SÈRIE

‘Un secreto real’: el rei suec que va estimar un estafador

  • La minisèrie sueca de quatre episodis, que Filmin estrena aquest dimarts, relata l’‘assumpte Haijby’ com una fràgil història d’amor 

‘Un secreto real’: el rei suec que va estimar un estafador

Archivo

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segons a qui escoltis parlar, la relació entre el rei Gustau V de Suècia i el restaurador Kurt Haijby va ser un ardit del segon per enriquir-se il·lícitament o una història d’ardor i fins i tot amor. La minisèrie de quatre episodis ‘Un secreto real’ (Filmin, dimarts, dia 27) la presenta més com el segon, tot i que els seus autors semblen saber, sigui com sigui, que dues idees en aparença contràries poden ser veritat alhora. Aquesta certa ambigüitat convida a continuar mirant, a mirar de discernir com i per què va aconseguir colar-se Haijby al cor del monarca. 

Segons les dades de la sèrie, el 1932 aquest antic estafador (Sverrir Gudnason, el Borg de ‘Borg/McEnroe’) va demanar audiència privada amb el rei (Staffan Göthe) per demanar-li que intercedís a favor seu i pogués vendre alcohol al seu restaurant, una cosa que li havia negat el governador Nothin (Reyne Brynolfsson) pels seus antecedents criminals. No era la primera vegada que Kurt es veia cara a cara amb Gustau: li va vendre una flor de maig sent ‘boy scout’. 

Ara ja no era un nen i va cridar l’atenció del rei, que li va demanar que tornés aquella nit. Va ser la primera de moltes trobades, segons la sèrie no només sexuals, sinó realment amoroses. La dona de Kurt, Anna (Sanna Krepper, de la saga ‘Millennium’ sueca), acaba descobrint aquesta agenda secreta i demana el divorci al·legant adulteri i sense por d’esmentar el rei com a tercera part. Al governador li sembla mala idea: millor al·legar «diferències irreconciliables i ruptura irremeiable del vincle matrimonial». A canvi s’emportaria 15.000 corones. 

Odissea de maltractament

Odissea de maltractamentAl començament del drama trobem Haijby en un moment delicat, a punt de ser jutjat per extorsió. Hi ha un moment en què mira, en va, de defensar-se dient: «Sap que la Constitució del nostre país estableix clarament que tenim el deure d’honrar i estimar el rei. I no hi ha ningú que hagi honrat i estimat al rei com jo». Quan diu «estimat», sembla dir «estimat» de veritat. 

Gudnason fa creïble l’atracció del seu personatge pel septuagenari monarca. Que gaudeixi dels luxosos regals i pagaments en efectiu no treu que, a més, disfruti d’aquesta inesperada intimitat compartida. La tendresa de la seva mirada revela un home vulnerable, en gran manera víctima del seu temps, pel qual resulta inevitable preocupar-se quan és successivament arrossegat a l’exili a l’Alemanya nazi, la presó, el manicomi i, finalment, un dels judicis més dubtosos de la història de Suècia.

Tot ha canviat per millor

Notícies relacionades

Tot ha canviat per millorLa directora Lisa James Larsson té experiència tant en el drama històric (va firmar episodis de ‘Victoria’) com la fantasia històrica (aquest deliri de romans anomenat ‘Britannia’, amb orgies druides i calamars gegants). Tot i que els seus detalls íntims puguin ser pura elucubració, ‘Un secreto real’ està marcada per una realitat palmària: l’activitat homosexual no va ser legal a Suècia fins al 1944. Després de què el lord camarlenc (Bengt Braskered, guionista de la sèrie, a més) s’aproximi al rei per recordar-li que la seva aventura està «prohibida per la llei», Gustau li etziba: «En aquesta època, sí que ho està. I en aquest país». Per afegir una mica després: «Soc el monarca d’un trist poble bàrbar del nord gelat».

Per sort, tot ha canviat bastant des d’aleshores: l’octubre de l’any passat, a dos mesos de l’estrena original d’‘Un secreto real’, el Mariscal del Regne de Suècia confirmava que el matrimoni entre persones del mateix sexe no és un obstacle per al tron.

Temes:

Filmin