Grans produccions

¿Crisi, quina crisi? Les 20 sèries que no us podeu perdre aquesta tardor 2022

  • Repassem les apostes amb què les plataformes de ‘streaming’ miraran de fer front a un moment econòmic delicat

¿Crisi, quina crisi? Les 20 sèries que no us podeu perdre aquesta tardor 2022
7
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després del seu lògic auge durant la pandèmia, l’‘streaming’ s’enfronta ara mateix a un moment delicat, producte no només de l’interès dels ciutadans per sortir al carrer, sinó també d’un ritme d’endeutament que resultava insostenible. Corren temps de retallades i fusions: Netflix encadena rondes d’acomiadaments mentre mira de cobrar per compartir comptes i anuncia modalitat amb anuncis; HBO Max ha eliminat títols del seu catàleg (incloent-hi originals de recent estrena) per aprofitar avantatges fiscals, i fins i tot corporacions aparentment invulnerables com Amazon i Disney incrementaran el preu de les seves subscripcions d’aquí a unes setmanes i a finals d’any, respectivament.

Sigui com sigui, el paisatge no és tan apocalíptic com s’ha llegit i res sembla indicar que els usuaris hagin de patir una sequera de novetats: no deixen de succeir-se els anuncis de rodatges imponents. Si de cas, aquests reajustaments podrien servir per potenciar una cultura de producció en què anteposi la qualitat a la quantitat. Les nostres propostes per a la tardor són tan abundants com selectes. 

1. ‘El senyor dels anells: Els anells del poder’ (Prime Video, 2 de setembre)

1. ‘El senyor dels anells: Els anells del poder’ (Prime Video, 2 de setembre)

Només dues setmanes després de ‘La casa del dragón’, arriba l’altre gran ‘blockbuster’ de fantasia de la temporada. Amazon no ha escatimat pressupost (465 milions de dòlars per a la primera temporada) en l’intent d’aconseguir aquesta franquícia televisiva que estableixi Prime Video com a opció popular. Dirigida inicialment i produïda per J.A. Bayona, ens submergirà en una Segona Edat amb prou feines tractada per les pel·lícules de Jackson. 


2. ‘Mike’ (Disney+, 8 de setembre)

2. ‘Mike’ (Disney+, 8 de setembre)

Trevante Rhodes (protagonista de ‘Moonlight’) es posa a la rocosa pell de Mike Tyson en una minisèrie biogràfica alhora irreverent i empàtica. Laura Harrier (Camille a ‘Hollywood’) interpreta la que va ser la seva primera dona per poc temps, l’actriu Robin Givens; Harvey Keitel és Cus D’Amato, entrenador convertit en figura paterna. 


3. ‘Pistol’ (Disney+, 8 de setembre)

3. ‘Pistol’ (Disney+, 8 de setembre)

Danny Boyle (’Trainspotting’, etcètera) explica la història dels Sex Pistols des del punt de vista del guitarrista Steve Jones, encarnat per Toby Wallace, ja tot un punk en ‘El glorioso caos de la vida’. El creador de la sèrie és Craig Pearce, coguionista habitual de Baz Luhrmann, també en la recent ‘Elvis’.


4. ‘Andor’ (Disney+, 21 de setembre)

4. ‘Andor’ (Disney+, 21 de setembre)

Preqüela/‘spin-off’ d’una preqüela/‘spin-off’ (‘Rogue one’), la nova sèrie de ‘Star wars’ segueix el futur superespia Cassian Andor (Diego Luna) durant els seus anys de formació i mentre la Rebel·lió es gesta en diferents punts de la galàxia. ‘Thriller’ d’espionatge a càrrec d’un expert en la matèria: Tony Gilroy, guionista i ocasional director de la saga Bourne.


5. ‘La novia gitana’ (ATRESplayer PREMIUM, 25 de setembre)

5. ‘La novia gitana’ (ATRESplayer PREMIUM, 25 de setembre)

Aquesta adaptació del ‘best-seller’ de Carmen Mola segueix una inspectora d’homicidis (Nerea Barros, d’‘El príncipe’) en la seva investigació d’un macabre ritual. Els vuit episodis estan dirigits per Paco Cabezas, que es passa a les sèries nacionals després de més de mitja dècada treballant per a les nord-americanes.


