Guia de visionaments

‘La lección’, ‘La novia gitana’ i altres sèries per veure aquesta setmana

  • Un drama israelià, un ‘thriller’ galàctic i una esperada adaptació de supervendes, entre les estrenes més destacades

‘La lección’, ‘La novia gitana’ i altres sèries per veure aquesta setmana

FX

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada setmana s’estrenen noves sèries, en tornen altres de conegudes i estimades i l’agenda es pot tornar fàcilment impossible. En aquesta secció fem cinc propostes amb què, en principi, és impossible equivocar-se.

‘La liga de los hombres extraordinarios’ (Movistar Plus+, dilluns)

‘La liga de los hombres extraordinarios’ (Movistar Plus+, dilluns)

Alejandro Marzoa (‘Salvados’) dirigeix aquest docusèrie sobre la cultura del ‘pelotazo’ a l’Espanya dels noranta. ‘Pelotazo’ en més d’un sentit: la protagonitzen diversos expresidents de futbol, Augusto César Lendoiro, Manuel Ruiz de Lopera, José María Caneda, Joan Gaspart i José María del Nido, que per les seves peculiaritats van acabar sent tan populars com els seus millors jugadors. Es redescobreix, a més, la figura de Teresa Rivero, primera dona a presidir un club de futbol (el Rayo Vallecano) a Espanya. 

‘La lección’ (Filmin, dimarts)

‘La lección’ (Filmin, dimarts)

Guanyadora de l’última edició del festival Canneseries, aquesta creació de Deakla Keydar, dirigida per Eitan Zur, és una vibrant i alhora tristíssima immersió en les complexitats de la democràcia israeliana. Un mestre d’Educació Cívica (Doron Ben-David) i una alumna (Maya Landsmann) s’embranquen en una discussió sobre el conflicte entre àrabs i jueus que acaba derivant en l’insult personal. I això és només el principi. ‘La lección’ ens recorda què passa quan els oposats no s’escolten. 

‘Andor’ (Disney+, dimecres)

‘Andor’ (Disney+, dimecres)

Quan semblava que ja ho havíem vist tot, gairebé massa, en la saga ‘Star Wars’, arriba Tony Gilroy (guionista de la saga Bourne i autor de ‘Michael Clayton’) amb una preqüela de preqüela que realment val la pena. Aquesta història d’orígens de Cassian Andor, el mestre de l’espionatge encarnat per Diego Luna a ‘Rogue One, ens presenta la galàxia lucasiana com mai l’havíem vist: com un espai físic creïble on viu gent normal i corrent. Llegiu la nostra entrevista amb Tony Gilroy. 

‘Rescate en una cueva de Tailandia’ (Netflix, dijous)

‘Rescate en una cueva de Tailandia’ (Netflix, dijous)

El rescat de la cova Tham Luang a Chiang Rai, al nord de Tailàndia, ha donat peu a tota classe de projectes audiovisuals. ‘The cave’ combinava metratge de notícies i reconstruccions. ‘The rescue’ barrejava metratge dels bussejadors amb, de nou, recreacions. ‘Trece vidas’, de Ron Howard, era una heroica ficció amb cert aire ‘vérité’. Ara arriba ‘Rescate en una cueva de Tailandia’, sèrie ficcional amb extra d’autenticitat: s’ha filmat a la cova real i a les cases dels nens salvats.

‘La novia gitana’ (ATRESplayer Premium, diumenge)

Notícies relacionades

‘La novia gitana’ (ATRESplayer Premium, diumenge)

Aquesta adaptació del supervendes de Carmen Mola segueix la inspectora d’homicidis Elena Blanco (Nerea Barros, d’‘El príncipe’) en la seva investigació d’un macabre ritual. Els seus vuit episodis estan dirigits per Paco Cabezas, que es passa a les sèries nacionals després de més de dècada i mitja treballant per a les nord-americanes (‘Into the badlands’, ‘Penny Dreadful i el seu ‘spin-off City of Angels’, etcètera). Podria ser el principi d’un altre univers: hi ha un parell de seqüeles literàries que es poden estirar.

Temes:

Disney+