Fenomen d’audiència

Qui és qui a ‘El juego del calamar’: així són els personatges i els actors de la sèrie de Netflix

Una de les claus de l’èxit planetari de la plataforma és el seu repartiment, una plèiade de perdedors amb molt ganxo

Qui és qui a ‘El juego del calamar’: així són els personatges i els actors de la sèrie de Netflix

NETFLIX

10
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una de les cartes de l’èxit planetari ‘El juego del calamar’ de Netflix són els seus personatges. Tots arquetípics, sí, però també un mirall en el qual l’audiència dels 90 països on el k-drama de Hwang Dong Hyukde ho és petant –i va camí de convertir-se en la «sèrie més exitosa de tots els temps» de la plataforma– poden veure’s fàcilment reflectits o identificats. Tots ells estan en crisi (emocional i econòmica) en una societat també en crisi (social, capitalista i sanitària). Y tots (el bo, el dolent, el vell, la buscavides...), no obstant, disposen d’unes habilitats mentals i físiques pròpies amb què enfrontar-se a les macabres proves del joc. Així, gràcies a aquests nou capítols de drama, suspens i humor negre, milions d’espectadors han pogut conèixer també un repartiment estel·lar d’actors asiàtics que la majoria no tenia fitxats. Aquestes són les targetes de presentació dels seus protagonistes:

El protagonista (Núm. 456)

A Corea del Sud, Lee Jung-jae és tota una estrella. L’actor que dona vida al desgraciat protagonista Seong Gi-Hun (a l’atur, divorciat, sense diners, que roba la pensió a la seva mare i després se la juga en les apostes de cavall, que perd, per descomptat) és també model i empresari. Un home d’èxit que poc té a veure amb el seu àlter ego en la sèrie, que, després de ser contactat per un desconegut al metro, decideix participar, al costat d’altres persones endeutades, en un joc de mortíferes proves el premi final de les quals són 45.600 milions de wons; més de 32 milions d’euros. Lee, de 47 anys, va créixer en una família amb possibles de Seül. De molt jove va estar treballant en una cafeteria, on un cercatalents el va descobrir i el va fitxar com a model. Es va passejar durant dos anys a les passarel·les fins a fer el salt en la interpretació. Va debutar a la sèrie ‘Dinosaur teacher’ (1993) i entre les seves pel·lícules més conegudes destaca ‘Il Mare’ (2000), que després va ser adaptada a ‘The Lake House’ amb Keanu Reeves (2013). En honor a aquesta pel·lícula, l’actor també va posar Il Mare a la cadena de restaurants de luxe que té. També té una empresa de desenvolupament immobiliari i ha fundat el segell d’entreteniment Artist Company, al costat de l’actor Jung Woo-sung. A més, a Netflix també protagonitza una altra sèrie, ‘Chief of state’ (2019), un drama polític, i destaca en el ‘thriller’ ‘Svaha: the sixth finger’. La seva parella actual és l’adinerada hereva Lim Se-ryung, la filla gran del president del gegant coreà de l’alimentació Daesang Group.

El vell (Núm. 001)

El participant més vell d’‘El juego del calamar’ és Oh Il-nam i al seu xandall verd porta el primer número, el 001. Al principi ens expliquen que decideix sotmetre’s a les endimoniades proves perquè té un tumor al cervell, i no li queda gaire de vida, i així, si guanya, podria deixar una bona herència als seus. L’avi és tot tendresa, i de seguida es guanya el protagonista de la sèrie, que el protegeix. Però, com la resta de participants, també amaga algun secret (i no només que sap jugar molt bé a bales). Oh Yeong-su, de 76 anys, és l’actor darrere de l’entranyable personatge, i en la seva carrera ha interpretat principalment papers de monjo, incloses les pel·lícules ‘Un pequeño monje’ (2003) i ‘Primavera, estiu, tardor, hivern... i primavera’ (2003). Gràcies a l’èxit de la sèrie ara ha fitxat per la franquícia de pollastre fregit de Corea del Sud Kkanbu Chicken, a la qual presta la seva imatge.

