Més Periódico

Iman Vellani: La primera superheroïna musulmana

  • Canadenca d’origen pakistanès, l’actriu i ‘gamer’ es transforma en Kamala Khan a la minisèrie ‘Ms. Marvel’ de Disney +

Iman Vellani: La primera superheroïna musulmana

Disney+

2
Es llegeix en minuts

A l’actriu Iman Vellani (Ontario, 2002), la notícia que es convertiria en Ms. Marvel, àlies de Kamala Khan, primera superheroïna musulmana de Marvel, li va arribar l’últim dia d’institut, a falta de la festa de graduació que no va tenir a causa de la covid 19. Igual que el seu personatge a la sèrie que Disney + estrenarà dimecres que ve, abans que estrella en va ser fan: d’adolescent, devorava els còmics sobre Kamala Khan, la fantasiosa jove d’origen pakistanès que viu a Nova Jersey, és ‘gamer’ i amant dels superherois i, sobretot, de la seva idolatrada Capitana Marvel. L’oscaritzada Brie Larsson, l’actriu que interpreta la Capitana Marvel, es va convertir en la mentora de Bellani també a la vida real quan va obtenir el paper, i li va explicar per FaceTime què suposava entrar a l’univers Marvel.

El repte més gran de Vellani és imprimir caràcter a Kamala Khan, que com a personatge de còmic no té una història gaire llarga: va aparèixer per primera vegada a Captain Marvel #14, l’agost de 2013, i menys d’un any després ja va protagonitzar la seva pròpia saga. El personatge es va gestar durant una xerrada entre els llavors editors de Marvel Sana Amanat i Stephen Wacker en què ella li explicava anècdotes sobre què suposava créixer com una nord-americana musulmana. Van arribar a la conclusió que faltava diversitat entre els superherois, eren divertides i valia la pena retratar-les.

Reconnectar amb les arrels

Tot i que Iman Vellani ja ha hagut d’afrontar crítiques sobre el fet que Ms. Marvel és massa woke i només existeix per complir quotes, el cert és que la jove, de 19 anys, va créixer en el multicultural Canadà sense prestar gaire atenció als seus orígens. Segons va explicar a ‘Esquire’, va néixer al Pakistan però amb només un any va abandonar el país i al Canadà no hi va tenir cap amic ni musulmà ni pakistanès.

Fins que va agafar el personatge de Ms. Marvel: Sana Amanat, la cocreadora, es va convertir en una espècie de «germana gran» per a ella. Durant el rodatge, va conviure amb actors indis i pakistanesos, també amb professionals d’aquestes nacionalitats que treballaven darrere de les càmeres, i va reconnectar amb les seves arrels. Igual que a la pel·lícula, rodar ‘Ms. Marvel’ va suposar per a Vellani un procés d’autodescobriment. 

Notícies relacionades

L’essència de la Ms. Marvel és com fa les paus amb si mateixa en aquesta guerra interior en què consisteix qualsevol adolescència, en el seu cas a través de superpoders. Iman Vellani, que assegura que en realitat mai havia volgut ser actriu, sí que ha confessat que a més dels còmics va créixer amb les pel·lícules de Marvel i que Robert John Downey Jr. a Iron Man va ser un dels seus primers amors platònics.

Al món hi ha 2.000 milions de musulmans, ha declarat l’actriu. «Si a l’univers Marvel hi ha un arbre que parla, ¿per què és tan estrany veure una història com la de la Kamala en televisió?». I ningú sap què contestar-hi.