Servei essencial

«És un malson»: Santa Coloma exigeix a Endesa que resolgui els talls elèctrics a la ciutat

  • Veïns i ajuntament reclamen a la companyia posar fi a les caigudes del subministrament elèctric des del 21 d’agost, quan una tempesta va danyar el servei

  • Fonts d’Endesa asseguren treballar ja en un sanejament de la connexió i en una extensió d’un nou tram de línia fins als barris colomencs afectats

«És un malson»: Santa Coloma exigeix a Endesa que resolgui els talls elèctrics a la ciutat

Guillermo Moliner

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El subministrament elèctric de diversos barris de Santa Coloma de Gramenet va quedar greument danyat per la caiguda d’un llamp la tarda de calamarsa i tempesta del 21 d’agost passat.

Les queixes veïnals a la ciutat catalana són recurrents des d’aleshores, tant que l’ajuntament es va pronunciar aquest dilluns en un comunicat exigint a Endesa una «solució urgent i immediata» als talls elèctrics «insostenibles i intolerables».

«Aquest últim mes, la vida dels veïns de Can Franquesa és un malson», explica Judit Martín, veïna afectada de l’esmentat barri colomenc, que juntament amb les Oliveres o Singuerlín són dels més impactats de la ciutat, afirma Tomás Fernández, president de la Federació d’Associacions Veïnals local (FAVGRAM).

Teresa Jiménez, presidenta de l’Associació de Veïns de Can Franquesa, explica que el 21 d’agost el barri va estar sense llum «més de 20 hores», imprevist que va deixar incomunicats els veïns i els va obligar a llençar aliments.

La nit d’aquest 12 de setembre «és l’última que s’uneix a la col·lecció de moments a les fosques», assenyala Judit Marín. Durant el tall, els ciutadans «no vam poder fer ús d’electrodomèstics tan bàsics com la vitroceràmica o la caldera per a la dutxa», remarca la veïna.

Fonts d’Endesa assumeixen les avaries en la línia des de la tempesta del 21 d’agost. Des de la companyia comenten que el «problema» és que fins ara els talls s’havien tractat «de manera individualitzada», però que des d’aquest últim, el del 12 de setembre, «es treballa en mode Pla d’Acció» enfocat a la tempesta del 21 d’agost com a punt de partida.

L’esmentat pla consta en essència de dues actuacions, apunten des d’Endesa. La primera, «un sanejament de la connexió de tota la línia». La segona, «estendre un nou tram de línia als barris danyats», de manera que des de l’alimentador del carrer Còrdova de Santa Coloma es derivi una «doble alimentació» fins a Singuerlín i les Oliveres.

Reunió Ajuntament – Endesa

Aquesta setmana hi ha prevista una reunió entre l’Ajuntament de Santa Coloma i Endesa on el consistori «exigirà mesures perquè se solucioni d’una vegada aquesta situació que causa perjudicis a la ciutadania de Santa Coloma». Fonts de la companyia confirmen la coordinació i diuen estar «en contacte continu» amb l’administració local.

«De l’ajuntament esperem que actuï com a garant dels nostres drets», afirma Teresa Jiménez, que destaca l’«obligació» del consistori de pressionar Endesa perquè proporcioni un servei amb garanties. «No hi ha dret: hi ha dones vídues amb 600 euros de pensió i amb rebuts de 120 euros com per a sobre patir talls elèctrics», apuntala Jiménez.

Notícies relacionades

Des de la FAVGRAM, Tomás Fernández també al·ludeix als «preus abusius de la llum» com a argument per reclamar un subministrament elèctric de qualitat. Fernández recorda una problemàtica similar a la ciutat el 2017, però en aquell cas als barris de Raval i Fons. En aquell moment «Endesa va canviar la connexió entre la subestació de Sant Adrià i Santa Coloma», assegura, «però en aquesta ocasió, després de la tempesta tan bèstia del 21 d’agost, no sabem què ha passat».

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma

Temes:

Barcelones