L’odiós banquer (Núm. 218)

Cho Sang-woo, l’amic de la infància de Gi-hun, amb el qual tantes vegades va jugar al joc del calamar, és el tipus que més alt ha arribat al seu veïnat, ja que va poder estudiar a la millor universitat de Corea del Sud. Es va fer banquer d’inversions i va robar diners als seus clients per invertir en el mercat de valors. Com el seu amic del barri, també ho va perdre tot i els deutes el persegueixen. Per no acabar a la presó, perdre la seva casa i fer perdre el negoci a la seva mare, desesperat, s’apunta al macabre torneig. Park Hae Soo, de 39 anys, és un famosíssim actor de k-drames coreans, i és conegut sobretot per ser el protagonista d’un dels més populars, ‘Prion Playbook’ (2017). A més, acaba de fitxar per al ‘remake’ coreà de ‘La casa de papel’, que es titularà ’Money Heist’, en el qual interpretarà el personatge de Berlín, el germà d’El Professor que interpreta l’actor Andrés de Fonollosa.

La buscavides (Núm. 067)

La jove ‘top-model’ coreana Jung Ho Yeon, que acaba de ser nomenada nova ambaixadora global de la marca Louis Vuitton, dona vida a la sèrie a la participant número 67, Kang Sae-byeok, una jove desertora de Corea del Nord que necessita diners per rescatar la seva família, i està disposada a tot per aconseguir-ho. Roba carteres a preu fet, però això no li dona com per aconseguir el seu objectiu a curt termini. Per això, segura de les seves habilitats, la buscavides decideix apuntar-se a ‘El juego del calamar’. Allà, de seguida robarà el cor al protagonista, Gi-hun. També a la mateixa model, que ha explicat com va ser fitxada per la productora mentre es preparava per a la Fashion Week de Nova York: va llegir el guió d’una tirada, parant només per menjar, va enviar el vídeo a mode d’audició i el director la va demanar immediatament. El personatge de buscavides en l’exitosa ficció és el primer paper a la televisió de Jung, de 27 anys, que abans havia aparegut en la temporada 4 de ‘Next Top-Model’ de Corea. I és que modela des dels 16 anys, i ha sigut portada en revistes com ‘Harper’s Bazar’ i ‘Marie Claire’.

L’esbirro (Núm. 101)

L’actor Heo Sung Tae dona vida al gàngster de la sèrie. El seu nom és Jang Deok-el seu i el seu número, el 101. La màfia el persegueix i per escapolir-se’n s’uneix a la macabra aventura que li proposen a ‘El juego del calamar’. El seu personatge ja és dolent dolentíssim abans de viatjar a l’illa on es desenvolupa la sèrie, però a mesura que avança el concurs encara es torna més terrible. S’aprofita de les persones que l’envolten per anar superant les proves; i si ha de matar, mata a sang freda. L’odiat i arrogant brivall de la ficció no té a veure res amb la personalitat real de l’actor, de 44 anys, un amant dels gats i els animals, als quals adora i fotografia en tendres instantànies que després comparteix, amb els seus fans a Instagram. L’intèrpret ha participat en més de 60 produccions entre el cine i la televisió coreana, i entre els seus papers més populars hi ha el de la pel·lícula ‘The age of shadows’ (2016), que va ser escollida per representar el seu país en la categoria de millor pel·lícula estrangera en l’edició número 89a dels Oscars. La vocació li va arribar tard, després de graduar-se a la Universitat Nacional de Busan, on es va especialitzar en rus. Durant molts anys va estar treballant en una empresa constructora de vaixells i barcos comercials abans d’empollar-se el seu primer paper.

La boja (Núm. 212)

L’actriu Kim Joo-ryoung dona vida a la histriònica participant número 212, de nom Han Mi-nyeo. El seu personatge, cridaner, procaç, pervers i sempre desencaixat, és l’equivalent femení al gàngster esbirro Jang Deok-su. Estan fets l’un per a l’altre i tots dos s’utilitzen, també sexualment, per continuar vius en el joc. La intèrpret sud-coreana, de 45 anys, casada i amb un fill, va iniciar la seva carrera al teatre i va debutar al cine el 2000, al paper de Werther a la pel·lícula ‘Plum Blossom’. És una cara bastant coneguda al seu país, on l’han vist fer d’infermera a la pel·lícula de 2003 ‘Memorias de un asesino’.