6. ‘The old man’ (Disney+, 28 de setembre)

6. ‘The old man’ (Disney+, 28 de setembre)

Primera sèrie protagonitzada per Jeff Bridges, aquest ‘thriller’ crepuscular explica la història d’un exagent de la CIA que es veu obligat a sortir del seu amagatall i enfrontar-se de nou a decisions del passat. Mai és millor que en el seu primer episodi, però és impossible rebutjar una sèrie que enfronta Bridges amb un altre gran: John Lithgow


7. ‘Apagón’ (Movistar Plus+, 29 de setembre)

7. ‘Apagón’ (Movistar Plus+, 29 de setembre)

Inspirada en el ‘podcast’ ‘El gran apagón’, aquesta sèrie antològica mostrarà diferents visions de la vida a la Terra després del col·lapse del sistema per una tempesta solar. Excel·lent nòmina de directors: Rodrigo Sorogoyen, Raúl Arévalo, Isa Campo, Alberto Rodríguez i Isaki Lacuesta, acompanyats, en molts casos, pels seus guionistes habituals. 


8. ‘El club de la medianoche’ (Netflix, 7 d’octubre)

8. ‘El club de la medianoche’ (Netflix, 7 d’octubre)

Si és tardor, toca sèrie del mestre del terror Mike Flanagan a Netflix. Després de ‘La maldición de Hill House’ (2018), ‘La maldición de Bly Manor’ (2020) i ‘Misa de medianoche’ (2021), ara proposa un malson ‘young adult’. Un grup de joves malalts terminals fan un pacte: el primer d’ells a morir es comunicarà amb la resta des del més enllà.


9. ‘Shantaram’ (Apple TV+, 14 d’octubre)

9. ‘Shantaram’ (Apple TV+, 14 d’octubre)Steve Lightfoot, creador de la deliciosament boja ‘Detrás de sus ojos’, adapta la novel·la d’aventures i autodescobriment de Gregory David Roberts, primera entrega d’una exitosa bilogia. Charlie Hunnam (‘Hijos de la anarquía’) és Lin Ford, convicte australià que fa escala a Bombai en el seu camí cap a una altra identitat.


10. ‘El gabinete de curiosidades de Guillermo Del Toro’ (Netflix, 25 d’octubre)

10. ‘El gabinete de curiosidades de Guillermo Del Toro’ (Netflix, 25 d’octubre)

Aquesta antologia d’històries de terror, en la qual Del Toro exerceix com a creador, co ‘showrunner’ i presentador, aplega autors assenyalats del cine fantàstic recent: hi haurà peces dirigides per Jennifer Kent (‘The Babadook’), David Prior (‘The empty man’) i Panos Cosmatos (‘Mandy’), entre d’altres.


11. ‘El inmortal’ (Movistar Plus+, 27 d’octubre)

11. ‘El inmortal’ (Movistar Plus+, 27 d’octubre)

Traïció, ambició i excés són els ingredients d’aquest repàs de ficció en la vida del líder i fundador de Los Miami, la banda que durant els noranta va manejar la coca a Madrid. Álex García (Álex d’‘Antidisturbios’) encarna el personatge titular. Segons el creador, José Manuel Lorenzo, «pretén ser un retrat d’una època en què Madrid s’incendiava cada nit». 


