En lluita

Sant Jordi 2022: Lijtmaer, Sabatés i Baltasar, un trio guanyador de dones reivindicatives

  • Lucía Lijtmaer, Sandra Sabatés i Eva Baltasar firmen denunciant la violència masclista i enarborant unes protagonistes dures i independents

Sant Jordi 2022: Lijtmaer, Sabatés i Baltasar, un trio guanyador de dones reivindicatives

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb un bolígraf Bic, però de color morat: tot un símbol de la lluita feminista. Agafant-lo amb la mà esquerra, aquest Sant Jordi Sandra Sabatés ha firmat el seu últim llibre, ‘No me cuentes cuentos’, històries de dones reals sobre violència masclista. La presentadora d’‘El intermedio’, entre firma i firma, és categòrica: «S’ha de denunciar». Entre els lectors que s’acosten a la periodista, dones però també molts homes, i tots joves, assegura. «Els escric que tant de bo aviat històries com les que explico al llibre es puguin explicar com si fossin contes, començant amb un ‘hi havia una vegada’, perquè hagin passat a formar part del passat, que hàgim deixat enrere per sempre la violència de gènere i que les dones puguin ser lliures i viure sense por». 

Sabatés insisteix: «Alguns lectors t’expliquen històries personals de superació. S’han d’explicar. S’han de compartir les històries de violència masclista perquè això ajuda altres dones a tenir eines per detectar a temps aquestes conductes i saber que no estan soles».

També combativa és la seva col·lega periodista i escriptora Lucía Lijtmaer, amb unes cues considerables pel matí i els cabells totalment mullats per la pluja, que ha traspassat el tendal de l’estand. Després d’assajos com ‘Ofendiditos’, presenta una novel·la, ‘Cauterio’, una història creuada de dues dones, una en l’actualitat i l’altra del segle XVII, amb una experiència comuna de violència i afany de rebel·lió. 

«Cauteritzar el que genera violència»

Notícies relacionades

«El cauteri és un instrument per cauteritzar el dolor i les infeccions. I crec que s’hauria de cauteritzar tot allò que genera violència, la falta d’entesa i la falta de solidaritat», diu Lijtmaer, que davant la violència masclista reclama també més conscienciació, més educació i més recursos. L’argentina criada i establerta a Barcelona forma amb un retolador blau de tinta líquida, igual que Eva Baltasar, novel·lista i poeta amb unes protagonistes que sempre són «dones dures i independents».  

Baltasar i el seu ‘Mamut’

Amb el seu ‘Mamut’, tancament del tríptic que va iniciar amb ‘Permagel’ i ‘Boulder’, Baltasar s’ha col·locat tercera del rànquing provisional de la jornada de més venuts en català. «Han vingut lectors nous i d’altres amb el tríptic sencer perquè els hi firmi», diu feliç. «La gent em diu que les meves protagonistes porten vides envejables, m’imagino que envegen que són capaces de fugir, de deixar-ho tot i marxar a la perifèria», dedueix. «Les tres intenten viure en coherència amb elles mateixes, que ho aconsegueixin o no ja és una altra cosa, però intenten mantenir una mirada lúcida sobre el que les envolta i ser elles mateixes, amb les seves llums, però també amb les seves ombres. S’han de reivindicar també les foscors, ser com tu ets o com vulguis ser».