L’immigrant (Núm. 199)

Abdul Ali, el jugador 199, és potser, el personatge més bondadós i ingenu de la trama. És cert que va robar diners al seu cap, i que li va aixafar els dits amb una màquina de la fàbrica mentre fugia amb la pasta. Però el seu cor és bo, i tot ho fa per ajudar a tirar endavant la seva dona i el seu fill d’un any, amb els quals va arribar a Corea del Sud buscant una vida millor. És molt innocent i creu que ningú pot ser tan recargolat per enganyar-lo. Per això s’ha convertit en un dels personatges més estimats de la sèrie. L’actor indi de 33 anys que li dona vida és Tripathi Anupam, amb àmplia experiència a deixar anar llagrimetes en k-drames coreans. Va començar a actuar el 2006 i va viatjar al país sud-coreà quatre anys després com a estudiant internacional de la Universitat Nacional d’Arts de Corea. Des d’aleshores, ha participat en pel·lícules com ‘Asura: The city of madness’ (2016) o ‘Space Sweepers’ (2021) i melodrames com ‘Hospital playlist’ (2020) o ‘Taxi driver’ (2021).

El poli guaperes

El policia Hwang Jun-ho troba una targeta daurada del joc mentre busca al pis del seu germà desaparegut. Decideix infiltrar-se en el joc fent-se passar per un dels guàrdies de granota vermella al qual envia a l’altre barri. Amagat darrere del casc d’esgrima que porten els carcellers descobrirà amb horror tota una trama perversa en la qual la vida de les persones sembla valer menys que res. Tot i que ha reconegut que li hauria agradat tenir més minuts en la sèrie, el cert és que al jove actor i model Wi Ha Joon, de 30 anys, el paper del policia infiltrat li està donant tremendes alegries. No només ha sumat milers de fans a les seves xarxes socials, més enllà de la seva Corea natal, sinó que acaba de protagonitzar la portada local de la revista ‘Men’s Health’ d’aquest mes, on mostra un físic envejable. I és que el seu fort és fer de galant, com ha demostrat en ‘dorames’ com ‘Something in the Rain’, ‘Gonjiam: Haunted Asylum’, ‘Midnight’, ‘Nexen Heroes’, ‘Shark: The Beginning’ o ‘18 Again’, entre d’altres. També ha fet alguna incursió musical, ja que ell mateix interpreta ‘Maybe it’s too late’, la balada principal de ‘Matrimonial Chaos’, un film del 2018 en què també apareix.

El reclutador

Amb el seu ‘somriure profident’, el reclutador no mata ningú tècnicament, però ajuda, ja que s’aprofita de les persones més desesperades i vulnerables per manipular-les i animar-les a apostar-ho tot, les seves vides, per una obtenir diners ràpids. Aquest és el pèrfid paper reservat a l’actor Gong Yoo, la megaestrella coreana més coneguda internacionalment, el ‘guest star’ resplendent de l’últim superèxit de Netflix. El seu personatge és el que fitxa al metro Gi-hun per al joc del calamar desafiant-lo a provar sort en un altre joc, el ddakji. L’actor, de 42 anys, és el protagonista de l’exitosa pel·lícula de zombis ‘Train to Busan’ (2016) i de la fantàstica ‘Guardian: The Lonely and Great God’, del mateix any.

El líder

Rere la gavardina i la màscara negra en 3D s’amaga l’actor Lee Byung-hun, àlies ‘The Front Man’. Amb la seva veu distorsionada i sempre atent a totes les càmeres que vigilen el joc i els jugadors, s’encarrega de dirigir la moguda i l’evolució dels jocs. Des de, suposem, un àtic megaluxós truca als seus misteriosos superiors per explicar-los quants han caigut ja i qui sobreviu encara. En la vida real, l’actor, de 51 anys, també és un líder en la seva feina, ja que és un dels actors més famosos de Corea amb mig centenar de pel·lícules a la seva esquena. I no només al seu país, perquè també ha aparegut en alguns films nord-americans, com ‘Terminator Genisys’ (2015), que es pot veure també a Netflix.