12. ‘This England’ (Movistar Plus+, 31 d’octubre) 

12. ‘This England’ (Movistar Plus+, 31 d’octubre) 

¿És massa aviat per fer una sèrie sobre Boris Johnson i els seus primers mesos com a primer ministre del Regne Unit? Possiblement, però que estigui coescrita i dirigida per Michael Winterbottom (‘24 hour party people’) genera indiscutible curiositat. Al capdavant del repartiment, un irreconeixible Kenneth Branagh


13. ‘¡García!’ (HBO Max, octubre)

13. ‘¡García!’ (HBO Max, octubre)

Adaptació de la saga de còmics de Santiago García i Luis Bustos, celebrat encreuament de ‘thriller’ d’acció amb sàtira política. Una jove periodista d’investigació (Veki Velilla) desperta de la seva criogenització García (Francisco Ortiz), superagent creat als cinquanta pels serveis secrets del general Franco. La parella lluitarà per acabar amb l’amenaça d’una altra dictadura.


14. ‘Willow’ (Disney+, 30 de novembre)

14. ‘Willow’ (Disney+, 30 de novembre)

Seqüela tardana del petit clàssic de 1988, basat en una idea de George Lucas, amb Warwick Davis com a nan agricultor que protegeix una nadó destinada a destronar una malvada reina. Tornen Davis i Joanne Whalley, però Val Kilmer no ho va poder fer per estar recuperant-se del seu càncer de coll.


15. ‘The Crown (temporada 5)’ (Netflix, novembre)

15. ‘The Crown (temporada 5)’ (Netflix, novembre)

La penúltima temporada de la saga reial cobrirà la vida i regnat d’Isabel II des dels començaments fins a mitjans dels noranta. Per segona vegada, reformulació completa del repartiment: Imelda Staunton com la reina, Elizabeth Debicki com la princesa Diana i Dominic West com el príncep Carles. 


16. ‘1899’ (Netflix, data per determinar) 

16. ‘1899’ (Netflix, data per determinar) 

En aquesta proposta de misteri dels creadors de ‘Dark’, el viatge en vapor cap a Amèrica d’un grup d’emigrants europeus (la sèrie serà, com ha de ser, multilingüe) cobra un gir inesperat quan es creua davant d’ells un barco que havia estat desaparegut durant mesos.


17. ‘The idol’ (HBO Max, data per determinar)

17. ‘The idol’ (HBO Max, data per determinar)

Cocreada per The Weeknd i Sam Levinson, pare d’‘Euphoria’, aquest estilitzat drama explica la història d’una estrella del pop (Lily-Rose Depp) i l’amo de club/líder de secta (el mateix The Weeknd) pel qual es deixa seduir. Anava a ser dirigida gairebé del tot per la gran Amy Seimetz (‘The girlfriend experience’), que finalment va deixar el projecte després de rodar quatre episodis ara rebutjats.


18. ‘The Kingdom Exodus’ (Filmin, data per determinar) 

18. ‘The Kingdom Exodus’ (Filmin, data per determinar) 

Seguint una mica l’estela de David Lynch amb ‘Twin Peaks’, Lars von Trier ha decidit donar continuació tardana a la seva més cèlebre aventura televisiva. Entrarem de nou, potser des d’una visió encara més atrevida, en aquest misteriós hospital de Copenhaguen on cohabiten la ciència i l’inexplicable. Filmin oferirà, a més, les dues primeres temporades en versió remasteritzada.


19. ‘Dimecres’ (Netflix, data per determinar)

19. ‘Dimecres’ (Netflix, data per determinar)

Tim Burton ofereix finalment la seva visió de ‘La família Addams’ després d’haver de cedir la pel·lícula de 1991 per conflictes d’agenda. S’encarrega dels dos primers episodis, com a mínim, d’aquesta comèdia de terror sobre Dimecres (Jenna Ortega) i els seus anys com a estudiant de l’acadèmia Nevermore.


20. ‘La Ruta’ (ATRESplayer PREMIUM, data per determinar)

Notícies relacionades

20. ‘La Ruta’ (ATRESplayer PREMIUM, data per determinar)

Hi ha notable expectació al voltant d’aquest drama realista sobre les discoteques valencianes dels vuitanta i noranta (se’n recreen moltes, com Puzzle, Espiral, N.O.D. i ACTV) i la glòria i decadència que s’hi va viure. Cocreada i dirigida per Borja Soler, director de dos episodis de l’excel·lent ‘Antidisturbios’.

Temes:

Sèries