la debutant Alana La Hija del Jeque, Richard Holmes, Fernando Cayo i els artistes de música urbana Ayax Pedrosa, Dollar Selmouni i Jarfaiter, entre d’altres.

Notícies relacionades

.

Temes:

Netflix